Skandinavisk design

Hos LÄNNA hittar du skandinavisk design till ditt hem. Produkter som är designade för att förbättra användarens dagliga liv. Designen ska följa funktionen, och varje produkt är både praktisk och tidlös.

Scandinavian design - what is scandinavian design | Primo Swedese

Vad är skandinavisk design?

Med sitt ursprung i Norden kännetecknas skandinavisk design av sin förmåga att förena både funktionalitet och estetik på ett imponerande sätt. Den ikoniska designrörelsen växte snabbt under 1930-talet och framåt, drivet av banbrytande designers som Alvar Aalto, Arne Jacobsen och Hans J. Wegner.

Med principer som fortfarande är lika relevanta idag som de var då, har skandinavisk design fortsatt att påverka designvärlden och utvecklas i olika riktningar i vårt moderna samhälle.

Turning table audo copenhagen

Minimalism och ordning

Att organisera ditt hem är det första avgörande steget när du strävar efter att fånga den minimalistiska skandinaviska estetiken. Målet är att skapa en känsla av total ro i ditt hem och att omedvetet omfamna den danska livsstilen "hygge," som handlar om en övergripande känsla av komfort och tillfredsställelse från enkla vardagsglädjeämnen. Utgå från design som eliminerar visuella störningar och samtidigt maximerar förvaringsutrymmet i ditt hem.

Ett utmärkt exempel på detta koncept är Turning Table från danska Audo Copenhagen – ett soffbord som inte bara är en visuell fröjd utan som också döljer smart inbyggd förvaring för att hjälpa dig att enkelt organisera ditt hem.

Ett annat exempel är Isola Storage Table från Ferm Living – ett sidobord i minimalistisk stil tillverkad i rotting, MDF och plywood och med goda förvaringsmöjligheter.

Inte att glömma i denna kategori är den hyllade och ikoniska vägghyllan Pocket från String Furniture. De följsamma avsluten längs gavlarna, de tidlösa färgerna och dess enkla funktionalitet har gjort möbeln till en modern klassiker inom skandinavisk designhistoria.

20240405 LANNA Home Page Row 3 | Lamino-campaign | Mobile

Funktionell skönhet

En grundläggande princip inom skandinavisk design är att skapa produkter som förbättrar användarens dagliga liv. Designen ska följa funktionen, och varje produkt är både praktisk och tidlös.

Portabel belysning, som Como SC53 Portable från &Tradition är ett utmärkt exempel på funktionell skönhet. Dessa bordslampor är lätta och mångsidiga, vilket gör att de enkelt kan användas för olika ändamål runt i hemmet.

Ett annat typexempel är fåtöljen Lamino – en populär designklassiker från Swedese som fyller människans behov av både estetik, ergonomi och funktion.


Outline sofa Muuto

Dämpade färger

När vi tänker på skandinavisk stil, föreställer vi oss genast en lugnande och neutral färgpalett. Skandinaviska inredningar anses ofta vara en blank duk som fokuserar på skönheten i en ren vit vägg, med olika texturer och material som lägger till djup och intresse i rummet. En skandinavisk stil behöver inte betyda att du måste begränsa dina färgval. Många skandinaviska hem använder naturliga färger inspirerade av naturen, som skogsgrön och bränd orange, för att skapa kontrast och liv i sina utrymmen.

Outline 2-seater Sofa från Muuto är en modern, tidlös möbel med ett skandinaviskt formspråk och finns i ett flertal olika färger för att passa de flesta inredningsstilar.

En annan är fåtöljen Eva, formgiven av Bruno Mathsson – som även den är en klassisk fåtölj med skön sittkomfort i skandinavisk anda.

start ch24xlanna

Naturen inomhus

Arne Jacobsen räknas som en av de främsta företrädarna inom skandinavisk design. Bland hans mest kända verk kan Sjuan, även kallad Serie 7, är vilket är en vidareutveckling av Myran med sin med sin stapelbara design och formpressade fanér. Sedan dess formgivning 1955 har stolen blivit till en av de mest framträdande ikonerna i Fritz Hansens samling av designklassiker.

Hans J. Wegner är en annan beryktande dansk möbelformgivare som designat ett stort antal bord och stolar för varumärket Carl Hansen & Son. CH24, även kallad Y-stolen eller Wishbone Chair, har kommit att bli en ikon. Den naturligt färgade trästolen och den handvävda snörstolen för in element av utomhusmiljön på ett sömlöst sätt i hemmet.

Den finska arkitekten och formgivaren Alvar Aalto är ytterligare en banbrytande skandinavisk designer, som introducerade en funktionell arkitektur- och inredningsstil grundat efter en human och naturnära ideologi. Hans estetiskt tilltalande och användbara möbler har fortsatt att vara populära internationellt – där några av hans främsta verk är den stapelbara pallen Pall 60 och den iögonfallande fåtöljen Paimio 41.