High tech matgrupp runt bord Ø60cm & 2 stolar
Grythyttan Stålmöbler
Intervjuer
2025-04-30
Det började som terapi när hennes mamma gick bort. Nu har Talk to-profilen Nicole Wilson gått från att designa skor till att formge trädgårdar och delar med sig av sina bästa tips i boken ”I huvudet på en trädgårdsdesigner”.
– Det går inte att ha för många sittplatser, säger hon.
När Nicole Wilsons mamma, snabbt och oväntat, gick bort i cancer för drygt tio år sedan ställdes livet på ända. Hon och familjen flyttade in i barndomshemmet i Enskede, en blå egnahemsvilla med trädgård, och när Nicole i djupaste sorg gick igenom källaren hittade hon moderns frösamling.
– Jag hade inte odlat innan, men jag sådde hennes fröer. Det kändes nästan magiskt när något jag hade ärvt av henne växte och fick liv. Det började som en terapeutisk handling, som sedan tog över mitt liv. Mammas fröer var fröna till allt jag håller på med inom trädgård i dag, säger hon.
Nicole sa upp sig från jobbet som skodesigner på & Other Stories och utbildade sig till trädgårdsdesigner. Utöver egna uppdrag pratar hon numera trädgård med hela svenska folket i både SVT:s ”Drömträdgården” och podden ”Trädgård trädgård trädgård”. I boken ”I huvudet på en trädgårdsdesigner” (Natur & Kultur), som precis tryckts i en andra upplaga, delar hon med sig av sina bästa tips för hur man kan skapa rumslighet utomhus.
– Boken handlar om hur man skapar sin drömträdgård, med handfasta verktyg och inspirerande bilder. Jag jobbar mycket med koncept och skriver om materialen, konstruktionerna och detaljerna som tillsammans med växterna skapar helheten. För mig börjar arbetet alltid med en vision och en moodboard som jag kan falla tillbaka på, berättar hon.
Hur tog du dig an din egen trädgård?
– Jag bor i en egnahemsträdgård från 30-talet. Jag börjar alltid med att titta på platsen: Vad är det för stil på huset och vad är tidstypiskt? Då vet jag vad jag ska behålla och vad jag ska tillföra. Egnahemsträdgårdarna präglas av självhushållning med mycket fruktträd, köksträdgård och bärbuskar, och det har jag behållit. Men sedan försöker jag tweaka det. Akleja, till exempel, var en vanlig blomma, men då väljer jag en svart akleja. Sen har jag alltid haft en längtan till Italien och Medelhavet, men istället för att flytta dit så har jag tagit med mig Italien hem. Jag älskar knotiga olivträd som växer i grus, så jag har låtit våra knotiga äppelträd växa upp ur grus.
Vad inspireras du av?
– Jag tycker om att krocka olika branscher och element för att hitta nya infallsvinklar. När jag jobbade med mode tittade jag mycket på arkitektur, möbler och trädgård. Det är samma sak när jag skapar en trädgård, jag inspireras av konst, inredning och mode istället för att titta på vad andra trädgårdsdesigner gör.
Hur kan man tänka när man inreder en trädgård?
– Jag försöker tänka likadant som inomhus och alltid inreda i nivåer. I boken beskriver jag hur man kan få till golv, väggar och tak i ett rum även ute. Väggar kan byggas med krukor i olika höjder, en spaljé med klätterväxter, spaljerade träd eller buskar i frosttåliga krukor. Tak kan skapas med hjälp av en pergola, träd eller en segelduk. Och vad ska det vara för material på golvet? På en stor gräsmatta kan man skapa rumslighet genom att våga bryta av med ett annat material som t.ex. grus eller stenhällar.
Och möblerna?
– Man kan aldrig ha för många sittplatser i en trädgård! De behöver inte användas hela tiden, en snygg bänk kan bli ett jättevackert blickfång, nästan som en skulptur, som ger känslan av hemtrevlighet. Eftersom vi i Sverige kanske inte är i trädgården året om försöker jag lägga krutet på de delar man ser inifrån, det kan vara en skulptur eller en vacker sten eller lampa. Det är ofta de här mer ovanliga detaljerna som får trädgården att kännas genomtänkt. Min pappa är konstnär och brukade behandla sina tavlor med bivax och hänga dem på fasaden. Själv sätter jag upp vitlöksgirlanger på tork. Sedan ska man inte glömma textilier, tänk vilken skillnad en matta, ett parasoll eller en kudde gör!
Vad skulle du aldrig röra i din egen trädgård?
– Mammas magnolia. Den planterade hon när hon fyllde 50 och har på 20 år vuxit upp till ett magnifikt, fantastiskt träd som alla i grannskapet fotograferar om våren. Det är som att hon kommer och säger hej varje vår.
Fakta: Nicole Wilson
Ålder: 43
Familj: Maken Andreas, barnen Noel, 12 och Florence, 9
Bor: I sitt barndomshem, en blå egnahemsvilla, i Enskede i Stockholm
Gör: Trädgårdsdesigner i företaget New Generation Gardens. Programledare för ”Drömträdgården” på SVT. Podden ”Trädgård, trädgård, trädgård” med Linnéa Dickson. Medgrundare till odlingsföretaget New Botanic. Digitala konsultationer via Talk to.
Aktuell: Med boken ”I huvudet på en trädgårdsdesigner” (Natur & Kultur) som precis kommit ut i en andra upplaga.
High Tech från Grythyttan. ”Jag älskar stolarna. Vi har dem i gruset under äppelträden.”
Dodu Pot från Ferm Living. ”Den organiska formen tillför så mycket, dessutom är de gjorda i tålig cement.”
Gregg Outdoor Pendant från Foscarini. ”Den hänger i växthuset och lyser som en liten måne när man kommer hem i mörkret.”
Meira Oil Lantern från Audo Copenhagen. ”Jag tycker om att skapa nivåer i trädgården och det är schysst att föra in fler element som vatten eller eld, då är dessa perfekta.”
Arholma Dining Chair från Skargaarden. ”En perfekt matstol, vi har dem i växthuset.”
Fotograf: Karin Hasselström
Förlag: Natur & Kultur