Fauteuil de Salon fåtölj Deep Black
Vitra
Intervjuer
2025-05-15
Med ett av världens viktigaste designarkiv balanserar Vitra sitt ikoniska arv med en benhård tro på framtiden. ”Man måste vara lyhörd och alltid våga ifrågasätta”, säger Stine Buur, som är Design Manager för Classics på Vitra.
”Om man ska lansera en klassisk design behöver man förstå både sin historia och sin samtid. Vad var det som gjorde den här designen unik? Och är den relevant idag, kan den lösa ett aktuellt problem? Sådant jobbar vi med ständigt,” säger Stine Buur, som är på blixtvisit i Stockholm.
De senaste 11 åren har hon balanserat Vitras nya satsningar med ett varsamt hanterande av företagets designarkiv, som bland annat innefattar några av samtidens största klassiker av designer som Charles och Ray Eames, Jean Prouvé och Verner Panton. I arbetet ingår en konstant dialog – och en nära relation – med familjerna som ärvt rättigheterna för designen.
”Man behöver kunna navigera mellan en varm, personlig relation till familjerna och samtidigt fatta affärsmässiga beslut. För dem handlar det inte bara om design – det handlar om deras arv,” förklarar Stine.
Just nu ser hon ett skifte i hur vi inreder våra hem. ”Vi investerar fortfarande i riktiga klassiker som vi vet håller över generationer,” säger Stine. ”Men allt fler efterfrågar en större flexibilitet i sina hem – möbler som går att fälla ihop, stuva undan eller anpassas på olika sätt.”
Vad är ditt fokus just nu?
Hållbarhet. Varje beslut vi fattar, varje design vi ser över, granskas ur ett hållbarhetsperspektiv. Det var därför vi introducerade återvunnen plast från konsumentavfall för Eames Plastic Chair. Det var en enorm satsning som krävde mycket utveckling. Många av våra produkter har använts i generationer. Vi erbjuder till exempel 30 års garanti på Eames Aluminum Group. Det i sig är en utmaning – hur skapar vi produkter som både är hållbara i materialval och samtidigt tillräckligt slitstarka för att hålla i 30, 50 eller till och med 70 år? Många av de nya CO2-neutrala materialen har inte samma hållbarhet som traditionella material. Därför investerar vi kraftigt i forskning, ingenjörskonst och nya samarbeten för att överbrygga den klyftan.
Ni arbetar nära formgivarnas familjer vid nyutgåvor av klassisk design. Hur involverade är de i processen?
Väldigt involverade. Vi har fysiska möten med formgivarnas familjer flera gånger per år – ibland ännu oftare, beroende på projektet. När vi gjorde den stora Prouvé-uppdateringen 2022 tappade jag räkningen på hur många gånger jag träffade Catherine Prouvé och hennes dotter Delphine.
Detsamma gäller andra formgivare – vare sig det handlar om Verner Pantons familj eller andra ser vi till att de är fullt delaktiga. De besöker Vitra, vi presenterar allt vi arbetar med, och de godkänner varje steg i processen. Det handlar inte bara om affärer, utan även om något personligt. Dessa designer är en del av deras familjehistoria. Det är en fin balans – att navigera mellan en varm, personlig relation och samtidigt fatta affärsmässiga beslut.
Vilka förändringar och utmaningar ser du de kommande åren, särskilt med tanke på hållbarhet och förändrade konsumtionsvanor?
Möbler som enkelt kan anpassas efter olika behov – skrivbord som kan fällas undan, matbord som fungerar som arbetsyta – är väldigt efterfrågade. Men flexibilitet får inte innebära komplexitet. Möbler ska vara intuitiva och naturliga i hemmet, inte kännas som maskiner. Vi ser också ett växande krav på att produkter ska kunna demonteras, repareras och anpassas över tid. Det handlar om hela produktens livscykel. Det är en utveckling som vi vill vara med och driva framåt.