I lugnet och det bestående

I lugnet och det bestående - hero

Intervjuer

2023-03-31

Vi är många som inspireras av Elisabeth Heiers poetiska bilder och stilsäkra inredningar på bloggar och i magasin. I den charmiga stadsdelen grünerløkka i oslo träffades vi för ett samtal om inredningen av hennes egen lägenhet, som genomsyras av lugn, harmoni och medvetna val.

Fotografi & Styling | Elisabeth Heier

Berätta lite om ditt boende. Hur länge har ni bott här och gjorde ni om mycket när ni flyttade in?

Jag och mina två barn, Ole och Sophia, och vår katt Malou bor i en 75 kvadratmeter stor sekelskifteslägenhet i Grünerløkka i Oslo.

När jag gick på visning här i augusti för fem år sedan hade lägenheten allt jag hade letat efter – ljusinsläpp genom stora fönster, klassiska detaljer, balkong, utsikt över parken och närhet till barnens skola. Och en planlösning som jag kunde arbeta med. Allt annat var långt ifrån hur det ser ut idag. Det var olika golv i varje rum, mörkt målade väggar, ett slitet badrum och bara ett sovrum. Men mycket potential.

Jag började med att rita en ny planlösning för lägenheten, vilket slutade med en totalrenovering. Jag flyttade köket för att skapa ett extra sovrum, bytte golv, renoverade badrummet – i princip renoverade jag hela lägenheten – och flyttade in efter fyra månader.

I lugnet och det bestående 1- desktop

Det var sjukt hektiskt att göra ett så stort jobb på så kort tid, men jag är fortfarande nöjd med de val jag gjorde då när det gäller material och inredning. Tidlösa och hållbara material, som bara blir finare efter användning och som inte väljs utifrån trender utan med målet att skapa ett hem som är bra att leva i.

Sedan dess har jag byggt om lite mer, eftersom barnen har vuxit och behovet av ytterligare ett sovrum uppstod. Jag letade efter en större lägenhet ett tag, men även om den här inte är så stor är vi alla så nöjda med den, och med att bo här mitt i stan med korta avstånd till allt och med vänner runt omkring oss på alla sidor. Jag känner verkligen att jag har utnyttjat varje kvadratmeter som rymmer hem, kontor och ibland också en fotostudio.

I lugnet och det bestående 2 - desktop

Hur skulle du beskriva ditt hem, din inredning och din smak?

Först och främst är det ett hem för mina barn och mig. En plats där vi tillbringar tid tillsammans och samlas med familj och vänner. Där jag finner lugn och ro, arbetar och låter min kreativitet flöda fritt.

När det gäller stil har jag alltid varit förtjust i skandinaviska och naturliga material. Oavsett trend återvänder jag alltid till en slags mjuk minimalism. Där material och form ges utrymme och ljuset tillåts flöda fritt genom rummen.

I lugnet och det bestående 3 - desktop

Var hittar du inspiration, har du några säkra sätt för att få igång den?

Jag hittar inspiration överallt. I naturen, men lika mycket från stadens omgivande arkitektur. Form, ljus, färger och material som väcker känslor.

Jag är nog mest influerad av japanska och skandinaviska sätt att tänka kring inredning – och förkärleken för hållbara material.

I lugnet och det bestående 4 - desktop

Hur hittar du möbler och inredningsdetaljer som du gillar?

Tidningsmagasin och Instagram – och ett kompisgäng med bra smak – är en outsinlig källa. Det betyder inte att jag ständigt byter ut mina saker, jag är snarare ganska tråkig och många av mina möbler har hängt med i många år.

Vilken typ av möbler och interiörer väljer du vanligtvis, och vad är målet med din inredning?

Som med all fast inredning i mitt hem väljer jag helst möbler som kan hålla i många år. Det ger en bra känsla att tänka på tidlöshet och hållbarhet när man väljer möbler. Det är också väldigt roligt att omge sig med saker som har en historia – att de har en betydelse för oss som bor här.

I lugnet och det bestående 5 - desktop

Vilken känsla tror du är viktig att skapa i en inomhus- och utomhusmiljö? Vad tror du behövs för att skapa en skön atmosfär?

Hygge! Först och främst utrymme för de människor som ska använda det. Utrymme att vara tillsammans och att kunna dra sig undan när det behövs.

Hemma hos oss har vi en stor soffa som rymmer oss alla tre, men vi sitter lika gärna på den mjuka mattan runt soffbordet.

Detsamma gäller på balkongen, där en av oss hänger i soffan och en på en filt på golvet. Variation och flexibilitet, och återigen att det vi omger oss med har en betydelse för oss.

I lugnet och det bestående 6 - desktop

Ditt hem känns både minimalistiskt och stilrent, men samtidigt varmt och ombonat. Hur uppnår du den balansen?

Eftersom färgpaletten i mitt hem är dämpad föredrar jag att leka med värme i de material jag väljer att inreda med.

Naturmaterial; varmt och mjukt trä, textilier som linne och ull med olika texturer. Och värme och känsla i de dämpade färgerna.

Vad är viktigt för att du ska känna dig hemma?

Jag omger mig med saker jag älskar, saker som har en historia och som jag har ett medvetet förhållande till. Och även om det ser städat ut på bilderna så är verkligheten inte riktigt så.

Jag har alltid saker liggande; böcker som bläddras i, kläder som hänger på utsidan av skåpsdörrar, personliga föremål som används hela tiden. Saker som vittnar om det liv som levs här hemma. Det får mig att känna mig som hemma.

I lugnet och det bestående 7 - desktop

Har du någon möbel som du känner att ditt hem eller din inredning inte skulle vara komplett utan?

Matbordet som jag designade själv och lät tillverka för ungefär tio år sedan är den möbel som används mest. Jag designade vårt kök runt det. Jag valde färg på köksmöblernas bambufronter och lädret på Eames-stolarna utifrån det tunga marmorbordet som har varit med på tre flyttlass och som jag enkelt kan ha tio personer runt.

Vid detta bord arbetar jag, samlar familjen för middag och dricker vin med vänner. Mitt hem skulle inte vara detsamma utan det, och det rymmer många bra historier och minnen.

Hur påverkar din bakgrund hur du tänker kring inredning och styling?

Jag tror definitivt att min medvetenhet om hur jag vill leva påverkas av både min utbildning och bakgrund.

Efter att ha arbetat med inredning i många år – renoverat och köpt och sålt lägenheter privat och dessutom flyttat många gånger – är det skönt att ha landat i både mig själv och där jag bor. I lugnet och i det bestående.

HANDPLOCKAT | ELISABETH HEIER

Nedan syns ett urval av möbler och inredningsdetaljer som återskapar lugnet och harmonin hemma hos Elisabeth Heier från reportaget ovan. Inspireras och skapa din egna version av ett bestående och rofyllt hem. Se produkterna här.

Liknande magasinsartiklar