Hemma hos: Eleonore Andersson

Hero | Hemma hos: Eleonore Andersson

Intervjuer

2024-07-10

Vi besöker den grafiska formgivaren Eleonore Andersson som bor i ett hus ritat av arkitekten Sven Markelius på Södermalm i Stockholm. Idag attraherar hyresrätterna i Sven Markelius hus på Gräsgatan både arkitekter och funkisälskare.

Den grafiska formgivaren Eleonore Andersson bor i ett hus ritat av arkitekten Sven Markelius på Södermalm i Stockholm. Barnrikehusen i kvarteret Gräset var den första statliga åtgärden för att förbättra bostadssituationen i Sverige för ”mindre bemedlade" arbetarfamiljer på 30-talet. Ett av husen ritades av Sven Markelius och idag attraherar hy både arkitekter och funkisälskare. Lägenheter är små men välplanerade över 48 kvadratmeter med sovalkov. Husets färgsättning på både fasad och i trapphus följer fortfarande Markelius orginalgestaltning.

Splash 1: Hemma hos: Eleonore Andersson

- Även om lägenheten är relativt liten och vi bor i en ganska bullrig del av södermalm gör de långa fönsterbanden och närheten till naturen att det upplevs väldigt luftigt och harmoniskt här, säger Eleonore. Några steg utanför dörren finns både badbrygga och skogsområden och ett av Stockholms äldsta koloniträdgårdsområden. Det anlades 1906, med inspiration från liknande projekt i Köpenhamn, för att ge mindre bemedlade familjer möjlighet till odling och avkoppling i frisk luft.

- Jag tycker om att bo i ett funktionalistiskt präglat hus och område. Allt är ritat på ett solidariskt sätt. Sedan tycker jag att huset är vackert i all sin enkelhet. I sitt arbete som art director och grafisk designer tar Eleonore fram visuella identiteter, koncept och trycksaker åt varumärken, konstnärer, designstudior och institutioner. Hon drivs av att att hitta tydliga sätt kommunicera en idé eller en känsla, och att skapa ett eget uttryck för dem hon jobbar med. Hon är också AD för The New Era Magazine som hon tog fram formen för 2020.

- För mig var det viktigt att den fick ett annat visuellt uttryck än traditionella inredningstidningar och jag tänkte mycket på hur tidningen skulle hålla över tid. Omslaget får en ny färg för varje nummer och de bildar en fin helhet tillsammans”, säger
Eleonore.

Hemma hos henne är varje möbel noga utvald för att maximera flexibiliteten i den lilla lägenheten. Vägghyllan är från en tidig Ikea PS-kollektion ritad av Piet Hein Eek. Runt matbordet från Artek står Orkestestolen, som Sven Markelius ritade för Konserthuset i Helsingborg 1931. När den lanserades var den Sveriges första stapelbara stol.

Splash 2: Hemma hos: Eleonore Andersson

- Den känns som en nära släkting till lägenheten. Formspråket är densamma. Dessutom är den väldigt funktionell i ett sånt här lite mindre utrymme eftersom den går att stapla snyggt.

Just nu arbetar Eleonore på nummer 05 av The New Era Magazine som släpps i oktober. Magasinet paketerar skandinavisk inredning, konst och design och tar det ut i världen. Idag har magasinet distribution i 32 länder.

- Jag ser The New Era som ett tidsdokument som man ska vilja
samla på, förklarar Eleonore.

Liknande magasinsartiklar