Fokus | Niclas Hoflin

Fokus | Niclas Hoflin 1

Intervjuer

2017-06-07

Vi fick chansen att prata med och ställa några frågor om belysning till niclas hoflin, grundare och formgivare bakom det välrenommerade varumärket RUBN.

– Vad innebär ordet ”ljus” för dig?

I ett filosofiskt perspektiv så innebär inget ljus inget liv men mer till vardags skulle jag nog säga det är helt avgörande för att ett hem skall fungera. Trivsel och funktion. Det skapar undermedvetet en känsla av välbehag och trivsel men också möjligheten att läsa en bok, hacka en lök utan att skada sig, göra läxorna och mycket annat som faktiskt är omöjligt utan ett bra ljus.

– Ljus är en väldigt viktig del av inredningen i våra hem. Hur många ljuspunkter tycker du att man bör ha i ett rum?

Det är en första gången på länge som jag får frågan om ljus, de allra flesta pratar om häftiga och coola lampor som sällan ger nåt ljus överhuvudtaget. Allt handlar faktiskt om reflektioner. Vitt reflekterar ljuset 90% och svart 10% så för att uppnå det perfekta mysiga och funktionella ljuset måste man prova sig fram. Men 3–5 lampor i ett rum brukar vara bra.

– Att välja rätt ljuskälla till sin belysningsarmatur kan vara svårt. Har du några tips på hur man ska tänka när man väljer ljuskälla till sin armatur?

Man ska först och främst se till att ljuskällorna har samma kelvin, alltså samma temperatur. Det blir jättekonstigt om vissa ljuskällor är varma och andra kalla i sitt sken. En gammaldags glödlampa har 2700 K men i resten av Europa har man för det mesta 3000 K.

Det viktigaste av allt är att se till att det går att byta ljuskällan när den är slut. Alla ljuskällor slutar att fungera förr eller senare och idag finns det mängder av armaturer där ljuskällan inte går att byta. Det är dåligt både för ekonomin och för miljön.

Fokus | Niclas Hoflin 2
Fokus | Niclas Hoflin 3

– Vad och/eller vem inspirerar dig?

I dag är allt redan gjort så många gånger att man snart inte vet vad som är original eller kopia när det gäller inredning/möbler och belysning. Ska jag nämna något som inspirerat mig så är det Bauhaus som har förändrat och påverkat hela världen i generationer. Den svenska arkitekten Gunnar Asplund är också en inspirationskälla. Generellt inspireras jag av arkitektur där det många gånger fortfarande finns en tanke och bärande idé. Att göra livet bättre för de som bor där genom estetik och funktionalitet. Och så klart naturen där allt har en mening och en funktion sedan miljoner år.

– Du driver belysningsföretaget RUBN. Hur skulle du beskriva ditt varumärke?

För oss är vår egen fabrik i fokus, för där har vi möjlighet att tillverka belysning av den högsta kvaliteten i världen. Det är något som varit vår målsättning sedan vi startade för 10 år sedan.

Att kunna erbjuda bästa möjliga konstruktion i högkvalitativa material. Att med varje lampa inkludera den bästa ljuskällan för att ge precis det ljus och den känsla som våra kunder behöver. Det finns inget bättre än det.

– Har du någon personlig favoritarmatur i RUBNs kollektion?
Vår nya serie Angel. Liknande lampor finns och har funnits i många år, men jag tycker vi har lyft hela konceptet till en ny poetisk nivå, som vackra smycken med maximal funktionalitet.

– Till sist… Hur kommer framtiden inom belysning se ut?

Låter kanske lite tråkigt men den kommer att se ut precis som idag. Något mer integrerad i skåp, tak och möbler men annars inga större förändringar. Elden uppfanns för 50 000 år sedan (tror man i alla fall) och sen kommer den i lite olika skepnader som till exempel gasol, kol med mera. Samma tror jag med belysning. Vi är alla beroende av ljus och mår väldigt bra av kontraster och även om det kommer system som kan tända och släcka lampor med mobilen så kommer behovet av belysning fortsatt att vara det samma i många hundra år.

Niclas Hoflin

Efter en tuff period i sitt liv kom vändpunkten när Niclas Hoflin, 30 år gammal, träffade den danska formgivaren Ole Palsby. Deras vänskap och Ole Palsbys mentorskap hade en enormt viktig roll i den filosofi Niclas Hoflin har idag – hans tankar om vad en lampa bör vara. Med sin finslipade talang för att skapa en balans mellan form, funktion och kreativitet har han skapat en mängd armaturer, där ibland Long John, Arkipelag, Lord, Astoria och Vox, för att nämna några.

Form av Niclas Hoflin

Nedan syns ett axplock av belysningsarmatur formgiven av Niclas Hoflin. Hans verk är ofta inspirerade av traditionell svensk och dansk design, med former och funktioner som är anpassade till samtida vardagliga behov – utan att förlora sina rötter till det förflutna.

Fokus | Niclas Hoflin 4
Överst fr. vänster: Lord Pendant | Long John | Vouge Tripod Table | James Table | Angel 5 500 Wide H735 | Bolero Floor Small | Miller Wall

Liknande magasinsartiklar