Villa Prenker – Bruno Mathsson 1953

Villa Prenker – Bruno Mathsson 1953 1

Inspiration

2022-05-09

Årets utgåva av länna magazine utspelar sig I det arkitektritade huset villa prenker I kungsör, signerat bruno mathsson 1953. I magasinet får mathssons välbevarade kulturarv harmoniera med annan tidlös design från skandinavien och resten av världen.

Villa Prenker ritades av Bruno Mathsson och uppfördes i Kungsör 1953. Helge Prenker, som vid tidpunkten drev en möbelfirma, var i behov av en privatbostad kombinerat med utställningslokal och när det var dags att göra verklighet av konceptet gick uppdraget till den numera legendariska arkitekten.

Villa Prenker – Bruno Mathsson 1953 2
Villa Prenker – Bruno Mathsson 1953 3

Mathsson hade under sina studieresor i USA ett par år tidigare inspirerats av amerikanska Case Study-hus, något som satte sitt tydliga avtryck på projektet. Byggnaden fick ett sjutton meter långt glasparti, där kontor och utställningslokal var vänt mot gatan medan själva bostaden låg dold bakom lokalytorna. Den modernistiska efterkrigsarkitekturen, med de stora glasfasaderna som sitt kanske tydligaste signalement, fick under processen anpassas för att kunna fungera i det nordiska klimatet.

Villa Prenker – Bruno Mathsson 1953 4
Villa Prenker – Bruno Mathsson 1953 5

I magasinet får Bruno Mathssons välbevarade kulturarv harmoniera med annan tidlös design från Skandinavien och resten av världen. De mest ikoniska möblerna från namnkunniga formgivare som Alvar Aalto och Jean Prouvé hittar sin plats bredvid en rad nyare designvarumärken inklusive HAY, New Works, Magniberg och Dusty Deco.

Se Länna Magazine 2022 i sin helhet här.

Villa Prenker – Bruno Mathsson 1953 6

Liknande magasinsartiklar