Utomhusbruk

Utomhusbruk 1

Inspiration

2016-07-05

Byarum Bruk finns en sällsam stolthet över att hålla gjuteritraditionen och det krävande hantverket vid liv. Deras råa vackra växtkärl och möbler ligger helt rätt I tiden.

Brukbart i aluminium

Småländska Byarums Bruk tillverkar tidlösa planteringskärl samt park- och trädgårdsmöbler. Alla produkter tillverkas än idag i sandformat gjutgods på gjuteriet i Byarum. Produktionen på Byarums Bruk består av en blandning av återupplivade klassiska modeller och helt nya produkter i modern design. Numera tillverkar Byarums Bruk produkter från fyra sekel – den äldsta modellen är daterad 1780.

Byarums Bruk har gått från tillverka nödvändiga verkstadskomponenter till ett blomstrande möbelgjuteri tack vare de visioner som Hans Pruth hade när han tog över bruket 1974. Men historien börjar så mycket tidigare än så.

Metoden att gjuta i järn utvecklades i Kina före Kristi födelse. Långt senare fann kunskapen vägen till Europa. Under andra hälften av 1700-talet blev England världsledande och under 1800-talet utvecklades Sverige till en ledande gjuterination. Men där många andra valde järn vågade bröderna Bokinge satsa på något nytt – aluminium. Detta ansågs som innovativt och lite galet 1947 när Byarums Bruk grundades, men något som med tiden skulle visa sig vara ett strategiskt lyckat val. Idag är de är stolta över att föra det svenska gjuteriarvet vidare, i samarbete med formgivare och konstnärer som tar fram samtida produkter för park och trädgård.

Utomhusbruk 2
En dag på bruket

Att förvandla en metalltacka till en ny produkt är både väldigt enkelt och oändligt svårt. Momenten är inte många och utrustningen är inte högteknologisk på något sätt. Däremot krävs det precision och fingertoppskänsla för hur materialet beter sig i olika skeenden.

Gjuteriet på Byarum Bruk arbetar uteslutande efter äldre, hantverksmässiga metoder, så kallad råsandformning. För varje produkt görs en form av natursand och vatten utan kemiska bindemedel. Formen fylls med smält metall, och det gjutna stycket framträder – varje gjuten produkt blir unik. Byarums Bruk använder enbart återvunnen aluminium, något som sparar energi och därmed även miljön.

Gjutprocessens många steg

Det första man behöver är en tvådelad gjutmodell som ligger till grund för formen. Det andra är en formflaska, även den tvådelad, som ramar in och håller samman formen. Gjutmodellen för en urna eller soffgavel läggs sedan i formflaskan. Därefter fyller formaren på med formsand och packar den ordentligt runt modellen. Antingen för hand med traditionella verktyg eller under högt tryck med en formmaskin. När de två formflaskorna förenats bildas hålrummet som senare fylls på med smält aluminium.

Den färdigbakade formen frigörs sedan försiktigt från modellen och med en lansett formar gjutaren ett ingjut i sanden – det hål där den flytande metallen fylls på. Lansetten används också för att finjustera formen in i det sista. Med varsam hand fyller gjutaren formen med den smälta metallen och när gjutgodset har stelnat och temperaturen har sjunkit ett par hundra grader slås formen upp. Ett spännande ögonblick eftersom det är först nu som man kan skönja resultatet av de tidigare momenten.

Sanden skakas sedan ur för att gå tillbaka in i gjuteriets kretslopp. Gjutskägget slipas bort och om det är flera delar som ska bilda en produkt så tar svetsaren över. Även det är en del av arbetet som ställer höga krav på hantverksskicklighet och är minst lika betydelsefull för den färdiga produkten.

Utomhusbruk 3
Utomhusbruk 4

Liknande magasinsartiklar