Sju svenska klassiker

Hero | Sju svenska klassiker

Inspiration

2024-06-27

Ett vinglas som andas revolution och en stol som var tänkt för massproduktion – men glömdes bort. Vi har valt sju svenska ikoner som håller över tid, i både form och funktion.

Editorial Splash 1 | Svenska klassiker

Töreboda

Tallum
Stolen Töreboda är arkitekten Sigurd Lewerentz sista verk, färdig bara ett år före hans död 1975. Trots att den var gjord för serieproduktion tillverkades den endast i ett fåtal exemplar. Stolens design kan härledas till en prototyp han utvecklade tio år tidigare för att testa ergonomin hos tegelbänkarna i Peterskyrkan i Klippan. Nu har stolen tagits upp i produktion av Tallum, som grundades 2018 av Johannes Norlander och Kim Lidman med ambitionen att återuppliva föremål gjorda av de mest framstående skandinaviska modernisterna.

Editorial Splash 2 | Svenska klassiker.

Fars glas – Hem

Fars glas

Hem
Nu behöver vi inte finkamma sommarens loppisar. Det robusta vinglaset Fars Glas från Kosta Boda har fått nytt liv tack vare ett samarbete mellan varumärket Hem och Kosta Boda. Glaset designades 1969 av Erik Höglund och har blivit ett eftertraktat föremål på auktioner och loppisar runt om i landet. När det lanserades ansågs det bryta mot normer och konventioner med sin robusta form; det andades punk och anti-etablissemang. Idag har det blivit en svensk ikon.

Editorial Splash 3 | Svenska klassiker.

Orkesterstolen

NO GA
Sven Markelius var en av 1900-talets mest inflytelserika arkitekter och spelade en betydande roll för introduktionen av funktionalismen i Sverige. Han var även en skicklig designer och ritade ofta också inredningarna till sina byggnader.

Orkesterstolen, som var Sveriges första stapelbara stol, designade han till det världsberömda konserthuset i Helsingborg 1931. Idag finns den i produktion hos NO GA, och säljs exklusivt hos Nordiska Galleriet och Länna Möbler.

Editorial Splash 4 | Svenska klassiker.

Lilla Åland

Stolab
Inspirationen till stolen Lilla Åland kommer från Finströms Kyrka på Åland, där Carl Malmsten höll slöjdkurs 1938. Stolens kärna hämtades från bysnickarens handsvarade stol, som sen anpassades för produktionen hos Stolfabriks AB i Smålandsstenar, som Stolab hette på den tiden. Lilla Åland lanserades 1942 och är fortfarande en bästsäljare. Hos Länna Möbler kan man dessutom köpa den i ett unikt utförande i furu.

Editorial Splash 5 | Svenska klassiker.

Tratten

Örsjö belysning
Tratten designades redan på 1960-talet av Hans Agne Jakobsson i Markaryd för Örsjö Belysning. Idag är Tratten en svensk klassiker som ursprungligen är framtagen för utomhusbruk och kommer i två utföranden, rå koppar eller rå mässing. Tratten är precis som Hans Agne Jakobssons andra produkter tillverkade i material som bidrar till att ljusskenet blir behagligt och bländfritt.

Editorial Splash 6 | Svenska klassiker.

Karin

DUX
Karin 73 har fått sitt namn efter året den lanserades och var den första utvecklingen av den ursprungliga Karin-fåtöljen som designades av Bruno Mathsson. Även om designen är liknande har Karin 73 djuphäftad plymå istället för de traditionella Karin-knapparna i rygg och sits. Efter 20 år utan produktion lanserades denna klassiker 2012.

Editorial Splash 7 | Svenska klassiker.

Lamino

Swedese
”Jag ritade Laminon med människan som utgångspunkt, lika behaglig att titta på, som att sitta i” ska formgivaren Yngve Ekström ha sagt när fåtöljen lanserades. Lamino presenterades för första gången på möbelmässan 1956 , och fick mycket uppmärksamhet direkt eftersom den var så genomarbetad och produktionstekniskt genomtänkt att priset kunde hållas nere. Idag är Lamino en av de mest välkända fåtöljerna inom svensk 1900-tals design.

Liknande magasinsartiklar