Rätt möbler till vardagsrummet

Rätt möbler till vardagsrummet 1

Inspiration

2022-06-08

En del vet instinktivt vilken stil de vill ha, andra behöver mer inspiration och goda råd. Att välja de rätta vardagsrumsmöblerna är stora beslut. Det är många faktorer som spelar in och det är inte alltid helt enkelt att veta var man ska börja. För att göra processen smidigare listar vi här några tips att tänka på innan du gör ditt köp.

Välj en plats

Börja med att välja plats för ditt möblemang. Att förlägga sittplatsen till ett hörn gör nog de flesta och är ett klassiskt trick för att skapa trygghet och lugn. Många gör också misstaget att trycka upp möblerna längs väggarna, men ofta blir det mycket snyggare att ställa ut dem en bit in i rummet med luft mellan väggar och möbler. Prova den potentiella platsen genom att sätta dig på en stol med ryggstödet mot den vägg du tänker att soffan kommer att ha. Var uppmärksam på vad blicken faller på med utsikt från din stol. Om det är alltför stökigt och rörigt och inte går att ordna upp, får du kanske tänka om – soffan är ju en plats för vila och rekreation.

Rätt möbler till vardagsrummet 2
Rätt möbler till vardagsrummet 3
Mät upp

Det allra viktigaste innan du slår till på en stor möbel eller ett helt möblemang är att mäta ordentligt hur mycket utrymme du verkligen har. Inget är tråkigare än att bli missnöjd med storleken av det du handlat, särskilt som det finns så mycket att välja på. Genom att mäta kan du se vilken maxstorlek möblerna får ha. Ta i beaktande om du har fönster, väggfast inredning eller andra befintliga inventarier som påverkar utrymmet och fotografera och måtta gärna in dom på en skiss. Ta med dig måtten till butiken. Många av sittmöblerna som vi har på Länna erbjuds i olika storlekar och det finns även ett flertal möbler som kan köpas i olika sektioner.

Rätt möbler till vardagsrummet 4
De två motstående sofforna Paris från Dusty Deco i blekrosa sammet ser ut att prata med varandra och välkomnar samtal.
Se över behoven

Vardagsrummet speglar vår tids behov. För tio år sen var teven fortfarande det centrum som de flesta vardagsrumsmöblerna kretsade kring och byggdes runt. Idag använder istället många hushåll flera skärmar samtidigt, vilket har bidragit till en större variation av möbleringar. Särskilt typiskt för vår tid är till exempel att placera två motstående sittytor – för att uppmuntra till samvaro, till exempel med egen skärmtid. Det kan göras genom att placera två soffor mittemot varandra med ett soffbord emellan, eller en soffa mittemot två fåtöljer. Variera med puffar, fotpallar och mindre vilstolar som är enkla att flytta runt efter behov.

Rätt möbler till vardagsrummet  5
Den iögonfallande soffan Radiohus från Menu har ett stramt formspråk men dess välvda linjer gör soffan inbjudande.
Komforten

En soffa av hög kvalitet ska förstås vara snygg och passa inredningsstilen men också vara bekväm. Nörda ner dig om vilka stoppningar som ger vilken komfort, om skummet har hög densitet, om det ingår innerfjädrar eller en blandning av båda eller om kuddarna innehåller lyxig dunstoppning. I Lännas butik i Stockholm kan du provsitta de soffor och fåtöljer du är intresserad av. I vår 4000m2 stora utställning finns våra mest populära möbler uppställda och du kan alltid ta hjälp av vår personal på plats.

Rätt möbler till vardagsrummet 6
Rätt möbler till vardagsrummet 7
Klädsel

Vilken klädsel de stoppade möblerna har, är avgörande för den stil ditt vardagsrum får. Önskar du dig en lättskött soffa med en klädsel som går att tvätta eller bara borsta av, eller kan du tänka dig att lägga lite omsorg på möbelvård? Är det viktigt eller oviktigt med naturmaterial för dig? Se till att välja en klädsel som passar din livsstil och dina inredningspreferenser. Rådfråga gärna vår kundtjänst eller butikspersonal om vilka färger och material som finns att välja på.

Rätt möbler till vardagsrummet 8
Rätt möbler till vardagsrummet 9
Stil

En del vet instinktivt vilken stil de vill ha, andra behöver mer inspiration och goda råd. Det finns många olika stilar för stoppade möbler att välja mellan och formspråk att influeras av. Vi på Länna uppmuntrar till att göra hållbara val och ta ett värde som tidlöshet i beaktande. Tankesättet kommer från Slow-rörelsen – men med genomtänkta produkter som är gjorda för att hålla över tid behöver det inte bli en långsam handling. Om du behöver personlig rådgivning i butik för att komplettera ditt hem är det klokt att fota av den befintliga inredning du redan har, för att kunna visa personalen. Vill du djupa lite mer och utforska vad som kan passa ditt hem, kan du göra ett collage med materialidéer, möbler du gillar och några färger som kan passa.

Rätt möbler till vardagsrummet 10
Rätt möbler till vardagsrummet 11

Genom att tänka över dessa tips kan du vara säker på att du fattar ett välgrundat beslut när du handlar din nya vardagsrumsmöbel. Varmt lycka till.

Liknande magasinsartiklar