Pino - en svensk utemöbel

Pino - en svensk utemöbel 1

Inspiration

2021-07-20

Stolab har under flera år pratat om att ta fram en serie för utomhusbruk. För att tydliggöra sin syn på vad en svensk utemöbel är sammanställde stolabs vd martin johansson ett manifest. När det var klart blev nästa steg enkelt – de kontaktade emma olbers. Resultatet döptes till pino.

En svensk utemöbel – vad är det?

När Stolab skulle ta fram en ny serie för utebruk ­sammanställdes ett manifest för att synliggöra behoven och kraven. Resultatet är en enkel och flexibel serie ­bestående av ett bord och en bänk i svensk kvistfri furu som enkelt kan ­fällas ihop för vinterförvaringen.
Serien döptes till Pino.

Ett manisfest

Stolab har under flera år pratat om att ta fram en serie för utomhusbruk, men aldrig riktigt hittat sin vinkel på det. Så för att synliggöra sitt önskemål och sina krav sammanställde de ett manifest kring hur en utemöbel ska användas och hur den upp­levs i Sverige.

Var finns den?

Vilket material har den?

Hur sköter man den?

Eller sköter man den inte alls?

Vilka sitter i den?

Vad gör man när man sitter i den?

Var finns den på vintern?

Manifestet gjorde det enkelt att samman­ställa den pitch som våren 2020 gick till Emma Olbers. Ett val som kändes både naturligt och själv­klart eftersom Stolab länge funderat på ett sam­arbete med den svenska formgivaren. Deras gemensamma tankar och visioner kring miljö och hållbarhet gjorde det möjligt att tillsammans skapa en utemöbel som uppfyllde alla kraven.

Pino | tall på italienska

Pino är en flexibel och enkel möbelgrupp som fungerar för få och för många – på altanen eller gräsmattan. Ett stort, välkomnande bord och en praktisk bänk i kvistfri, svensk furu som med åren blir vackert silvrig. Den är tillverkad av möbel­snickaren Magnus Dahlén i Kil, Värmland och tack vare Emmas snillrika konstruktion går bordet enkelt att fälla ihop och stuva undan i förrådet under vintern.

Pino - en svensk utemöbel 2
Ett bra val

Serien kommer kanske inte förändra världen, men även små val kan göra stor skillnad. Pino tillverkas i Sverige – som har både koldioxidskatt och stränga regler för utsläpp i vatten och luft, av svensk furu – som har väldigt låga växthusgasutsläpp och underhåller du den rätt kommer möbeln leva längre än det tar för en ny tall att växa upp – det är cirkulärt. Så allt detta sammantaget gör Stolabs första utemöbel i modern tid till ett bra val.

Stolab

Redan 1907 grundades Stolfabriksaktiebolaget i Smålandsstenar. Idag, mer än sekel senare, finns företaget kvar på samma plats och med samma affärsidé under namnet Stolab. Deras långa historia har gett dem värdefull kunskap och erfarenhet som präglar hela verksamheten. Kärleken till det massiva materialet och skapandet av trämöbler är lika levande idag som för mer än ett sekel sedan, den känner ingen ålder utan är konstant.

All formgivning, tillverkning och montering sker än idag på samma ställe i Smålandsstenar – något som gör det möjligt att nå de höga kraven på kvalitet, mijlöansvar och hållbarhet som är synonymt med Stolab. Det gör även att alla blir delaktiga i, och känner ansvar för, hela processen. Stoltheten över sin drygt 110-åriga historia är tydlig, men drivkraften att möta dagens behov gör att sortimentet ständigt utvecklas och växer.

Emma Olbers

Emma Olbers är en av Sveriges främsta formgivare och arbetar alltid med ett stort miljöfokus. Hon tror starkt på att vi alla borde och kan göra vår lilla del och hennes vision är att försöka utforma bra produkter – ur alla aspekter, inklusive att vara bra för vår planet. Från perspektivet att vara en designer innebär detta att skapa produkter av material med låga utsläpp, välja ytbehandling som går att underhålla och designa för ett cirkulärt materialflöde.

Emma har bland annat designat flera möbler för Tre Sekel, mattor för Asplund, vaser för Skultuna och eldaccessoarer från Eldvarm. Nu är hon aktuell med den nya utemöbelserien Pino, i svensk furu som hon tagit fram i samarbete med Stolab. Serien är tillverkad av Dahlén Snickeri i Värmland.

Liknande magasinsartiklar