Naturens ordning

Naturens ordning 1

Inspiration

2021-06-17

Med bara ett stenkast mellan hem och arbete, har inredningsdesigner Tina Hellberg skapat en lugn oas på södermalm I Stockholm. Mitt I naturen och samtidigt mitt I stan får varje detalj ta plats, och färgerna lyfter varandra.

Bakom ett falurött staket på Södermalm i Stockholm gömmer sig ett helt annat liv än det precis utanför, runt trafiktäta Ringvägen. Nära den röda stugan från tidigt 1700-tal slingrar sig små stigar mellan havet av växter, som kungsljus, rosor, höstanemoner och vidjehortensia, och ett tillhörande växthus. Stockrosorna tycks ovanligt höga där de växer i den sluttande terrängen.

Varje säsong har sin prakt – om våren letar sig tulpanerna och bina ut, om sommaren växer här krusbär, vinbär, jordgubbar, smultron och björnbär. När hösten smyger sig på mognar valnöts-,äpple-, päronträden, och även om vintern finns här liv när steglitsen letar sig fram till frökapslarna på de torkade tistlarna.

Naturens ordning 2
Naturens ordning 3
Naturens ordning 4
Högst upp t.v.: Malmgården Vita Bergen, Werner Groens malmgård från 1670-talet. Tina Hellberg har bott i den s.k. Trädgårdsmästarbostaden sedan 1993. Högst upp t.h.: Stiftelsen Malmgårdens växthus. Bord Seriff och stolar Dover från Byarums Bruk. Underst: Bord Uppsala Natur från Byarums Bruk. Stol 1 från Grythyttan Stålmöbler.

Platsen runt Vita Bergen på Södermalm är historisk; här har det odlats i obruten följd sedan slutet på 1670-talet. Idag är det fastighetsbolaget Stadsholmen som förvaltar platsen – Groens Malmgård – och Stiftelsen Malmgården Vita Bergen som driver en läkepedagogisk verksamhet och sköter den tillhörande trädgården enligt biodynamiska principer. Människor kommer hit för att köpa allt från trädgårdens blommor till valnötter och päron och här hålls också en årlig julmarknad.

Just nu är det inredningsstylisten Tina Hellberg som hyr stugan, som varit både trädgårdsmästarbostad och barnhem, tillsammans med sin familj. Varje morgon stiger hon ut på gårdsplanen och tar in det som är omkring henne.

– Årstidens växlingar är helt inpå en. Det är en förmån att ha det så. Jag kan aldrig känna mig deppig över vädret. När man lever nära det som sker i naturen uppskattar man skillnaderna mellan vår, sommar, höst och, vinter. Man blir medveten om dem på ett helt annat sätt, säger hon.

Naturens ordning 5
Naturens ordning 6

Trädgården är en stor inspirationskälla i hennes arbete med inredning, jämsides arkitektur, konsthantverk och färgstudier.

– Det är en gåva att få ha en så varierad trädgård nära inpå sig. Fåglarna som kommer till våra fågelbad, humlorna som surrar bland blomstren och färgkombinationerna. Generellt inspireras jag mycket av detaljer, och håller ständigt ögonen öppna, säger hon, och beskriver sitt uttryck som en ’slags varm minimalism’.

– Jag gillar inte när det är för mycket. Samtidigt får det inte vara för kallt. Det ska finnas värme, en blandning av färger, material och föremål, och jag älskar att undersöka hur kulörer lyfter och spelar med varandra, säger Tina Hellberg.

Naturens ordning 7
Naturens ordning 8

Som inredningsdesigner jobbar hon med allt från att färgsätta möbler och interiörer till setdesign och styling för reklamfotograferingar. Dessutom har hon skrivit en bok om växthus.

Det är just på jobbet hon finner allra största ro; i studion lite längre ned på gatan har hon skapat en plats där hon arbetar med sina uppdrag. Där har varje ting sin egen, naturliga plats, som tyg- och färgprover upplagda i perfekt synergi på skrivbordet.

– Det är en slags mix av estetisk och praktisk funktion. Här inreder jag som jag vill ha det. Det finns en viss ordning som gör att det känns stimulerande att komma in här, säger hon och pekar på ett separat rum som just nu görs i ordning inför en utställning av konsthantverk.

– På samma sätt som att jag finner glädje i att studera naturen, inspireras jag mycket av att se andra människor skapa. Jag stöter på människor som är spännande, och då är det perfekt att ha ett utrymme för olika samarbeten kopplat till inredning och färger, säger hon.

Naturens ordning 9

Vad tror du blir extra viktigt framöver när det kommer till inredning?

– Överlag blir det mer ombonat och medvetet vad gäller färgkombinationer. Själv har jag byggt en måttanpassad sittplats i köket, en bänk med dyna till. På det sättet tar jag tillvara hela platsen och det har blivit ett ordentligt lyft. I och med att vi umgåtts mycket utomhus de senaste åren på grund av pandemin är även uterummet något som uppmärksammas mer. Fler har börjat se utomhus som ett rum där man kan vara större delen av året. Vi köpte ett stort parasoll i år och det knöt verkligen ihop huset med uteplatsen på ett trevligt sätt. Det är ett bra solskydd, men det skapade också en rumslighet.

Vad betyder ditt hem för dig?


– Trivseln är viktig, och hur man känner sig hemma hos sig själv. Det har att göra både med det praktiska, men också med intrycken man får av det man väljer att omge sig med. Det kan vara val av färger, eller att man har många platser att sitta och umgås på. Även om vi har ett litet kök, har vi skapat en matplats där man kan hänga, samt ett matsalsbord i vardagsrummet. Vi gillar att samlas kring bordet, på fika eller lunch. Eller så bjuder vi in till middag och fest. Det dukade bordet är väldigt viktig för oss. Jag njuter av det, att laga mat och bjuda på goda saker.

Tina Hellberg

Bor och jobbar | Södermalm, Stockholm

Bakgrund | Studerat på bland annat Steinerhögskolan i Järna. Skrivit för Svenska Dagbladet om mat och jobbade då med matstyling. Efter det följde fler år med redaktionella jobb för Elle Decoration då Svante Öquist var chefredaktör. Med tiden kom rum och inredning att bli Tina Hellbergs fokus.

Gör | Inredningsdesigner för varumärken, utställningar och showrooms samt föreläser och arbetar som konsult inom färgsättning och tygval. Curator, bland annat för sitt eget galleri på Södermalm med utställningar av både konst och interiöra objekt. Se @studiotinahellberg på Instagram för kommande utställningar.

Inspiration
| ”Jag går ofta igång på färg och material. I min studio har jag många materialprover och jag testar olika kombinationer. Färgernas påverkan på oss och på varandra är ett ämne som jag studerat en hel del. Det är spännande att se hur inredning förbättras genom ett väl uttänkt färgval.”

Fotograf | Erik Lefvander 

Creative Director | Therese Sennerholt 

Text | Jonna Dagliden Hunt 

Styling | Tina Hellberg

Liknande magasinsartiklar