Sommarkänslor: Med smak av svensk sommar

Hero | Med smak av svensk sommar

Inspiration

2022-06-01

Shalony van Stralendorff, en av grundarna till det norrländska varumärket BonniBonne, bjuder på en härlig sommarmiddag på Ålö i Stockholms skärgård. Hennes förälskelse i, och respekt för, den svenska naturen märks tydligt både i maten och den vackra dukningen.

Naturligt och välbalanserat

I en vacker gammal sjöbod på Ålö i Stockholms södra skärgård har det dukats upp till en härlig sommarmiddag, med havet och kala klippor som fond. När vi bad Shalony van Stralendorff, en av grundarna av den norrländska designstudion BonniBonne, att sätta samman en enkel meny till en sommarmiddag med skärgårdstema – valde hon säsongbaserat självplock och närproducerat. 

Editorial Splash 1 | Med smak av svensk sommar
Med smak av svensk sommar 5

Sommarmeny

Snacks

• Sommardrink med smak av hägg

• Oliver

• Sardiner
• Marconamandlar

• Ostron



Huvudrätt
• Glasört

• Smörstekt grön sparris

• Endivesallad med havsalt och olivolja
• Rökt fisk
• Dillslungad färsk potatis
• Tunnbröd

• Syrad grädde



Efterrätt

• Cheesecake med Oreobotten, toppad med säsongens bär – björnbär och vita jordgubbar

Editorial Splash 3 | Med smak av svensk sommar

Nedan kan du ta del av receptet på den svalkande alkoholfria drinken samt den vackra efterrätten med somriga bär. Vi har även samlat produkterna i dukningen så att du enkelt kan hitta det du söker för att ge din sommarmiddag en personlig touch.

Recept

Alkoholfri sommardrink
• 8 cl citronsaft

• 8 cl kombucha smaksatt med citron

• 4 cl sockerlag med häggblom

• Soda

• Äggvita

• Is

1. Blanda citronsaft, kombucha, sockerlag och äggvita i en shaker.

2. Skaka tills du får ett skum av äggvitan.

3. Tillsätt is och skaka en till omgång.

4. Häll upp i glas och toppa med soda. Garnera med häggblommor.

Häggblomssockerlag

Koka upp 1 dl socker med 2 dl vatten. Stäng av plattan. I med några kvistar häggblom. Låt dra och svalna. Sila av. Förvaras i kylskåp

Editorial Splash 4 | Med smak av svensk sommarMed smak av svensk sommar 4

Cheesecake med Oreobotten
• 400 g Philadelphia Original

• 4 msk vatten

• 200 g vit choklad

• 1 pkt Oreokakor (ca 154g)

• 5 äggvitor

• 50 g smör

1. Smält smöret.

2. Mixa Oreokakor (gärna i matberedare), blanda ner det smälta smöret och rör till en jämn blandning.

3. Spänn fast bakpapper i botten på en springform (ca 22 cm) och tryck ut blandningen i formen.

4. Vispa Philadelphian slät med lite vatten.

5. Smält chokladen i 30 sekundersintervaller över ett vattenbad. Låt svalna något.

6. Vänd ner den smälta chokladen i Philadelphia-smeten under omrörning. Vispa några minuter tills den har fått en luftig och krämig konsistens.

7. Vispa äggvitor hårt i en separat skål. Vänd ner äggvitan i Philadelphia-smeten och häll den i bakformen. Frys minst 2–3 timmar.

8. Ta ut cheesecaken och låt den stå i rumstemperatur ca 30 minuter innan den ska avnjutas. Garnera med färska, somriga bär.

Editorial Row 2 | Editorial splash 5 | Med smak av svensk sommar
Editorial Row 2 | Editorial splash 6 | Med smak av svensk sommar

Shalony van Stralendorff

Formgivaren och designern Shalony van Stralendorff, från den svenska designstudion BonniBonne, kom till Sverige från Holland som tolvåring. Hennes genuina kärlek till och respekt för naturen har alltid funnits där, relationen till det skandinaviska kulturarvet och intresset för design- och mathantverk har vuxit fram. Idag vill hon tillsammans med barndomsvännen Emelie Ivarsson föra arvet vidare och översätta det till ett mer modernt utttryck genom varumärket BonniBonne.

Editorial splash 7 | Med smak av svensk sommar

Handplockat

Shalony van Stralendorffs förälskelse i, och respekt för, den svenska naturen märks tydligt i både hennes design, men även i den sommarmeny som hon komponerade åt oss och framför allt i den vackra dukningen. Nedan ses ett axplock av de produkter som använts i dukningen i den gamla sjöboden på Ålö i Stockholms skärgård.

Editorial Splash 8 | Med smak av svensk sommar
Överst fr. vänster: Host Liqueur Glasses Set of 4, Ferm Living | Gregg Outdoor Pendant, Foscarini | Bernadotte Dish on Stand, Georg Jensen | Linen Table Cloth 220 x 300 cm, Tekla | BM1771, Carl Hansen & Søn | Jonc Butter Spreader, Sabre Paris | Unda 2-pack, Design House Stockholm | Cantine Plate S, Jars France | Bothy Check Napkins Set of 4, Ferm Living | Pure Rectangular Cutting Board | Collect Tray SC64, &Tradition | Rangthong Fiskgaffel, Rangthong | Rangthong Fiskkniv, Rangthong | New Norm Bowl, Audo Copenhagen | Basic Tallrik 25 cm, Mateus | Ponny, Skrufs glasbruk | Paradis Lowkey Assiett 21 cm, Paradisverkstaden | Ripple Glass Set, Ferm Living

Fotograf | Erik Lefvander 

Creative Director | Therese Sennerholt

Stylist | Shalony van Stralendorff

Handla produkterna i magasinet:

Liknande magasinsartiklar