Mateus porslin – portugisisk hantverkstradition förenat med svenskt formspråk

Hero | Mateus porslin – portugisisk hantverkstradition förenat med svenskt formspråk

Inspiration

2024-05-21

Allt började med att Teresa Lundahl upptäckte ett skifte i de svenska hushållen – mönster och färger började bli allt mer eftertraktat, i kontrast till den skandinaviska minimalismen. Med inspiration från sina portugisiska rötter, föddes en idé om att sammanfläta svensk design med den färgsprakande, portugisiska hantverkstraditionen. 

Addera värme till hemmet med keramik från Mateus 

Det högkvalitativa porslinet med färgstarka toner är ett resultat av en framgångsrik kombination mellan det minimalistiska och det lekfulla, och en önskan om att tillföra liv och värme till det dukade bordet. Varumärket har blivit en internationell succé och passar de som inte drar sig för att addera färg och liv till hemmet. som kombinerar svensk design med portugisisk hantverkstradition, kännetecknas av dess handtillverkade kvalitet, unika former och en bred färgpalett. 

Editorial Row 1 | IMG 1 | Mateus porslin – portugisisk hantverkstradition förenat med svenskt formspråk
Oyster Skål
Editorial Row 1 | IMG 2 | Mateus porslin – portugisisk hantverkstradition förenat med svenskt formspråk

Historien och den kreativa dynamiken bakom  

Historien tar sin början när Teresa Lundahl flyttade från Portugal till Sverige med en passion för keramik. Hon började skapa sitt eget porslin, och hämtade inspiration från sin barndom i Portugal. En vision om att kombinera svensk enkelhet med portugisisk färgrikedom och tradition tog form, och 1993 lanserades den första handgjorda keramik-serien, undertecknad Mateus – där det skandinaviska och sydeuropeiska integrerades på ett unikt sätt. 

De idérika talangerna bakom Mateus är Teresa och hennes dotter Filippa, en duo som båda brinner för design och värnar om det traditionella hantverket. Mateus keramik tillverkas och målas nämligen för hand i Portugal, vilket gör varje produkt unik. Tack vare det genuina hantverket och ett unikt koncept har varumärket växt till att idag bli internationellt erkänt. 

Editorial Row 2 | IMG 3 | Mateus porslin – portugisisk hantverkstradition förenat med svenskt formspråk
Basic kollektion och Oyster kopp med fat
Editorial Row 2 | IMG 4 | Mateus porslin – portugisisk hantverkstradition förenat med svenskt formspråk

En mångsidig kollektion och bred färgpalett 

Mateus kollektion består av en omfattande färgskala och erbjuder vackra fat, skålar, muggar, karaffer och mycket mer – där serierna kan kombineras i oändlighet. Varumärket erbjuder sex kollektioner och nära 600 produkter, vilket inkluderar serier som Oyster, Bubbles, Basic och Stripes.

Filippa är skaparen bakom de populära serierna Bubbles och Stripes – två kollektioner med samtida uttryck som har blivit uppskattade hos många Mateus-samlare. 

IMG 5 | Mateus porslin – portugisisk hantverkstradition förenat med svenskt formspråk

Bubbles Tallrik och Stripes Tallrik

En inspirationskälla till kreativitet och glädje 

Mateus är mer än bara keramik – det ska också inspirera till kreativitet och glädje i hemmet. Tack vare ett brett utbud av färger och mönster, kan varje dukning med Mateus porslin bidra med en möjlighet till att skapa personliga uttryck och en hemtrevlig atmosfär.

De färgglada kollektionerna kännetecknas av sina unika mönster och former. Oyster-serien med sina eleganta vågformer, Bubbles med sina lekfulla bubbelmönster, och Stripes med organiska linjer och inspiration från 1960-talet – kollektioner som alla visar på kreativitet och detaljrikedom. 

Tack vare ett brett utbud av färger och produkter, erbjuds något för alla stilar och tillfällen – passande lika väl för festdukningen som till vardagens alla tillfällen. 

Editorial Row 3 | IMG 6 | Mateus porslin – portugisisk hantverkstradition förenat med svenskt formspråk
Oyster Tallrik
IMG 7 | Mateus porslin – portugisisk hantverkstradition förenat med svenskt formspråk

Den gedigna tillverkningsprocessen av keramiken 

Det som gör Mateus porslin unikt är inte bara dess nytänkande design, utan även den noggranna tillverkningsprocessen som tar upp till en vecka från råvara till färdig produkt. Mateus keramik tillverkas i Portugal, där skickliga hantverkare omsorgsfullt arbetar med att skapa varje produkt för hand. Detta gör att ingen produkt är den andra exakt lik, och bidrar till ett personligt och genuint uttryck – skapat för att användas i generationer. 

IMG 8 | Mateus porslin – portugisisk hantverkstradition förenat med svenskt formspråk
Stripes kollektion

Mateus är en inspirerande berättelse om kulturmöten, kreativitet och stark passion för hantverk och har blivit en symbol för hur olika traditioner och stilar kan förenas på ett harmoniskt och magnetiserande sätt. Upptäck Mateus stora sortiment hos oss – och ta inspiration från dess lekfulla elegans.  

Liknande magasinsartiklar