Lisa Larsons återfödda fåglar: en färgsprakande resa genom tid och kultur

Hero | Lisa Larsons återfödda fåglar

Lansering

2024-04-03

Lisa Larsons fåglar har funnits I hennes ateljé sedan 1967, men är nästan bortglömda bland så många pärlor av den berömda svenska keramikern. Men nu strövar de fritt omkring efter att ha återupplivats av det svenska varumärket Design House Stockholm.

"Vi bodde nära bukten i Sausalito, nära San Francisco 1967, i ett halvår", minns Lisa Larson. "Jag studerade keramik för Peter Voulkos på Berkeley. Jag stötte på massor av starka färger och exotiska mönster i folkkonst från närliggande Mexiko, och började då att måla dessa fåglar utan någon idé om hur jag skulle producera dem."

Det sena 60-talet i USA präglades av protester mot kriget och en blomstrande hippiekultur. Flower Power var ett svar på förtrycket och signalerade individualism och total yttrandefrihet. Lisa Larsons färgglada fågelflock kom till liv i denna livfullt inspirerade tid då livlig musik utbröt och en ung generation erövrade scenen.

Editorial Splash 1 | Lisa Larson |

Lisa Larson anlände till St Louis för att sätta upp en utställning med sina keramiska verk från Gustavsberg. Hon och hennes man, konstnären Gunnar Larson tillsammans med deras två små barn åkte sedan kors och tvärs i en pensionerad polisbil. På sin allra första längre utlandsresa blev hon berusad av 60-talets glada ampelblommönster. Hennes glädje delades hemma i Sverige av hennes syster, modeskaparen Titti Wrange, som också använde överdimensionerade mönster i sina klänningar.

- Jag köpte på mig gouachefärger i glasburkar att ta hem, de här starka plakatfärgerna fanns inte i Sverige på den tiden. Sedan letade jag upp en pensionerad snickare i Nora som kunde svarva de här fågelkropparna i trä. Efter att första ha målat dem själv för hand så försökte jag förgäves hitta någon som kunde hjälpa mig, men sedan var min tjänstledighet från Gustavsberg slut och jag glömde bort mina fåglar.

Editorial Splash 2 | Lisa Larson |

Lisa Larson arbetade under Stig Lindbergs ledning ute i Gustavsberg under 20 år. Hennes folkkära figurer föreställande barn, tomtar, katter, politiker, änglar och andra varelser gjorde henne berömd även utomlands, inte minst i Japan där hon hade sin första retrospektiv redan 1981. Samma år blev hon frilansande keramiker med egen studio och uppdrag för bland andra Rosenthal, Åhléns och KF.

Editorial Row 1 | Editorial Splash 1 | Lisa Larson
Editorial Row 1 | Editorial Splash 2 | Lisa Larson

Fåglarna har länge gömt sig bland Lisa Larsons hyllor och skåp ute i studion i Nacka. "Jag hittade dessa fantastiska designföremål vid ett besök i Lisas studio", säger Anders Färdig, grundare av Design House Stockholm, "Jag blev helt hypnotiserad av dessa fåglar som krävde uppmärksamhet. Varför fanns de inte i produktion? Den mexikanska looken, de överdimensionerade Flower Power-mönstren: Lisa Larsons fåglar är nästan som fredsduvor, en påminnelse om en tid då den unga generationen protesterade mot krig och drömde om ett nytt samhälle." Anders Färdig hade träffat Lisa Larson redan 47 år tidigare och lärt sig uppskatta hennes hantverk. Fåglarna flyger nu fritt och för tillbaka lite av andan från 1967. Högtravande färger som hyllar livet. Färger i uppblåsta mönster som verkligen ger kraft åt själen.

Anders Färdig hade träffat Lisa Larson redan 47 år tidigare och lärt sig uppskatta hennes hantverk. Fåglarna flyger nu fritt och för tillbaka lite av andan från 1967. Högtravande färger som hyllar livet. Färger i uppblåsta mönster som verkligen ger kraft åt själen.

Liknande magasinsartiklar