LÄNNA X Dux

LÄNNA X Dux - hero

Lansering

2023-04-11

På ett hotell i chicago år 1926, fick efraim ljung en vass idé som skulle bli startskottet till svenska varumärket dux. Sedan dess har familjeföretaget inte bara innoverat sängtillverkning men också producerat några av våra mest älskade möbelklassiker. Nu lanserar vi vårat samarbete där den omtyckta fåtöljen karin 73 kommer i ett helt nytt utförande.

En vass idé

Allt började 1924 då den svenske chocolatieren Efraim Ljung checkade in på ett litet hotell i Chicago. Förvånad över hur pass bekväm hotellsängen var, tog han till fickkniven och skar försiktigt upp madrassen för att upptäcka att därunder gömde sig ett flexibelt spiralsystem.

LÄNNA X Dux - 1 desktop

Väl hemma i Sverige sadlade Efraim om och ägnade sig åt att experimentera med stålspiraler. Två år senare, 1926, grundade han DUX madrasstillverkning. Sängarna, som idag återfinns på otaliga hotell runtom i världen, har en modern design och innehåller alla den patenterade DUX-spiralen som ger dem välkänd komfort.

LÄNNA X Dux - 2 desktop

Sedan början av 1940-talet har DUX tillverkat möbler. Kollektionen innehåller många klassiker som fåtöljerna Jetson, Pernilla och Karin, designade av Bruno Mathsson, men även soffor, liggfåtöljer, fotpallar och bord. För både möbler och sängar förenas gediget hantverk och yppersta material med modern design. Allt utvecklat under de många år som företaget funnits.

Bruno Mathsson

Bruno Mathsson är en av Sveriges mest internationellt kända formgivare. Sedan 1964 visas hans möbler på en permanent utställning på Bella Center i Köpenhamn. Han fick även ett flertal utmärkelser, bland annat av Prins Eugen och regeringen. Den första stolen som Mathsson ritade, då för sin fars möbelsnickeri, hette hette Gräshoppan. Den hade böjd träram och sits av sadelgjord och ritades 1931 på beställning av Värnamo lasarett. Stolarna uppskattades dock varken av personalen eller patienterna och stuvades genast undan på lasarettets vind.

LÄNNA X Dux - 3 desktop

Mathsson gav sig dock inte och fortsatte att utforska sittandets mekanik såväl praktiskt som teoretiskt. År 1936 fick Mathsson möjlighet att ställa ut sina möbler på en separatutställning på Röhsska Konstslöjdmuseet. Utställningen innebar ett genombrott och Mathsson inbjöds att delta i världsutställningen i Paris året därpå. Framgångarna innebar hektiska år för det lilla familjeföretaget som sålde det mesta av sin produktion på export. Andra världskrigets utbrott 1939 satte dock stopp för expansionen och Mathsson blev hänvisad till den mer svårflörtade inhemska marknaden.

Mathsson fortsatte dock att utveckla sina produkter och började även designa praktiska och utfällbara matbord. Under denna tid tog han fram den klassiska vilstolen Pernilla 2 (1944) och liggstolen Pernilla (1945), döpt efter DN-journalisten Pernilla Tunberger som besökt honom för en intervju 1943. Den viktigaste kvinnan i hans liv, hans fru Karin Swärd, fick också en möbel uppkallad efter sig – fåtöljen Karin.

En nätt och lättplacerad fåtölj

Den eleganta fåtöljklassikern Karin var den första möbeln i ett framgångsrikt samarbete med DUX som varade i flera decennier. Bekväma stoppade plymåer vilar på ett kromat stativ med bärande väv. Karin-serien rymmer också en pall och ett bord. Karin är en nätt och behändig fåtölj som är lätt att placera och flytta runt på sina hjul.

LÄNNA X Dux - 4 desktop

Karin 73

Fyra år efter lanseringen av Karin-fåtöljen skapades en ny modell, som fick namnet Karin 73. Till skillnad från Karin som har knappar i rygg och sits, har Karin 73 djuphäftade dynor, vilket ger ett karaktäristiskt retroinspirerat uttryck. Fåtöljen Karin 73 är en designklassiker och är formgiven att leva vidare i generationer.

LÄNNA X Dux - 5 desktop

Karin 73 i ny tappning

2023, det år som både Karin 73 och LÄNNA fyller 50, lanserar vi tillsammans med DUX en unik version av fåtöljen i vegetabiliskt garvat spaltläder från svenska Tärnsjö Garveri.

Spaltläder är en restprodukt som tas tillvara från konventionell lädertillverkning. Det används ofta för möbler, men vår version har varken efterbehandlats med färg eller kemikalier, utan har fått behålla sin naturligt taktila yta – vilket gett fåtöljen ett skandinaviskt, enkelt och rent utseende.

Fåtöljen, som är en ikonisk designklassiker med hög komfort och ett tidlöst utseende, passar såväl i den klassiskt skandinaviska miljön som det modernt minimalistiska hemmet.

Du hittar det exklusiva samarbetet online eller i vår butiker i Stockholm och Oslo.

Liknande magasinsartiklar