Kabinett - det nya hemmakontoret

Kabinett - det nya hemmakontoret 1

Lansering

2016-06-08

Kabinett är det nya ergonomiska och estetiskt tilltalande hemmakontoret som ändrar skepnad. Skapat under adea smartwork, har alexander lervik formgivit en möbel som enkelt förvandlas från ett skåp till ett skrivbord som har plats för allt ett utrustat hemmakontor behöver.

Uppstarten av Adea smartwork

Distansarbete har onekligen blivit mer och mer populärt de senaste åren. Redan innan den pågående pandemins start, var det en begynnande trend. Under en kopp kaffe kom denna diskussion upp på Adea i september 2019. Man kände att det inte fanns många hemmamöbler på marknaden som kunde uppfylla nuvarande ergonomiska krav samt var designade med åtanken att de skulle passa in i en trevlig hemmamiljö.

Där med startade man det nya affärsområdet Adea Smartwork med målet att förbättra människors vardag med möbler som fungerar lika bra för avkoppling som för arbete. Som namnet antyder fokuserar Adea Smartwork på att förbättra arbetsmiljön, särskilt i hemmet, men även på andra vanliga platser för distansarbete.

Den svensk formgivaren och entreprenören Alexander Lervik bjöds in till projektet med en brief om att ta fram en möbel med just detta i åtanke. Och det Lervik skissade fram är en helt ny typ av möbel som är skapad för kunna placeras mitt i ett rum, i hemmets centrum, samtidigt som den enkelt kan smälta in och bli en naturlig del av omgivningen.

”Hemarbete är ingen tillfällig lösning och därför har en målbild varit att ta fram en möbel som smälter in med din övriga inredning. Du ska kunna sitta och arbeta på den mest attraktivt platsen i hemmet, framför ett fönster eller mitt i vardagsrummet. ” – Alexander Lervik

Kabinett

Vid första ögonkastet kan Kabinett se ut som ett vanligt skåp eller en bänk, men det som inte syns på ytan är att den har inbyggda funktioner vilket gör att den snabbt kan förvandlas till en helt annan möbel. Förmånen med att ha tagit fram ett skrivbord som ser ut som en sideboard är att Kabinett kan placeras i ett rum på många olika sätt. Den kan fungera som en skänk när den är placerad mot en vägg, eller så kan den agera avskiljare i ett rum och placeras bakom en soffa eller användas som en bänk framför ett fönster. Innovationen ligger i funktionen, där du får ett höj- och sänkbart arbetsbord som är ergonomiskt ur en möbel som inte ser ut som ett skrivbord. Kabinett finns i tre olika varianter med en förvaringsmöbel som tillval.

Kabinett Basic har en höj- och sänkbar bänkskiva. I sitt stängda skick ser möbeln ut som ett sideboard. Sedan finns även varianten Kabinett Laptop, som utöver Basics funktion med höj- och sänkbar bänkskiva, även har ett förvaringsutrymme med lock för att förvara en bärbar dator efter jobbet. Kabinett Laptop har även utrymme för sladdar i sitt lock. Till sist har vi Kabinett Screenlift som inte bara har en höj- och sänkbar bänkskiva utan även en öppning där man kan höja upp en dold skärm till samma nivå som bänkskivan. De olika versionerna möjliggör att bordet har lösningar för flera olika typer av datoranvändare. Utöver de tre varianterna av skrivbordet tillkommer även ett matchande skåp i två utförande, med eller utan dörrar. Serien levereras i ekfanér eller vitlaserad askfanér.

Kabinett - det nya hemmakontoret - img 2
Kabinett - det nya hemmakontoret - img 3
Formgivaren Alexander Lervik

Alexander Lervik är en svensk formgivare som har arbetat inom produktdesign i 20 år. Hans arbete kännetecknas av humor och innovation, alltid med stor passion och intensitet. En av Alexander Lerviks framgångsfaktorer tycks vara en fullkomlig brist på att sätta upp hinder för sig själv eller i sina projekt och en stark drivkraft att säga ”ja” när spännande samarbeten dyker upp. Han har gjort samarbeten med varumärken som Adea, Design House Stockholm, Skargaarden och modemärket Fifth Ave Shoe Repair. Samarbeten som har varierat mellan industridesign och möbelformgivning till glas- och ljusinstallationer med en mix av 3D-teknik och ett starkt innovationstänk. Några av hans mest välkända verk är soffan och fåtöljen Mr Jones som Lervik tog fram i samarbete med Adea 2016.

”Jag snöar sällan in på detaljer eller lägger allt fokus på estetik i sig. Det är önskan om att göra en produkt utifrån en ny idé eller uppfinning som driver mig, vilket både är en fördel men kanske också en brist hos mig som formgivare”

Ett konceptuellt tänk, nya uppfinningar och oväntade samarbeten är något som återkommer i Alexander Lerviks 20 år långa karriär som en av Sveriges främsta formgivare, där det är sökandet efter innovationer som driver arbetet framåt snarare än passionen kring att skapa vackra föremål.

Liknande magasinsartiklar