Inred matplatsen

Inred matplatsen - img 1

Inspiration

2022-05-24

Platsen där vi umgås och äter, till vardags och till fest, är förlängningen av hemmets hjärta: köket. Kanske är det anledningen till att vi ofta går på känsla när vi inreder just matplatsen? Lika viktigt för att du ska vilja leva med möblerna länge är att tänka över helheten – och det gäller särskilt om du inte köper allt på ett bräde. Vad har du idag och vad behöver du komplettera med och hur?


För att hjälpa dig att planera vidare listar vi här några enkla riktlinjer och begrepp som professionella inredare använder sig av.

Att placera en matta under matbordet ramar in matplatsen och är särskilt viktigt om du har en öppen planlösning, det skapar så att säga “ett rum i rummet”. En matta under matgruppen är också praktiskt om det finns barn i hemmet – för tvärtom vad många tänker är det lättare att hålla rent om du har en tålig matta under.

Större är i regel bättre, vad gäller mattor. Räkna med att minst 60cm av mattan ska titta ut under bordsskivan – stolarna ska rymmas i utdraget läge.

Inred matplatsen 2
Inred matplatsen 3

Oavsett om matbordet ska placeras i ett kök eller i ett separat rum finns det några mått som kan vara bra att ha i bakhuvudet. Höjden från golv till bordets ovansida bör vara mellan 72-75cm, för att du ska kunna resa dig och sitta bekvämt.

Ett runt matbord blir som mest funktionellt om det har en yta som mäter minst 110cm diagonalt och ett avlångt bör däremot vara åtminstone 80cm brett för att kunna rymma två motstående kuvert.

Inred matplatsen - img 4

Varje person vid bordet bör få 60-80cm att röra sig på och det är armarna som avgör och inte ett mått för stolsitsen. Sitthöjden bör vara 41-45cm från golvet och ryggtavlan ska ha en behaglig form som passar just dig.

Inred matplatsen 5

Likhetssymmetri hjälper till att skapa ordning och harmoni. Det betyder att man får balans när man upprepar en geometrisk form.

Till en rund möblering utgår allt från ett centrum, eller ett nav om man så vill. Belysningen placeras i mitten och det brukar ofta bli bra om den är rund och pendlas ner något så att ljuskäglan täcker bordsskivan.

Inred matplatsen 6
Inred matplatsen 7

Till ett rektangulärt eller ovalt bord kan gärna flera armaturer placeras på rad, för att på så vis skänka behagligt och funktionellt ljus, eller välj en takbelysning som påminner om bordets form.

Inred matplatsen 8

I butikerna står många matmöbleringar uppställda, så att du kan du se och prova vilken typ av matplats som passar just dig och vår kunniga personal hjälper dig gärna.

Välkommen in för inspiration och expertis om matplatsen.

Liknande magasinsartiklar