Tom Dixon

Formgivare

Tom Dixon

 

Tom Dixon föddes 21 maj 1959 och är en självlärd brittisk industridesigner. Han är född i Sfax, Tunisen och har en fransk-lettisk mor och engelsk far. Tom Dixon fick sitt genombrott i mitten av 1980-talet som ”den begåvade outbildade designern” genom en linje svetsade möbler från metallskrot.

Milstolpar

  • 1994, designar Jack - multiföremålet och lampan
  • 2002, varumärket Tom Dixon grundas
  • 2007, startar Dixon Design Research Studio
  • 2008, utses till Designer of the Year

 

Uppifrån och ner:
1. Tom Dixons blyertsskisser till armbanduret Block Watch.
2. Stolen Iconic S lanserades för italienska Cappelini 1994.
3. Taklampan Beat Light finns i fyra olika modeller och i flera färger. Inspirationen kommer från vattenkärlen som än idag bärs på huvuden runtomkring i Indien.

Milstolpar

  • 1994, designar Jack - multiföremålet och lampan
  • 2002, varumärket Tom Dixon grundas
  • 2007, startar Dixon Design Research Studio
  • 2008, utses till Designer of the Year

När Tom Dixon var fyra år flyttade familjen till England där han så småningom började vid Chelsea College of Art and Design. Han hoppade dock av studierna för att spela bas i bandet Funkapolitan innan han började experimentera med att svetsa och göra möbler.

 

Tom Dixon fick sitt genombrott i mitten av 1980-talet som ”den begåvade outbildade designern” genom en linje svetsade möbler från metallskrot. Han startade under 80-talet även Space, en kreativ tankesmedja tillika showroom för sig själv och andra unga designer. Hans mest kända alster från den här tiden är stolen ”Iconic S” för italienska Cappelini.

 

Under 1990-talet startade han företaget Eurolounge och 1994 kom hans prisbelönta ”Jack Light” – ett mulitfunktionellt föremål av polyeten som fungerar både som lampa, stol och dekoration. 1998 blev han designchef på Habitat och några år senare Creative Director ända fram till 2008. Han var det offentliga ansiktet utåt i ett kollektivt team som ansvarade för att föryngra Habitat som varumärke.

 

2002 grundande Tom Dixon tillsammans med David Begg det egna brittiska varumärket ”Tom Dixon” med fokus på belysning och möbler. Med ett stort engagemang för innovation och ett mål att återuppliva den brittiska möbelindustrin varumärket inspirerades företaget av det unika arvet, det individualistiska nyskapandet och den robusta, raka ingenjörskonsten som är så typisk för de brittiska öarna.

 

Under 2007 startade Tom Dixon en arkitektonisk designstudio – Dixon Design Research Studio. Bland färdiga projekt syns bland annat restaurangen på The Royal Academy i London, Jamie Olivers restaurang Barbecoa samt Shoreditch House. 

 

Tom Dixons produkter har förvärvats av världens mest kända museum och finns representerade i permanenta utställningar över hela världen från Victora & Albert Museum till museer i New York, Boston, Paris och Tokyo. 

 

Tom Dixon tilldelades 2001 Order of the British Empire (OBE) av Hennes Majestät Drottningen av England och utsågs till Designer of the Year 2008 av Architektur & Wohnen Magazine.

Meny