Robert Dudley Best

Formgivare

Robert Dudley Best

(1892–1984)

Robert Dudley Best, arvtagare till världens största belysningsfabrik som grundades i Birmingham 1840, anses idag vara en av 1900-talets mest framgångsrika designers.

Milstolpar

  • 1925, besöker världsutställningen i Paris
  • 1926, designar lampan BL1
  • 1930, Bestlite BL1 sätts i produktion

 

Uppifrån och ner:
1. Gammal illustration på lampan Bestlite.
2. Detalj av bordslampan BL1.

Milstolpar

  • 1925, besöker världsutställningen i Paris
  • 1926, designar lampan BL1
  • 1930, Bestlite BL1 sätts i produktion

Robert Dudley Best besökte 1925 världsutställningen i Paris och blev starkt influerad av Le Corbusier och Mies van de Rohes arbeten. Mellan åren 1928–1929 studerade han industridesign i Paris och Düsseldorf och blev nära vän med Walter Gropius – grundare av rörelsen Bauhaus. Den omvälvande designrörelsen som ägde rum mellan åren 1919 och 1933 förknippas med ord som funktionalitet och enkelhet. Stilen hämtar mycket inspiration från den tidiga industridesignen. 

 

Den kreativa miljö som Robert vistades i inspirerade honom och han gjorde under den här tiden sina första skisser av det som skulle bli armaturen Bestlite och synonymt med hans namn. Robert hade dock problem att hitta en tillverkare, men efter lite övertalning kom lampan i produktion 1930 genom fadern och familjeföretaget Bets & Lloyd. Efter en artikel i en välrenommerad tidskrift omfamnade och hyllade hela den engelska arkitektureliten armaturen som de ansåg var det första exemplaret på en Bauhaus-inspirerad produkt i Storbritannien.

 

Under andra världskriget blev Bestlite även känd som ”Churchill-lampan” då den populäre premiärministern hade just den lampan på sitt skrivbord under krigsåren.

 

Robert Dudley Best var arvtagare till Best & Lloyd, men trots företagets stolta historia, tyckte Best att formen på fabrikens armaturer var föråldrad vilket låg till grund för hans egna armatur som skulle bli en storsäljare i generationer.

 

Idag, 80 år, senare har Bestlite fortfarande kvar sina industriella rötter och sin ursprungliga utformning – enkel och tidlös. Bestlite finns i permanenta utställningar på både Victoria & Albert Museum och Design Museum i London.

Meny