Ole Wanscher

Formgivare

Ole Wanscher

(1903–1985)

Född i Köpenhamn 1903 var en arkitekt och professor i arkitektur med möbeldesign som specialitet. Han kom att påverka dansk möbeldesign, både som en aktiv designer och som lärare.

Milstolpar

  • 1955, Tar över som professor på Kungliga Danska Konstakademin, vilket han förblir fram till sin pensionering år 1973.
  • 1960, Formger sitt mest kända verk, "Egyptian Stool".

 

OW149 Colonial Chair Fåtölj + Pall.

Milstolpar

  • 1955, Tar över som professor på Kungliga Danska Konstakademin, vilket han förblir fram till sin pensionering år 1973.
  • 1960, Formger sitt mest kända verk, "Egyptian Stool".

Hans möbler anses nu vara moderna klassiker - sofistikerade och samtidigt funktionella med utsökta detaljer och en sällsynt grundlighet.

 

Proportioner och form var av yttersta vikt för Ole Wanscher, som betraktade möbeldesign som en del av arkitektur. Han studerade vid Kungliga danska Konstakademin med Kaare Klint som lärare och arbetatade även för mästaren själv under perioden 1924–1927, innan han blev en självständig arkitekt som specialiserade sig på möbeldesign. Senare följde han också Kaare Klints fotspår som professor vid akademin. År 1958 skrev den danska tidningen Politiken kring exceptionell kvalitet och atmosfär i samband med Ole Wanschers produkter:  ”Om du har en Wanscher-stol blir det en upplevelse varje dag, kanske flera hundra år in i framtiden, så länge håller den.”

 

Ole Wanscher skapade i huvudsak sina mest kända produkter i perioden mellan slutet av fyrtiotalet och tidigt sextiotal. Intresset för att industriellt massproducera kvalitetsmöbler ockuperade honom mycket och han ritade flera möbler med denna aspekt i åtanke. Det var den välbekanta filosofin "design för alla". Hans bästa produkter tillverkades i nära samarbete med samtida erkända snickare. Också på resor genom Egypten och Europa studerade Ole Wanscher möbeldesign. Han omfamnade dessa intryck, inspirerades och lät det reflekteras i hans verk. Ole Wanschers design är en strävan efter slanka dimensioner och elastiska former. Hans stolar är ofta graciösa med något böjda armstöd, som stiger i en elegant topp innan de fortsätter vertikalt nedåt mot golvet. Ett synnerligen vackert exempel är Ole Wanschers erkända stol "Colonial Chair".

Meny