Nani Marquina

Formgivare

Nani Marquina

 

Nani Marquina är en formgivare och pionjär inom spansk design. Hon inspirerades tidigt av sin far, Rafael Marquina, och visste tidigt att hon ville arbeta med design.

Milstolpar

 

  • 1974, öppnade inredningsbutiken Self-Decor
  • 1987, startar varumärket Nanimarquina
  • 2003, IDQ Award for Product Quality

 

Uppifrån och ner:
1. En av Nani Marquinas egna mattor – Medina
2. Nani Marquina på en av sina inspirationsresor runt om i världen
3. Natural är den enklaste av Nani Marquinas mattor och inspirationen från naturen är tydligt närvarande

Milstolpar

 

  • 1974, öppnade inredningsbutiken Self-Decor
  • 1987, startar varumärket Nanimarquina
  • 2003, IDQ Award for Product Quality

Nani Marquina var kreativ redan som liten och trots att designyrket var relativt nytt när hon växte upp blev hon direkt fascinerad av det. Vid den här tidpunkten fanns det endast ett fåtal designutbildningar i Spanien och Nani valde att studera industridesign vid Massana School i Barcelona. Efter avslutade studier arbetade hon som inredningsarkitekt. 1974 öppnade Nani Marquina sin första inredningsbutik – Self-Decor. När hon vid flera tillfällen inte kunde hitta rätt matta för att färdigställa kundernas hem fyllde hon dem med sina egna kreationer. Hon insåg snart att det fanns ett hålrum att fylla och hennes nya karriär som textildesigner tog ordentlig fart.

 

1987 startade hon det självbetitlade varumärket Nanimarquina som blev först i Spanien med att erbjuda moderna, högkvalitativa mattor med utgångspunkt från traditionella tekniker. Till sin hjälp hade hon även några av världens främsta formgivare.

 

Inspirationen hittar Nani Marquina i olika kulturer så som Indien, Pakistan och Mexico där hon tar del av de tekniker och material som är unikt för respektive land. Att använda det enkla och vackra från naturen ligger henne också varmt om hjärtat. Kärleken och fascinationen syns i allt från form och färg till textur.

 

Nani Marquinas anser att utmaningen ligger i att skapa något som inte har blivit gjort förut. Hon vill att hennes mattor ska överraska och fängsla, men aldrig upplevas aggressiva. Resultatet är unika mattor där helheten talar sitt tydliga språk. Till sin hjälp har hon några av världens främsta formgivare – – Tord Boontje, Renske Papavoine, Javier Mariscal, Joaquim Ruiz Millet och Ronan & Erwan Bouroullec för att nämna några.

 

Nani Marquina är erkänd världen över för sina textilier och sina mattor och hennes verk har ställts ut i bland annat New York, Paris, Milano, Berlin och Tokyo.

 

Bland Nani Marquinas alster syns mattor som Medina och Natural. Den kanske mest kända mattan från varumärket Nanimarquina är Losanges, formgiven av duon Ronan & Erwan Bouroullec. Losanges är franska för romber, vilket syftar till mönstret och formen på mattan.

Meny