Michael Anastassiades

Formgivare

Michael Anastassiades

 

Konstnären och designerns Michael Anastassiades föddes på Cypern och utbildade sig vid Imperial College och Royal College of Art i London. 

Milstolpar

  • 1988–1991, ingenjörsutbildning vid Imperial College, London
  • 1991–1993, industridesign vid Royal College of Art, London
  • 1994, grundar designstudion i London
  • 2006, uppdrag kandelaber till Aghia Sophia Cathedral, London

 

Uppifrån och ner:
1. Den vackra armaturen IC Lights från FLOS vars lysande sfär ser ut att sväva fritt.
2. String Light för FLOS med inspiration från kraftledningarnas vackra och poetiska utstrålning.
3. Perfekt balans och harmoni i 2015 års nyhet – bordslampan Copycat för FLOS.

Milstolpar

  • 1988–1991, ingenjörsutbildning vid Imperial College, London
  • 1991–1993, industridesign vid Royal College of Art, London
  • 1994, grundar designstudion i London
  • 2006, uppdrag kandelaber till Aghia Sophia Cathedral, London

1994 grundade han en designstudio i London och har sedan dess formgivit det mesta inom inredning – belysning, speglar och detaljer i gränslandet mellan industriell design, skulptur och konsthantverk. Hans arbete syftar till att provocera och skapa dialog, delaktighet och samverkan. Stilen utstrålar en missvisande enkelhet, men varje detalj, varje alster är minutiöst utformade och skvallrar om hans civilingenjörs- och industridesignerutbildning.

 

Mest känd är Michael Anastassiades för just sina fantastiska belysningsprodukter. Blanka ytor i kombination med enkla geometriska former som rör och sfärer med ett vältaligt arkitektoniskt uttryck. Han väljer ofta reflekterande material såsom spegelglas, krom och polerad brons som får föremålen att sväva självständig och interagera med utrymmet som omger dem.

 

Sedan samarbetet med arkitektbyrån Studio Mumbai 2006 har Anastassiades arbetat med några av världens ledande arkitekter, bland annat David Chipperfield och John Pawson. Hans armaturer kan ses på hotell, restauranger och butiker världen över – inklusive Grand Hotel Stockholm, Soho House New York och Sergio Rossis butiker.

 

Ett urval av Michael Anastassiades verk kan idag ses på i de permanenta utställningarna på några av världens främsta museum – MoMA Museum of Modern Art i New York, FRAC Centre i Orelans, Frankrike och Victoria & Albert Museum i London.

 

Michael Anastassiades lanserade nyligen en egen butik i London, ett idealistiskt showroom där han kan visa upp och lansera nya produkter och kollektioner. Butiken ger kunderna en unik möjlighet att se både nya ideér och befintliga produkter i en industrimiljö likväl som en mer ombonad interiör.

 

Han samarbetar idag med flera ledande tillverkare så som FLOS, Lobmeyr och Svenskt Tenn.

Meny