Le Corbusier

Formgivare

Le Corbusier

(1887–1965)

Le Corbusier, pseudonym för Charles-Édouard Jeanneret, anses vara modernismens främste teoretiker och en av dess främsta stilskapare tillsammans med Ludwig Mies van der Rohe och Walter Gropius. 

Milstolpar

  • 1912, Villa Jeanneret-Perret, La Chaux-de-Fonds, Schweiz
  • 1950, Notre Dame du Haut i Ronchamp, Frankrike
  • 1952, Regeringsbyggnader och stadsplan i Chandigarh, Indien
  • 1961, Carpenter Visual Arts Center vid Harvard University i Cambridge, USA

 

Uppifrån och ner:
1. En av Le Corbusiers otaliga skisser och ritningar.
2. Fåtöljen LC4 Lounge Chair från 1928 ritades ursprungligen till en förortsvilla i Paris.
3. Carpenter Visual Arts Center vid Harvard University i Cambridge, USA som stod klart 1963.
4. Armaturen Projecteur formgavs redan 1954 av Le Corbusier och var avsedd för Chandigarh High Court, Indien.

Milstolpar

  • 1912, Villa Jeanneret-Perret, La Chaux-de-Fonds, Schweiz
  • 1950, Notre Dame du Haut i Ronchamp, Frankrike
  • 1952, Regeringsbyggnader och stadsplan i Chandigarh, Indien
  • 1961, Carpenter Visual Arts Center vid Harvard University i Cambridge, USA

Le Corbusier var en fransk-schweizisk självlärd arkitekt, konstnär och författare. Han föddes den 6 oktober 1887 i La Chaux-de-Fonds, Schweiz. Le Corbuisers far arbetade vi urindustrin och hade egen verkstad, hans mor var musiker. 

 

Vid utbildningen på konstskolan École d’Art utbildade han sig till gravör. Det var också här som Le Corbusiers intresse för måleri och arkitektur. väcktes. Vid den här tidpunkten inspirerades han av Arts and Crafts-rörelsen och Art Nouveau. 

 

År 1905 gjorde han sitt första arkitektuppdrag då han formgav ett hus för en lärare vid konstskolan. Två år senare genomförde han en studieresa till Milano, Florens, Siena, Bologna, Padua och Venedig och därefter Budapest och Wien. I Wien stannade han ett halvår hos arkitekten Josef Hoffmann.

 

1908 besökte Le Corbusier för första gången Paris och träffade där en mängd framstående arkitekter. 

 

Efter att har rest runt i några år flyttade han till Paris 1916 där han fyra år senare antog pseudonymen ”Le Corbusier”, en omskrivning av morfaderns släktnamn ”Lecorbésier”. År 1922 öppnade han tillsammans med sin kusin Pierre Jeanneret en studio på Rue de Sèvres. Le Corbusier och Pierre Jeanneret skapade tillsammans många privatbostäder runt Paris.

 

Le Corbusier deltog 1933 i en tävling för omplaneringen av Nedre Norrmalm i Stockholm, men hans förslag vann inte. Han nämner även i boken Vår bostad, originaltitel La maison des hommes, från 1936, hur han vill bygga om Stockholm och flera andra städer, till en stad för människan. 

 

Det är också det som är karaktäristiskt för hans design och idéer om att städer och bostäder ska vara funktionella, ärliga och ”maskiner att bo i”. Staden skulle vara zonerad, det vill säga uppdelad i olika zoner för olika funktioner – boende, rekreation, arbete, transport och historisk bebyggelse. Bostadshusen skulle vara höga, fristående och glest placerade i ett parklandskap. 

 

Le Corbusier arbetade som rådgivare vid planering av nya stadsdelar, tog fram en mängd stadsplaner och formgav diverse regeringsbyggnader. Den spektakulära pilgrimskyrkan Notre Dame du Haut på en bergstopp nära Ronchamp i mellersta Frankrike trotsar alla geometriska och rationella principer Le Corbusier hade hyllat i sina tidigare arbeten. 

 

Le Corbusier avled den 27 augusti 1965 i Roquebrune-Cap-Martin, Frankrike, där han även är begravd. 

 

Förutom sina arkitektoniska uppdrag formgav Le Corbusier även armaturer och möbler, där en del än idag tillverkas på licens av Cassina S.p.A. i Milano, Italien. Le Corbusier är porträtterad på den schweiziska 10-francsedeln.

Meny