Jacques Adnet

Formgivare

Jacques Adnet

(1900–1984)

Jacques Adnet var en fransk arkitekt och möbelformgivare. Redan vid 25 års ålder var Adnet en av de mest lovande unga designers på både Salon d’Automne och Les Expositions des Arts Decoratifs.

Milstolpar

  • 1950 ingick Adnet ett partnerskap med den franska modehuset Hermes, där han utvecklade en samling av läderklädda möbler och inredningstillbehör.

 

Uppifrån och ner:
1. Detalj på en äldre Adnet Mirror för Hermés.
2. Ett typiskt sideboard formgivet av Jacques Adnet.
3. En av Adnets många armaturer, här en modernistisk takkrona från 1930-talet i krom och glas.

Milstolpar

  • 1950 ingick Adnet ett partnerskap med den franska modehuset Hermes, där han utvecklade en samling av läderklädda möbler och inredningstillbehör.

Jacques Adnet föddes den 20 april 1900. Han är mest känd för sina Art Deco-design och var en ikon inom fransk modernism. Art Deco är en eklektisk konstnärs- och designstil som började i Paris på 1920-talet och blomstrade internationellt under hela 1930-talet, fram till andra världskriget.

 

Jacques Adnet är berömd för sina avantgardistiska design och var en av de första formgivarna som intigrerade metall och glas i dekorationen och strukturen av möbler. Hans stil symboliserar lyx och flärd.

 

Det var framför allt under 1920- och 30-talet som han designade en avsevärd mängd inredningar, armaturer och möbler. Och efter avslutade studier startade han 1928 tillsammans med sin tvillingbror Jean Adnet företaget Compagnie des Arts Français.

 

År 1950 ingick Adnet i ett partnerskap med det franska modehuset Hermés, där han utvecklade en samling av läderklädda möbler och inredningsföremål. Han formgav bland annat ”Adnet Mirror”, en rund skinnspegel med gångjärn av mässing. Förutom de anmärkningsvärda detaljerna i läder och mässing, är spegeln unik genom att bandet som håller spegeln är i direkt proportion till dimensionen av spegeln.

 

Förutom att designa möbler och speglar, utformade han även lägenheter och kontor för ett flertal kunder, bland annat den franske presidenten.

 

Mellan åren 1957 och 1970 förestod han skolan École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs.

 

Jacques Adnet dog den 24 oktober 1984.

Meny