Ilse Crawford

Formgivare

Ilse Crawford

 

Ilse Crawford är brittisk formgivare samt Creative Director och grundare till Studioilse – en designstudio i London. Hon ser det som sitt uppdrag att sätta människors behov och önskningar först och resultatet är miljöer där man känner sig som hemma. Ilse Crawford är även författare och har skrivit flera böcker.

Milstolpar

  • 1989, redaktör vid lanseringen av Elle Deco
  • 1998, Vice President Home Product för Donna Karan, New York
  • 2001, grundar Studioilse, London
  • 2003, designar inredningen SoHo House New York

 

Uppifrån och ner:
1. Den prisbelönta bordslampan Studioilse W084F för Wästberg
2. Den vackra och fylliga Ilse Vase för Georg Jensen. Finns även i en större variant Mama Vase.
3. Exempel på möbler formgivna av Ilse Crawford – delar av kollektionen The Seating for Eating

Milstolpar

  • 1989, redaktör vid lanseringen av Elle Deco
  • 1998, Vice President Home Product för Donna Karan, New York
  • 2001, grundar Studioilse, London
  • 2003, designar inredningen SoHo House New York

Ilse Crawford föddes i London 1962. Hennes mamma var dansk konstnär och pianist, Jill Rendall, hennes far Malcom Crawford var brittisk ekonomiredaktör på The Sunday Times. Hon växte upp i Notting Hill, nära Portobello Road och gick i statlig skola. Vid sju års ålder flyttade hon till sina morföräldrar, då hennes mor fick trillingar utöver den bror Ilse redan hade och bördan blev för stor. När hennes föräldrar flyttade till Crookham Hill i Kent till en stor, gammal förfallen prästgård flyttade Ilse hem igen. Huset skulle senare visa sig ha ett stort inflytande på hennes källa för inspiration, bland annat SoHo House i New York.

 

Vid ll års ålder vann Ilse en plats på flickläroverket i Tunbridge Wells. Den allt för långa resvägen medförde att hon flyttade till ett B & B. Efter skoldagen studerade hon i biblioteket och läste Vouge. Vid 18 års ålder tvingades hon på grund av sin mors bortgång sluta studierna vid York University och istället börja vid Bedford College. Anledningen var att hon behövdes hemma för att hjälpa till med syskonen. Ilse slets mellan sorgen av sin mors död, samtidigt som de människor hon mötte fyllde henne med liv och glädje.

 

Efter avslutade studier i historia vid Bedford College arbetade hon flera år på en arkitektfirma och för magasinet Architects Journal innan hon utsågs till ansvarig redaktör vid lanseringen av Elle Decoration 1989. Hon var även ansvarig redaktör för det kortlivade Bare Magazine innan hon överraskande lämnade Storbritannien och åkte till New York för att bli Vice President för Donna Karan, heminredning. I samma veva började arbetet med att starta en egen studio och 2001 grundade hon Studioilse i London.

 

Några år senare får hon i uppdrag att inreda SoHo House i New York och hon hämtar mycket av sin inspiration från sin uppväxt på den stora prästgården Crookham Hill.

 

Hennes Ilse Crawford ser det som sitt uppdrag att sätta människors behov och önskningar i första rummet. Tillsammans med sitt multikompetenta team skapar Ilse miljöer där man känner sig avslappnad och tillfreds. Hon får offentliga miljöer att kännas som hemma, skapar hem som är meningsfulla och anpassningsbara.

 

Som ett led i hennes passion för design anpassad för människan har hon grundat avdelningen Man and Wellbeing på Design Academy Eindhoven i Holland. Tanken är att lära en ny generation studenter att alltid ifrågasätta varför och hur deras arbete förbättrar det verkliga livet.

 

Ilse Crawford är även författare och har skrivit flera böcker; Sensual Home: Liberate Your Senses and Change Your Life (1997), Home is Where the Heart is? (2009) och A Frame for Life: The Designs of StudioIlse (2014).

Meny