Emma Olbers

Formgivare

Emma Olbers

 

Möbelformgivaren Emma Olbers är upp­vuxen på ett jordbruk ­utanför ­Göteborg. Idag arbetar och bor hon i ­Stockholm och brinner för svensk formgivning och hållbar design.

Milstolpar

  • 1994, Börjar på Beckmans Form där hon studerade i 3 år
  • 2010, Startar samarbetet med IRE Möbel
  • 2012, Medverkar i Stockholm Wood på möbelmässan
  • 2013, Emmas möbler för Tre Sekel lanseras

 

Uppifrån och ner:
1. Soffskiss från 2013.
2. Emma Olbers soffa Rejoin för IRE är både Svanen- och Möbelfaktamärkt.
3. Pinnsoffan Greta för Tre Sekel lanserades 2013.

Milstolpar

  • 1994, Börjar på Beckmans Form där hon studerade i 3 år
  • 2010, Startar samarbetet med IRE Möbel
  • 2012, Medverkar i Stockholm Wood på möbelmässan
  • 2013, Emmas möbler för Tre Sekel lanseras

Emma Olbers föddes 1972 i Göteborg, men vid 20 års ålder flyttade hon till Stockholm för att börja Nyckelviksskolan, en ettårig hantverksutbildning. Det var där Emma upptäckte hur roligt det var att rita produkter.

 

Direkt efter Nyckelviksskolan, 1994, började Emma på formlinjen på Beckmans Designskola. Beckmanstiden avslutades med en utställning där hon ställde ut markplattor, ett diaprojektorbord och en glasserie, för vilka hon fick Svensk Forms pris Årets Embryo. Direkt efter sommaren fick hon anställning på Ikeas designavdelning. Efter året i Älmhult blev det sedan Thomas Erikssons arkitektkontor i Stockholm innan hon startade eget.

 

2009 gick Emma Olbers en utbildning på The Sustainable Fashion Academy, som handlade om hur man kan skapa en mer hållbar och miljövänlig produktion. Emma brinner för detta och tycker att det är ett mycket viktigt och engagerande område. Hon försöker hela tiden att applicera och införliva hållbarhetstanken i det dagliga arbetet och väljer material och ytbehandlingar som slits snyggt och är bra för miljön. Hon tänker vidare igenom hur produktens ska kunna återvinna produkten så att till exempel metall och plast går att separera. Soffan Rejoin för IRE är ett bra exempel på miljöarbetet – den är både Svanen- och Möbelfaktamärkt. 

 

Emma Olbers gillar att delta i hela produktionskedjan och trivs på fabriksgolvet. För närvarande arbetar hon främst åt Asplund, Ire Möbel och Tre Sekel vilka alla har produktion i Sverige. För de två sistnämnda företagen har hon även fungerat som konstnärlig rådgivare. Hon har deltagit i hela processen som det innebär att utveckla produkter, sortiment och varumärke.

 

I framtiden vill Emma fortsätta att utveckla miljötänkandet i arbetet, utan att för den skull göra avkall på form och funktion. Hon tror att det ena berikar det andra; att rätt materialval och genomtänkt produktion i slutändan ger en mer attraktiv produkt. 

Meny