Eero Saarinen

Formgivare

Eero Saarinen

(1910–1961)

Eero Saarinen var en framstående arkitekt och möbelformgivare. Hans samarbeten med välkända formgivare som Charles Eames och Florence Knoll satte honom på kartan som en av de stora mästarna inom modern design och arkitektur under 1900-talet.

Milstolpar

  • 1910, födelseår
  • 1940, förstapris i tävlingen ”Organic Design in Home Furnishings” tillsammans med Charles Eames
  • 1950, grundade byrån Eero Saarinen and Associates
  • 1956, Tulip Chair designades för Knoll
  • 1962, stod TWA Terminal på John F. Kennedy International Airport i New York klar, ritad av Eero Saarinen

 

Uppifrån och ner:
1. Charles Eames och Eero Saarinen, 1939
2. Saarinens revolutionerande Pedestal Collection, 1958
3. TWA Terminal, John F. Kennedy International Airport, New York

Milstolpar

  • 1910, födelseår
  • 1940, förstapris i tävlingen ”Organic Design in Home Furnishings” tillsammans med Charles Eames
  • 1950, grundade byrån Eero Saarinen and Associates
  • 1956, Tulip Chair designades för Knoll
  • 1962, stod TWA Terminal på John F. Kennedy International Airport i New York klar, ritad av Eero Saarinen

Eero Saarinen var en finländsk-amerikansk arkitekt och möbelformgivare. Han ansåg att det var funktionen som skulle ge formen – men det var även viktigt att ett känslomässigt uttryck skulle räknas till funktionen. När han till exempel formgav flygplansterminaler skulle inte bara logistiska problem kring människor och bagage lösas utav även en förväntan och lust inför själva flygresan skulle uppväckas.

 

Hela Eeros uppväxt var präglad av design. Hans föräldrar var båda välkända inom sina designområden, där hans far Eliel Saarinen arbetade som arkitekt och stadsplanerare och hans mor Loja Saarinen var en berömd skulptör och textildesigner. I början av 1920-talet emigrerade familjen till USA. 

 

Redan som ung intresserade sig Eero för formgivning och arkitektur och som tonåring hjälpte han sin far att designa möbler till the Cranbrook Academy of Art i Michigan, där hans far grundat och designat de flesta utav byggnaderna. År 1929 lämnade Eero USA för att studera skulptur vid Académie de la Grande Chaumière i Paris. Därefter återvände han till Cranbrook Academy of Art för att studera möbeldesign. 1934 avslutade han sedan sina studier med en examen i arkitektur från det prestigefulla universitetet Yale. 

 

Efter sina studier åkte Saarinen till Helsingfors där han arbetade under den finska arkitekten Jarl Eklund. Hans karriär i USA tog fart år 1936 och Eero flyttade tillbaka till Michigan för att undervisa vid Cranbrook, arbeta med möbeldesign och ansluta till sin fars företag i Bloomfield Hills. 

 

Under sin tid vid Cranbrook Academy of Art blev Eero Saarinen god vän med arkitekterna och formgivarna Florence Schust Knoll, Charles Eames och Ray Eames. Charles Eames kom att bli en livslång samarbetspartner och tillsammans vann de MoMAs tävling Organic Design in Home Furnishings 1940. Deras kollektion tilldelades första pris i alla kategorier, vilket fick de unga formgivarna att bli välkända som spetsen för den amerikanska moderna möbelrörelsen.

 

Eliel Saarinens protegé, Florence Schust blev snabbt en nära vän till familjen Saarinen. Hon gifte sig med möbelproducenten Hans Knoll, och när hon själv blev delägare i Knoll på 1940-talet var det ett självklart val för henne att bjuda in Eero som formgivare till företaget. Under de kommande åren formgav Eero Saarinen många av de mest välkända verken från Knoll, så som Tulip Chair, Tulip Table, och Womb Chair. 

 

Eero Saarinen är en av de stora mästarna inom modern design och arkitektur under 1900-talet. Han utmanade estetiska gränser och utforskade modern design med inspiration och former tagna från naturen. Hans banbrytande möbler är lika eftertraktade och omtyckta idag som då. Till några av hans mest kända verk hör byggnaderna The Gateway Arch, TWA Terminal vid John F. Kennedy International Airport och CBS huvudkontor i New York. Och hans Tulip Chair har vunnit flertalet priser och är idag tveklöst en sann designklassiker.

Meny