Arne Jacobsen

Formgivare

Arne Jacobsen

(1902–1971)

Arne Jacobsen var en dansk arkitekt och formgivare och han räknas som en företrädare för funktionalismen. Bland kända verk kan nämnas stolen Myran och fåtöljen Ägget.

Milstolpar

 • 1952, Stolen Myran
 • 1955, Stolen Sjuan
 • 1957, Stolen Grand Prix
 • 1958, Fåtöljen Ägget
 • 1958, Stolen Svanen
 • 1960, Lamporna AJ
 • 1969, Stolen Liljan

 

Uppifrån och ner:
1. Stolen Svanen designades till SAS Royal Hotel och är ett tydligt bevis på Arne Jacobsens önskan om kontrasten mellan det mjuka organiska och det strama funktionalistiska.
2. St Catherines Collage i England.
3. Arne Jacobsens tyg Trapez finns även som tapet.
4. Stolen Myran från 1958 blev början på ett livslångt samarbete med Fritz Hansen.

Milstolpar

 • 1952, Stolen Myran
 • 1955, Stolen Sjuan
 • 1957, Stolen Grand Prix
 • 1958, Fåtöljen Ägget
 • 1958, Stolen Svanen
 • 1960, Lamporna AJ
 • 1969, Stolen Liljan

Arne Jacobsen föddes 11 februari 1902 i Köpenhamn och var gift med textilkonstnären Jonna Jacobsen. Han kom från en borgerlig familj med judiskt bakgrund. Han drömde redan i unga år om att få skapa saker och började tidigt experimentera med bland annat akvarellmålning. Trots detta började han först utbilda sig till murare, innan han gick vidare och läste till arkitekt vid Kunstakademiets arkitekturskola i Köpenhamn 1924–27 för Kay Fisker och Kaj Gottlob. 

 

Efter examen 1927 tog Arne Jacobsen anställning på Paul Holsoes arkitektkontor. Hans stora genombrott som arkitekt kom 1929 med det vinnande förslaget till tävlingen om Framtidens Hus. Året efter öppnade han sitt egna kontor i Hellerup. Flera kända danska arkitekter och formgivare började sin yrkeskarriär på Arne Jacobsens arkitektkontor, bland andra Jørgen Møller, Hans J. Wegner, Peter Karpf och Jørgen Gammelgaard. Arne Jacobsen började vid den här tidpunkten även det framgångsrika samarbetet med Fritz Hansen som än idag tillverkar hans möbler. 

 

1943 tvingades Arne Jacobsen fly till Sverige över Öresund från det tyskockuperade Danmark på grund av sin judiska bakgrund. Han stannade i Sverige i två år och ritade under sina år i Sverige ett par fritidshus samt formgav tyger och tapeter. Han återvände till Danmark efter andra världskrigets slut 1945. 

 

Tillbaka i Danmark togs samarbetet med Fritz Hansen upp igen och 1952 designade han stolen Myran till personalmatsalen på läkemedelsföretaget Novo Nordisk. Dock var i början Fritz Hansen skeptiska till designen, men Jacobsen trodde så mycket på sin design att han lovade att köpa tillbaka alla Myran-stolar som inte blev sålda. Jacobsen fick rätt, Myran blev en succé och är än idag en designikon och storsäljare.

 

Under 1940- och 50-talet ritade Aren Jacobsen även en mängd byggnader, främst i Danmark, men även enstaka hus i England, Tyskland och Sverige. När Arne Jacobsen 1958–1960 skapade världens första designhotell – SAS Royal Hotel Köpenhamn, stod han för hela inredningen inklusive möblerna. Det var i samband med detta som flera av designklassikerna Ägget, Sjuan, Svanen, 3300-serien och AJ-lamporna kom till. Hotellet gjorde att Arne Jacobsens karriär tog fart på allvar och han blev småningom uppmärksammad runt om i hela världen för sin design. 

 

Förutom SAS Royal Hotel är Arne känd för Bellavista i Klampenborg (1930–34) som är ett av hans huvudverk och visar tydligt hur Arne Jacobsen såg på helheten i sin design. Arne Jacobsen ritade inte bara byggnaden, utan även dörrhandtaget, planteringen och allt det som fanns utanför byggnaden. Allt skulle harmonisera så att det hela uppgick i en högre enhet. Det syns tydligt även i hans andra verk som St. Catherines College i England och rådhuset i Aarhus. 

 

Men förutom alla möbler och byggnader som Arne Jacobsen formgav under sitt liv är han även känd för sina inredningsdetaljer såsom lampor, klockor och bestick med mera. Han formgav även tyger, tapeter och typsnitt. 

 

Arne Jacobsen dog den 24 mars 1971 i Köpenhamn.

 

Arne Jacobsen fick under sin livstid en mängd utmärkelser för sina fantastiska föremål, bland andra Eckersberg-medaljen 1936 och knappt tjugo år senare C. F. Hansen-medaljen 1955. Han var mellan åren 1956–65 professor i arkitektur vid Konstakademin, Köpenhamn och utnämndes 1966 till hedersdoktor vid Oxford University.

Meny