Afteroom

Formgivare

Afteroom

 

Den svenska designbyrån Afteroom består av de taiwanesiska äkta makarna Hung-Ming Chen och Chen-Yen Wei. De designar för rum, men också för tid – produkterna skapas för att få ett långt liv där de åldras snyggt.

Milstolpar

  • 2011, Paret grundade designbyrån Afteroom.
  • 2014, Residence Stora Formpris för Bästa Möbel.
  • 2014, Årets Stjärnskott av Elle Decoration.

 

Uppifrån och ner:
1. Afteroom Lounge Chair lanserades våren 2015. Finns i två utföranden.
2. Hängaren Afteroom Coat Hanger utstrålar enkelhet och modernismens rationella tänkande. Finns i vitt och svart.
3. Stolen Afteroom Chair visar tydliga influenser från Bauhaus-epokens känsla för funktionalitet. Duon har plockat bort allt onödigt, renodlat formen och minimerat materialåtgången.

Milstolpar

  • 2011, Paret grundade designbyrån Afteroom.
  • 2014, Residence Stora Formpris för Bästa Möbel.
  • 2014, Årets Stjärnskott av Elle Decoration.

Paret träffades i Taiwan där de arbetade i samma område. Han, Hung-Ming Chen, som mobiltelefondesigner – hon, Chen-Yen Wei, inom modebranschen. Men han ledsnade på att rita produkter som blev omoderna efter ett halvår. 

 

Hung-Ming Chen sökte och kom in på Konstfack i Stockholm var vid paret flyttade till Sverige. Det blev starten på en nya yrkesbana och de startade ett designföretag tillsammans, trots att det egentligen inte var tanken – det bara blev så. Han står för det hårda industriella, hon bidrar med det mjuka och lite varmare. Filosofin är enkelhet och ärlighet, och de fascineras av spännande former, proportioner, material och kulturer. De inspireras även av skandinavisk formgivning och bland favoritdesigners finns Björn Dahlström och Matti Klenell.

 

Från början var tanken att de skulle formge och producera sina produkter själva, men det danska varumärket Menu visade tidigt intresse för deras produkter. Nu är de glada över att få fokusera på design, snarare än admnistration. Menu är idag ensam om att producera deras saker, men andra aktörer på marknaden har börjat visa intresse för deras design. 

 

Afteroom har vunnit flera utmärkelser för sin design, bland annat Residence Stora Formpris för Bästa Möbel 2014 med Afteroom Chair No. 1. Vintern 2014/15 utsågs de dessutom till Årets stjärnskott av Elle Decoration.

 

Bland andra hyllade alster syns fåtöljen Afteroom Lounge Chair som presenterades på Stockholm Furniture Fair 2015. Inspirationen kommer från två klassiker – Thonetstolen av Michael Thonet och ”Spanska stolen” av Børge Mogensen.

Meny