Achille Castiglioni

Formgivare

Achille Castiglioni

(1918–2002)

Achille Castiglioni föddes i Milano och studerade arkitektur vid Politecnico di Milano University och startade ett designkontor 1944 med sina två bröder – Livio Castiglioni och Pier Giacomo Castiglioni.

Milstolpar

  • 1962, Flos introducerar bordslampan Taccia samt golvlamporna Arco och Toio.
  • 1967, Formger bordslampan Snoopy och taklampan Vellela.
  • 1970, Var gästföreläsare vid arkitekt fakultet vid Turin Polytechnic, där han undervisade fram till 1977.

 

Uppifrån och ner:
1.Ritningar till golvlampan Arco, som är utan tvivel en av de mest kända och succérika produkterna inom industriell design. Den tidlösa lampan designades under 60-talet.
2. Achille i sin studio, sittandes i fåtöljen Canluca under lampan Arco och bredvid bordet Rochcette.
3. Bordslampan Taccia för Flos ritade Achille tillsammans med sin bror Pier Giacomo Castiglioni 1958, men den kom inte i produktion förrän 1962.

Milstolpar

  • 1962, Flos introducerar bordslampan Taccia samt golvlamporna Arco och Toio.
  • 1967, Formger bordslampan Snoopy och taklampan Vellela.
  • 1970, Var gästföreläsare vid arkitekt fakultet vid Turin Polytechnic, där han undervisade fram till 1977.

Det professionella partnerskapet, kallat ”Castiglioni bröderna” blev en av de mest kvicka, eleganta och innovation designkonstellationerna i modern design. Bröderna Castiglioni ägnade sig främst åt stadsplanering, arkitektur och design. De genomförde analyser kring, och experimentering med nya former, tekniker och material, med syfte att utveckla ett slags ”integrerad designprocess”. Castiglioni beskriver denna process med dessa ord:”Starta från början, håll dig till sunt förnuft, ha förståelse för dina mål och medel...”

 

Achille var ytterst industriorienterad och var väldigt inspirerad av vardagssaker. Ofta använde han sig av enkla och vanliga material och föredrog därtill att använda så få material som möjligt för att skapa former med maximal effekt. Hans design visar en mix av enkelhet, ironi och glädje, men också hans intresse för både tillverkningsprocessen och nya material. 

 

Förutom en karriär som formgivare undervisade han även klasser i industriell design i egenskap av professor vid Arkitektfakulteten i Turin och vid Polytekniska i Milano, där han själv tidigare hade varit student. 

 

Under 1950-talet cementerade bröderna offentligt sitt engagemang för redesign av bruksföremål, bland annat genom stolen Mezzadro som bygger på plåtsitsen från traktorer. Eller stolen Selle som är en pall med en cykelsadel som sits. Achille ska ha sagt: ”När jag använder en telefonkiosk, gillar jag att flytta runt, men jag skulle också vilja sitta, men inte helt och hållet.” 

 

Bröderna Castiglioni är extremt produktiva under 1950- och 60-talet och formger en mängd produkter, dammsugaren Spalter, lampan Luminator och Bulb för att nämna några. 

 

År 1962 introducerar bröderna ikonen ”Arco” för Flos, en golvlampa med en lång, böjd arm som sträcker sig drygt två meter från marmorbasen som måste flyttas av två personer. Tillsammans med sina bröder designade Achille en mängd armaturer för Flos, bland andra Fucsia och Taccia. Deras lampa Snoopy från 1967 var inspirerad av seriefiguren med samma namn. Snoopy hade också en marmorbas, vilket stabiliserade den äggformade metall- och glaskupan. 

 

Castiglionis utformade också "RR126" 1965, en stereo som var tänkt att vara ett "musikalisk husdjur." Knapparna och rattarna bildar formen av ett ansikte, med högtalarna som öron. Stereon, för Brionvega, var fritt stående, men med hjul för att göra den mobil. Högtalarna kunde vikas ihop, för att göra konstruktionen mer kompakt. 

 

Achille designade även på uppdrag från andra varumärken, bland annat bestickserien ”Dry” för Alessi 1982 vilket var Alessis första bestickserie. 

 

Achille Castiglioni dog den 2 december 2002. 

 

Milan Trinalle har sedan 1947 ställt Achille Castiglionis verk och han mottog hela sju Compasso d’Oro-utmärkelser under sin livstid. Achille har vidare vunnit otaliga designpriser, bland annat det prestigefulla Compasso d’Oro hela nio gånger. 

 

De flesta av Castiglionis produkter är idag moderna designklassiker och fortfarande i produktion under licens. MoMA har några av hans viktigaste alster i sin permanenta samlingen. 

Meny