Ett och ett halvt sekel av designklassiker

Ett och ett halvt sekel av designklassiker - hero

Lansering

2023-04-06

Fritz Hansen är ett av de främsta varumärken som satt skandinavisk design på kartan. Med möbelklassiker som myran, ägget, svanen, grand prix och superellips kännetecknas det danska företaget av unik design, anmärkningsvärt hantverk och premiumkvalitet. Följ med på en resa i Fritz Hansens universum.

En tillbakablick

Fritz Hansen grundades 1872 av visionären och möbelsnickaren med samma namn. Sedan dess har det exklusiva varumärket blivit en naturlig del av både dansk och internationell designhistoria och bakom sig har man en lång historia av att samarbeta med internationella designers för att ge liv åt deras visionära koncept.

Företagets första femtio år präglades av en lång rad prestigefyllda kontrakt, som till exempel tillverkningen av möbler till det danska parlamentet och Högsta domstolen på Christiansborgs slott, universitetsbiblioteket, Köpenhamns rådhus och andra viktiga institutioner.

Ett och ett halvt sekel av designklassiker - 1 DESKTOP

Vid sekelskiftet började Fritz son, Christian, att experimentera med ångböjningstekniker. Tekniken förfinades och Fritz Hansen blev därmed världsledande inom möbler i formpressat och laminerat trä, en teknik som de under de närmaste 100 åren kommer att bli mycket framgångsrika med.

Ett och ett halvt sekel av designklassiker - 2 desktop

Skandinavisk enkelhet

Under första halvan av seklet lanserade Fritz Hansen de allra första danska stålmöblerna samt den ikoniska kyrkstolen av Kaare Klint, som producerades ända fram till 2004.

Ett och ett halvt sekel av designklassiker - 3 desktop

Designersamarbeten

Fritz Hansen har alltid knutit till sig visionära designers som utforskat gränserna för konventionell formgivning och traditionella hantverk.

Hans J. Wegner och Børge Mogensen

1944 skapade arkitekten och designern Hans. J. Wegner sin första ikon för Fritz Hansen. China Chair™ var en skulptural hyllning till trä och utsökt hantverk. Ett år senare skapade Børge Mogensen soffan Spoke-back. Den var före sin tid och sattes först i produktion flera år senare, då den återintroduceras som den mest danska av alla soffor.

Ett och ett halvt sekel av designklassiker - 4desktop

Arne Jacobsen

Arne Jacobsen dominerade scenen hos Fritz Hansen på 1950-talet. Samarbetet sträckte sig över nästan två decennier och hans stora genombrott kom med introduktionen av Ant™-stolen - en föregångare till hans senare mycket framgångsrika Serie 7™-stol.

Jacobsen hämtade inspiration till designen från Hvidt & Mølgaards pressgjutna AX-stol och introduktionen av träfanértekniken markerade en ny milstolpe i varumärkets historia. Jacobsen fortsatte med att skapa de ikoniska stolarna Egg™ och Swan™ för SAS Royal Hotel i Köpenhamn, samt den eleganta och arkitektoniska loungestolen Series 3300™ för SAS Terminal. 1955 skapade Verner Panton Bachelor-stolen i böjt stål.

Ett och ett halvt sekel av designklassiker - 5 desktop

Bruno Mathsson och Piet Hein

Det demokratiska bordet Superellipse™, som var ett samarbete mellan Bruno Mathsson och Piet Hein under 1960-talet, blev en av Fritz Hansens största framgångar.

Verner Panton

Verner Panton, den danska designens enfant terrible, ledde under 1970-talet den avantgardistiska rörelsen, provocerade och inspirerade i Fritz Hansens tjänst.

Ett och ett halvt sekel av designklassiker 6 desktop

Poul Kjærholm

Under 1980-talet förvärvade Fritz Hansen rättigheterna till möbelkollektionen Kjærholm, design som gjorts av Poul Kjærholm mellan 1951 och 1980.

Tvåtusentalets formgivare

Ledande arkitekter och formgivare från hela världen har genom åren bidragit till samlingen av vackra, tidlösa och funktionella möbler.

Ice™-serien och Little Friend™ av Kasper Salto introducerade nya material och multifunktionell design i kollektionen under 2000-talet, medan Piero Lissoni och Cecilie Manz skapar inbjudande design som attraherar nya slutkonsumenter.

Ett och ett halvt sekel av designklassiker - 7 desktop

Ett och ett halvt sekel av design

150 år har gått sen den visionäre möbelsnickaren Fritz Hansen startade företaget som skulle bli synonymt med skandinavisk design och tidlösa klassiker – möbler som är precis lika aktuella och älskade då som nu.

Ett och ett halvt sekel av designklassiker - 8 desktop

150 år och en ny kollektion

Drygt tjugo år senare hyllas några av företagets mest ikoniska designer i Anniversary Collection. Varje möbel har sin plats i framtid och historia och återspeglar Fritz Hansens engagemang för extraordinärt hantverk, förstklassiga material och hållbar design.

Fritz Hansen bygger alltjämt vidare på sitt designarv tillsammans med några av vår samtids största formgivare, genomsyrat av en nordisk enkelhet och ett visionärt förhållningssätt.

Liknande magasinsartiklar