Inspiration
2021-12-09
Inför de stundande högtiderna bjuder shalony van stralendorff, en av grundarna till bonnibonne, på väldoftande klassiker som värmer kropp och själ kalla vinterdagar.
I en vacker lägenhet i Birkastan i Stockholm dukas det upp till väldoftande småplock som sprider värme kalla vinterdagar. Den vackra arkitekturen från 1908 skapar tillsammans med den fina dukningen ett välkomnande intryck. Formgivaren och designern Shalony van Stralendorff dukar gärna med levande ljus, varma toner och naturliga material för att förstärka känslan av tradition och julefrid. Shalony grundade tillsammans med Emelie Ivarsson den svenska designduon BonniBonne och har alltid haft en kärlek till och omtanke för naturen, något som märks i både hennes matlagning och design.
Nedan kan du ta del av några av de smakfulla drycker och sötsaker som väntar gästerna – en värmande glögg, smarriga päron och den klassiska mjuka pepparkakan.
Ingredisenr
• 3 l äppelmust
• 1 vaniljstång
• 3 kanelstänger
• 1 msk kardemummakärnor
• apelsin, torkad (skivad av 1 apelsin)
• 2 stjärnanis
• ½ krm svartpeppar
• 1 chilifrukt, urkärnad
• honung (om du vill ha sötare glögg)
• 1 dl rom (om du vill spetsa glöggen)
Servering
Mandlar och russin
Gör så här
Dag 1
Häll upp äppelmusten i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Tillsätt både frön och stång till äppelmusten. Blanda i alla andra ingredienserna utom rom, låt koka upp och ställ åt sidan till nästa dag.
Dag 2
Smaka av och värm upp glöggen. Sila av och toppa eventuellt med rom. Servera med mandlar och russin.
Ingredienser
• 1 l vatten
• 1 vaniljstång
• 8 dl strösocker
• 10 cm skalad, skivad ingefära
• ½ msk färskpressad citronjuice
• 1 kg små fasta päron
Servering
Vaniljglass eller lättvispad grädde
Gör så här
1. Dela vaniljstången längs med och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull tillsammans med vatten, socker, ingefära och citronjuice. Låt koka upp.
2. Skala päronen och lägg i sockerlagen. Låt sjuda ca 10 minuter tills de mjuknar men fortfarande har lite kärna.
3. Lyft över päronen i en väl rengjord glasburk och häll på lagen, se till så att lagen täcker. Sätt på locket och låt svalna. Förvara i kylen. De inkokta päronen håller 4–6 månader om de förvaras täckta i sockerlag i en väl rengjord glasburk med lock utan att öppnas. Öppnad burk håller 1–2 veckor.
4. Servera gärna med en kula vaniljglass eller kanske lite lättvispad grädde.
Ingredienser
• 1 ½ dl gräddfil
• 100 g smör
• 2 ägg
• 2 dl strösocker
• 1 ½ tsk malen ingefära
• 1 ½ tsk malen kryddnejlika
• 2 tsk malen kanel
• 3 dl vetemjöl
• 1 tsk bikarbonat
Servering
• ½ msk florsocker
• 1 dl lingon
• 2 dl grädde
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smält smöret, häll ner det i en bunke och häll i gräddfilen. Låt svalna.
3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner smörblandningen i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.
4. Häll smeten i en smord och bröad bakform. Grädda pepparkakan i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt svalna.
5. Pudra över florsockret genom en finmaskig sil. Skiva upp och servera med en klick nyvispad grädde och några lingon.