SPOTLIGHT | FLOS

Enligt Flos är ljus så mycket mer än ett grundläggande behov. Det är en enastående möjlighet att uttrycka idéer och utforska känslor. Det ger oss en chans att förstå vårt ursprung och belysa vår tillvaro. 

 

Bild på bröderna Achille och Pier Giacomo Castiglioni

 

 

Italiensk innovation

Flos är ett italienskt företag som grundades år 1962 av bröderna Achille och Pier Giacomo Castiglioni. Flos tillverkar än idag exklusiv belysning i tidlös och industriell design. Redan samma år som företaget grundades producerades några av de armaturer som numera räknas som designklassiker och som fortfarande produceras.

Det karaktäristiska signumet för varumärkets design är den eftertänksamhet och nyskapande teknik man är så mån om att följa, att designen är så väl enkel som exklusiv.

Genom åren gör det innovativa varumärket sig även känt för sin förmåga att upptäcka nya talanger inom designvärlden. Flos samarbetar med många idag välkända designers och de fortsätter producera nyskapande, funktionella och väl designade lampor.

Den banbrytande armaturen Arco från 1962

 

 

Lysande designikoner 

I samband med att Flos grundades designade bröderna Castiglioni den banbrytande golvlampan Arco. I sina försök att skapa en armatur som inte krävde en komplicerad installation, men fortfarande gav ett övergripande ljus, formgavs denna tidlösa designikon. Den tunga foten av vit Carrara-marmor står som en elegant motvikt till den vridbara lampan i änden på den tunna metallbågen. Arco är en installation och tar en självklar plats i rummet. 

Achille och Pier Giacomo Castiglioni formger under sin karriär fler armaturer som idag räknas till de största klassikerna inom italiensk industriell design – Gatto, Snoopy och Taccia för att nämna några.

En av de mest popoulära armaturerna från Flos är den magnifika takkronan 2097 formgiven av Gino Sarfatti. Det samtida formspråket gör den omåttligt populär och det är svårt att föreställa sig att den formgavs redan 1958. 

Mix av tidlösa designikoner från Flos

 

 

BELÖNAD BELYSNING

Framgången kommer omedelbart och redan 1968 öppnar Flos sin första butik i Milano. År 1971 designar Achille Castiglioni och Pio Manzú lampan Parentesi, en revolutionerande skapelse som består av en lampa som vertikalt kan flyttas på ett stålrör, vilket placeras från golv till tak. För denna design mottager man år 1979 det italienska designpriset Compasso d’Oro. De vinner många utmärkelser för sina innovativa och i många fall iögonfallande design och många av Flos armaturer visas idag på de viktigaste utställningarna och designmuseerna runt om i världen. 

 

Mest anmärkningsvärt är att designen känns rätt oavsett vilket årtionde vi befinner oss i, trots att många armaturer fick sin form redan på 1960-talet. Men Flos fortsätter att formge användarvänliga och spetakulära armaturer tack vare pågående samarbete med några av världens mest intressanta designers – bröderna Bouroullec, Jasper Morrison, Marcel Wanders, Michael Anastassiades, Patricia Urquiola, Tobia Scarpa med flera.

 

– 

 

Läs mer om några av formgivarna bakom Flos tidlösa och samtida designklassiker.

 

Achille Castiglioni

Edward Barber & Jay Osgerby 

Jasper Morrison

Michael Anastassiades

Patricia Urquiola

Ronan & Erwan Bouroullec

Formstarkt från Flos

Den fantastiska framgångssaga som Flos startade för snart 60 år sedan lever än idag. Tack vare nya samarbeten med några av vår tids stora och nytänkande formgivare producerar det italienska varumärket formstarka armaturer som alla har potential att bli morgondagens ikoner. 

 

Utvalt från Flos fantastiska produktskatt

Meny