Med smak av svensk sommar
Shalony van Stralendorff, en av grundarna till det norrländska varumärket BonniBonne, bjuder på en härlig sommarmiddag på Ålö i Stockholms skärgård. Hennes förälskelse i, och respekt för, den svenska naturen märks tydligt både i maten och den vackra dukningen.
Fotograf | Erik Lefvander Creative Director | Therese Sennerholt Stylist | Shalony van Stralendorff
Naturligt och välbalanserat
I en vacker gammal sjöbod på Ålö i Stockholms södra skärgård har det dukats upp till en härlig sommarmiddag. Med havet och kala klippor som vacker fond bjuds det på lokala delikatesser och hemgjord drink.
När vi bad Shalony van Stralendorff, en av grundarna av den norrländska designstudion BonniBonne, sätta samman en enkel meny till en sommarmiddag med skärgårdstema valde hon säsongbaserat självplock. Maten är noga utvald och menyn välkomponerad.
När det kom till dukningen valde hon att använda jordiga toner och naturliga material för att förstärka känslan av svensk sommar och tradition.
Sommarmeny
Snacks
Sommardrink med smak av hägg
Oliver
Sardiner
Marconamandlar
Ostron
Huvudrätt
Glasört
Smörstekt grön sparris
Endivesallad med havsalt och olivolja
Rökt fisk
Dillslungad färsk potatis
Tunnbröd
Syrad grädde
Efterrätt
Cheesecake med Oreobotten, toppad med säsongens bär – björnbär, omogen jordgubbe
—
Här nedan kan du ta del av receptet på den svalkande alkoholfria drinken samt den vackra efterrätten med somriga bär. Vi har även samlat produkterna i dukningen så att du enkelt kan hitta det du söker för att ge din sommarmiddag en personlig touch.
Recept
Alkoholfri sommardrink
• 8 cl citronsaft
• 8 cl kombucha smaksatt med citron
• 4 cl sockerlag med häggblom
• soda
• äggvita
• is
1. Blanda citronsaft, kombucha, sockerlag och äggvita i en shaker.
2. Skaka tills du får ett skum av äggvitan.
3. Tillsätt is och skaka en till omgång.
4. Häll upp i glas och toppa med soda. Garnera med häggblommor.
Häggblomssockerlag
Koka upp 1 dl socker med 2 dl vatten. Stäng av plattan. I med några kvistar häggblom. Låt dra och svalna. Sila av. Förvaras i kylskåp.
—
Cheesecake med Oreobotten
• 400 g Philadelphia Original
• 4 msk vatten
• 200 g vit choklad
• 1 pkt Oreokakor (ca 154g)
• 5 äggvitor
• 50 g smör
1. Smält smöret.
2. Mixa Oreokakor (gärna i matberedare), blanda ner det smälta smöret och rör till en jämn blandning.
3. Spänn fast bakpapper i botten på en springform (ca 22 cm) och tryck ut blandningen i formen.
4. Vispa Philadelphian slät med lite vatten.
5. Smält chokladen i 30 sekundersintervaller över ett vattenbad. Låt svalna något.
6. Vänd ner den smälta chokladen i Philadelphia-smeten under omrörning. Vispa några minuter tills den har fått en luftig och krämig konsistens.
7. Vispa äggvitor hårt i en separat skål. Vänd ner äggvitan i Philadelphia-smeten och häll den i bakformen. Frys minst 2–3 timmar.
8. Ta ut cheesecaken och låt den stå i rumstemperatur ca 30 minuter innan den ska avnjutas. Garnera med färska, somriga bär.
—
Shalony van Stralendorff
Formgivaren och designern Shalony van Stralendorff, från den svenska designstudion BonniBonne, kom till Sverige från Holland som tolvåring. Hennes genuina kärlek till och respekt för naturen har alltid funnits där, relationen till det skandinaviska kulturarvet och intresset för design- och mathantverk har vuxit fram. Idag vill hon tillsammans med barndomsvännen Emelie Ivarsson föra arvet vidare och översätta det till ett mer modernt utttryck genom varumärket BonniBonne.
Läs mer om BonniBonne och deras passion för form, gastronomi, hantverk och natur här.
Handplockat
Shalony van Stralendorffs förälskelse i, och respekt för, den svenska naturen märks tydligt i både hennes design, men även i den sommarmeny som hon komponerade åt oss och framför allt i den vackra dukningen.
Här nedan ses ett axplock av de produkter som använts i dukningen i den gamla sjöboden på Ålö i Stockholms skärgård.