uttrycksfullt signerat Carl Malmsten

”En möbel skall uttrycka någonting – en känsla eller en egenskap. Med lite fantasi kan man själv tolka Carl Malmstens möbler och lära sig förstå deras budskap, precis som man analyserar en dikt.”

Fåtölj Jättepaddan, formgiven 1934 av Carl Malmsten

 

 

O.H. Sjögren i Tranås grundades 1902 av Oskar Herbert Sjögren. Företaget har sedan starten drivits av familjen Sjögren och idag är man inne på fjärde generationen – sonsonsönerna Håkan och Jakob Sjögren. O.H. Sjögren är idag en av landets äldsta möbelfabriker. Tillverkningen av möbler sker, nu som då, enligt hantverksmässiga principer och ambitionen är fortfarande att tillverka möbler av högsta kvalitet. 

 

HISTORIEN OM CARL MALMSTEN OCH O.H. SJÖGREN

Carl Malmsten (1888–1972) är en av våra mest kända formgivare. Hans genombrott kom som 28-åring då han vann en tävling kring inredningen till Stockholms Stadshus och redan på 1950-talet var han en framgångsrik möbelformgivare. I början tillverkades Malmstens möbler ­endast i små serier på mindre verkstäder i Stockholm vilket medförde att de blev väldigt dyra och därmed också otillgängliga för många människor. För att kunna nå ut till fler bestämde han sig därför för att välja ut ett antal producenter som skulle tillverka hans möbler i större kvantiteter – utan att göra avkall på kvalitet vare sig i form eller funktion. I detta syfte började Malmsten resa runt i Sverige för att besöka möbelsnickerier, fabriker och verkstäder. 

 

I Tranås kom Malmsten i kontakt med O.H. Sjögren och den lilla verkstaden blev en av de tretton nyckelverkstäder som Malmsten ­ansåg uppfyllde hans högt ställda krav. Samarbetet inleddes 1956 och startade med en utställning på Röhsska museet i Göteborg där nyckelverkstäderna och de nyframtagna modellerna presenterades. 

Sedan dess har O.H. Sjögren tillverkat Carl Malmstens ­stoppade ­möbler. Tillsammans skapade de nya modeller, verkstadsarbetet varvades med ritbordsarbete, och så småningom kom tillverkningen av Carl Malmstens möbler att utgöra merparten av  O.H. Sjögrens beläggning. 

Formgivaren Carl Malmsten (1888–1972)

 

 

FRÅN BESTÄLLNING TILL FÄRDIG MÖBEL

På O.H. Sjögren har de tillverkat möbler i över 100 år. Det är kunskapen och erfarenheten som ärvts genom generationer som gör deras möbler unika. Produktionen har utvecklats genom åren, men idén om högsta tänkbara kvalitet är densamma – tillverkning baserad på hantverksmässiga metoder, miljövänliga material och lokala underleverantörer så långt det är möjligt. Det är en lång process från beställning till färdig möbel.

 

Trästommarna i Sjögrens möbler byggs av svenskt trä och varje detalj sågas ut för hand, en soffa kan till exempel bestå av 60 olika trädetaljer. Vid detta moment kontrolleras även träet och kvistar undviks för att säkerställa stommens hållbarhet. Monteringen av trädetaljerna sker till stor del genom limning och fogning, på så vis skapas en massiv trästomme med en extrem hållbarhet.

Trästommarna i Sjögrens möbler byggs av svensk trä och varje detalj sågas ut för hand. Monteringen av trädetaljerna sker till stor del genom limning och fogning, på så vis skapas en massiv trästomme med extrem hållbarhet.

 

 

När en möbel beställts hämtas trästommen och stoppningsarbetet påbörjas – varje möbel tillverkas individuellt för varje köpare. Nu börjar uppbyggnadsarbete av resår och stoppning. Grunden i sitsen består av nozag-fjädrar och i många av modellerna används dubbel resår med spiralfjädrar. Den mjuka stoppningen består av polyeter och kallskum, av olika hårdhet och egenskaper, som byggs upp i flera lager – hårdare material underst och mjukare över för att skapa optimal komfort. Stoppningen, som sker för hand, formas kring möbeln för att ge den dess form, ett arbete som kräver stor noggrannhet och erfarenhet för att ge möbeln dess rätta karaktär. 

 

När det tyg som kunden valt har levererats till fabriken skärs det noggrant ut individuellt för att passa möbelns alla delar. Mallar läggs ut och passas in för att ge en perfekt mönsterpassning. De utskurna bitarna kantas och sys samman, färgen på tråden anpassas för att matcha tyget. Den stora variationen av tyger av olika tjocklek, bredd och kvalitet ställer höga krav på anpassning av tillskärning och sömnad för att åstadkomma en exakt passform.

Nu är det dags för tapetseringen, det vill säga arbetet med att klä den stoppade trästommen med det valda tyget. Flera av Malmstens modeller har en markering med knappar i ryggen. Knapparna skapar en vacker effekt och i förekommande fall mönsterpassas varje knapp utifrån mönstret i ryggen.

 

 

Nu är det dags för tapetseringen, det vill säga arbetet med att klä den stoppade trästommen med det valda tyget. Det här är den del av tillverkningen som kräver störst erfarenhet och hantverksskicklighet, men också mest tid. Det är av yttersta vikt att tyget spänns och viks på rätt ställen för att skapa en jämn, symmetrisk och vacker klädsel. På vissa ställen måste skarvarna sys för hand för få ett perfekt resultat. 

Flera av Malmstens modeller har en markering med knappar i ryggen. Knapparna skapar en djupeffekt och i förekommande fall mönsterpassas varje knapp utifrån mönstret i ryggen.

 

När stoppmöbeln är klar sker en kontroll, eventuellt slutjustering och till sist en signering av tapetseraren. En vacker möbel tillverkad av en stolt nyckelverkstad har skapats – en tidlös klassiker som om den används rätt kan komma till glädje för flera generationer. 

  

Genom åren har O.H. Sjögren tillverkat möbler för bland annat Nordiska Kompaniet och Svenskt Tenn. Det senaste tillskottet i deras gedigna tillverkningsportfolio är Arco Chair för Dusty Deco

 

Fler poetiska klassiker formgivna av Carl Malmsten och tillverkade av det anrika svenska varumärket O.H. Sjögren finner du här.

Runda Samsas Soffa kom till 1992 och är en omritad variant av ursprungsmodellen “Konsert” som Carl Malmsten ritade för Stockholms Konserthus år 1923.

Meny