SVENSKA KLASSIKER

Det sägs att en konversation aldrig blir tråkig om sällskapet sitter i varsin A2 från Grythyttan Stålmöbler. För det är något speciellt – det avkopplande och karaktäristiska gunget som skapar omedelbar sinnes­ro för både kropp och själ. 

Artur Lindqvists klassiska fåtölj A2 från 1930

 

 

SITTVÄNLIG OMTANKE SEDAN 1930

Grythyttan Stålmöbler är en berättelse om viljan att skapa något beständigt. Att göra möbler som ska hålla över tid och generationer – det gäller lika mycket företaget och hembygden som hela den värld vi lever och andas i. Omtanken styr allt de gör och skapar värden som varar.

Grythyttan Stålmöbler har rötterna ­stadigt förankrade i Bergslagens djupa, trollska skogar och ­deras berättelse är en saga om eld, stål och människans starka vilja. Skickligt hantverk, nytänkande och yrkes­stolthet har genomsyrat allt arbete i verkstaden ända sedan starten. Redan 1895 såg ­smedjan i ­Grythyttan dagens ljus, och då smiddes bland annat hästskor, yxor och stryk­järn. 1930 ­tillverkades den första stolen.

Collage med Bryggeriserien och hantverket

 

 

AV DET RÄTTA VIRKET

Det är skillnad på trä och trä. Alla trädetaljer i Grythyttans Stålmöblers produkter är alltid av absolut högsta kvalitet. På så sätt kan ­möblerna ­åldras på bästa sätt – de blir till och med vackrare av flitig användning. Sköter du om dina ­möbler kommer du att kunna njuta av lystern i träet i många år, trots att möblerna står utomhus.

För Grythyttan Stålmöbler är det viktigt att vara tydliga med varifrån materialet kommer ifrån och hur det har producerats, oavsett om det är teak, furu eller sydamerikansk ek. Därför arbetar de med certifiering och miljömärkning, vilket innebär att du alltid kan spåra materialet längs hela kedjan – från råvara till färdig produkt. 

 

High Tech

Arkitekten och formgivaren Nisse Strinning ritade den futuristiska Stol High Tech 1984. Flera årtionden senare känns stolen fortfarande påfallande modern och djärv i sitt formspråk. Stolarna och stativen i stål finns med varmförzinkad eller pulverlackerad ytbehandling och passar lika bra ute som inne. I serien finns numera även bord i flera varianter med bordsskiva i vit, slitstark kompaktlaminat som är som gjord för att möta en lång och händelserik framtid.

 

Nisse Strinnings tåliga stol High Tech från 1984

 

 

ett stycke svenskt hantverk

Än idag sker möbeltillverkningen i verkstaden i Grythyttan. Erfarna hantverkare för traditionerna vidare. Fjäderstålet bockas, böjs och svetsas. Trädelar synas, behandlas och monteras. Företagets historia genomsyrar verksamheten och berättelserna förs vidare med deras möbler. Så långt ifrån slit- och slängsamhället du kan komma.

Grythyttan Stålmöbler drivs av fjärde generationen Lindqvist som fortsätter att värna om den svenska kulturhistorien och att ­driva det anrika företaget framåt. Tidlös design, kompromisslös komfort och kvalitet som håller i generationer är fortfarande deras viktigaste ledord. 

 

 

 

Ta del av hela sortimentet från Grythyttans Stålmöbler och resultatet av deras omsorg för både hantverk och miljö här

 

Meny