Fokus | Emma Olbers

Vi fick chansen att prata med och ställa några frågor till den svenska formgivaren Emma Olbers om hur hon tänker kring sitt arbete, hållbar design och vad som inspirerar henne. 

 

 

– Vilket är det viktigaste rummet i ditt hem? 

Allrummet med förhoppningsvis en stor skön soffa och ett stort bord med plats för många gäster.

 

– Vad betyder färg för dig och finns det någon färg som du ofta återkommer till oavsett rådande trender?

För mig är färg alltid en viktig del i inredningen, något som till exempel kan skapa lugn. Personligen tycker jag inte bara att det är kulören som skapar en harmonisk och naturlig känsla, utan också vilket typ av färg du väljer. Väljer man en färg med naturliga pigment som­ ­åldras vackert som en emulsionsfärg från till exempel Farrow & Ball får rummet ett större djup, det är också bättre för miljön och hälsan. Men som svar på frågan vilken kulör, så har jag alltid gillat mörkt grönt som på vedkorgen för Eldvarm.

 

– Hur tänker du kring materialval och vilken betydelse har de för dig och din formgivning?

För mig är materialval det absolut viktigaste, eftersom materialvalet är 40–50% av möbelns totala avtryck i koldioxidutsläpp. Om vi ska hålla klimatmålen med en maximal ökning av två graders värme är mängden koldioxidutsläpp det viktigaste. För möbler är alltså valet av material viktigast. Därför arbetar jag gärna med trä vilket har väldigt lite utsläpp och ännu hellre, i de fall det går, med snabbväxande gräsarter till exempel bambu eller sjögräs. Dessa material är till och med koldioxidpositiva, de avlägsnar mer koldioxid från atmosfären än de tillför. 

 

– Vad och/eller vem inspirerar dig?

Parley for the Ocean. Ett företag som samlar ihop gammal plast från haven och gör ny plast av det. Jag har till exempel att par springskor av plast från haven – det tycker jag känns bra. 

 

– Har du några personliga ledord kring din design?

Låga koldioxidutsläpp, slitas snyggt, gå att renovera och lätta att återvinna. Det vill säga bra produkter ur alla aspekter inklusive vår planet.

 

– Vilken av dina egna produkter är du mest stolt över och varför?

Åh, det är jättesvårt – de är ju lite som barn, svårt att välja en favorit. Men typ så här; Soffan Rejoin från Ire Möbel för den avtagbara och utbytbara klädseln och flexibiliteten i en modulsoffa. 

Bordet Landala för Tre Sekel för att det är lättskött och nästan helt i trä förutom de specialgjorda vingmuttrarna som gör att hela bordet går att enkelt ta isär. 

Eldverktygen för Eldvarm för funktionen och för att delarna går att ta isär och byta ut om en del måste renoveras. 

Pennburken för Skultuna för att den är tillverkad till 100% i ett material som med största sannolikhet är återvunnet och kommer gå att återvinna, men även för att den är obehandlad så den kommer åldras väldigt snyggt.

Och till sist min nya matta Biblioteket, framtagen för Nationalmuseum och ­Asplund i 50 % Tencel, vilket är snabbväxande skog.

 

– Vi på Länna Möbler värdesätter utsökt hantverk, bestående material och hållbar design. Vad innebär hållbar design för dig?

Att produkten under hela sin livslängd har så låga koldioxidutsläpp som möjligt. Det är produkter med följande kriterier; hög kvalitet i design och material, slits snyggt, lätta att underhålla, går att renovera och, sen när det är dags, går att återvinna. Eftersom materialet är en så viktig del letar jag alltid efter produkter av antingen koldioxidpositiva material eller återvunna material.

 

– Vad tänker du på när du ska köpa en ny möbel?

Att vi konsumenter gör val varje gång vi handlar och vid varje sånt tillfälle kan vi välja det bästa för miljön just nu. Vi har stor makt och använder vi den rätt kan vi lyckas nå klimatmålet med max två grader.

 

— 

 

Emma Olbers

Emma Olbers är en svensk ­designer och kreativ chef. Hennes vision är att försöka utforma bra produkter – ur alla aspekter, inklusive att vara bra för vår planet. Hon tror starkt på att vi alla borde och kan göra vår lilla del. Från perspektivet att vara en designer innebär detta att skapa produkter där  val av rätt material, och ­att ­säkerställa en tankeväckande produktion, spelar en stor roll.

 

Läs mer om Emma Olbers och ta del av hennes produkter här.

Meny