Fokus | Andreas Engesvik

Vi fick vi chansen att prata med och ställa några frågor till den norska formgivaren Andreas Engesvik om hur han tänker kring sitt arbete, hållbar design och vad som inspirerar honom.

 

 

– Vilket är det viktigaste rummet i ditt hem? 

Det varierar lite – köket och matsalen är viktiga i vardagen, att vi äter tillsammans och umgås. Jag gillar också sovrummet. I vår lägenhet finns ett fint rum som vi använder som sovrum. Jag gillar dessutom att sova!

 

– Vad betyder färg för dig och finns det någon färg som du ofta återkommer till oavsett rådande trender?

Färger är viktiga. Hemma har vi ljusa, neutrala färger på väggarna, men vi planerar att måla om med lite mer dova färger. Annars förekommer det färg i den konst vi har och i en del föremål och möbler. Det finns mycket naturliga färger hemma hos oss – ek, läder, sten och lite metall. Jag gillar materialens egna färger, deras egenskaper, känsla och uttryck. 

 

– Hur tänker du kring materialval och vilken betydelse har de för dig och din formgivning?

De senaste åren har jag i stor utsträckning jobbat med det som jag anser vara bra material – bestående material som håller över tid. Det är också väldigt viktigt att vi förändrar vårt beteende och sätt att konsumera. Vi behöver köpa färre, men bättre möbler och vara villiga att betala mer!

 

– Vad och/eller vem inspirerar dig?

Det är många saker. Jag har både ett aktivt och ett passivt förhållningssätt till de saker som finns runt omkring mig. Jag sparar mycket visuellt, i mitt huvud. Jag inspireras också av intressanta människor. För att citera Ingmar Bergman: “De grundläggande förutsättningarna för att vara kreativ är lugn, ordning och ­vänlighet.”

 

– Har du några personliga ledord kring din design?

Det är inte lätt att svara på. Jag tycker att min formgivning i ­botten är skandinavisk, men med en internationell touch.

 

– Vilken av dina egna produkter är du mest stolt över och varför?

Jag är väldigt stolt över soffan Tiki som står för mycket av min designfilosofi. Den har karaktär och särskiljningsförmåga, är bekväm och vacker – något som tilltalar både den breda och den lite mer kräsna publiken.

 

– Vi på Länna Möbler värdesätter utsökt hantverk, bestående material och hållbar design. Vad innebär hållbar design för dig?

Det är enormt viktigt! Alla måste sluta köpa billigare och ­billigare produkter. Världen klarar inte av mer konsumtion och dålig kvalitet. Detta är ett ansvar som ligger på oss alla! Kvalitet kostar, och produkter av god kvalitet är vad framtiden kommer att handla om.

 

— 

 

Andreas Engesvik

Andreas Engesvik är en av Norges främsta samtida formgivare. Under de senaste 15 åren har han varit inblandad i att definiera ny, norsk design och placera den på kartan – nationellt och internationellt. Hans inställning är att design handlar om professionell disciplin, inte om att producera saker för massorna. Hans studio, ANDREAS ENGESVIK, OSLO har skapat framgångsrika möbler och accessoarer för varumärken som Fogia, Iittala, Ire Möbel och Muuto – många av dem är redan samtida klassiker.

 

Läs mer om Andreas Engesvik och ta del av hans produkter här.

Meny