EN TIDLÖS IKON FYLLER 90 ÅR

För 90 år sedan såg den skandinaviska designklassikern Pall 60 dagens ljus. Pallen ritades av Alvar Aalto och var i början av 1930-talet banbrytande. För att uppmärksamma 90års-jubileet släpper Artek tre nya varianter av pallen under 2023 och först ut är pallen Kontrasti.

  

 

För 90 år sedan såg den skandinaviska designklassikern Pall 60 dagens ljus. Pallen ritades av Alvar Aalto och var i början av 1930-talet banbrytande. Den enkla, stapelbara och hållbara träpallen representerade ett nytt grepp inom möbeldesign – samtidigt som den byggde vidare på den modernism som Bauhaus hade påbörjat. Pallen var lätt och stapelbar och bestod av en enkel konstruktion med tre L-formade ben och en rund sits i trä, som gjorde den möjlig att tillverka industriellt, vilket har gjort att den sedan 1933 varit i kontinuerlig produktion.

 

För att uppmärksamma 90års-jubileet släpper Artek tre nya varianter av pallen under 2023 och först ut är pallen Kontrasti. Genom att Kontrastis fanerade delar färgas in i en kontrasterande kulör, synliggörs Aaltos geniala konstruktion och resursmedvetna materialanvändning.

  

 

ELEMENTÄR ENKELHET

Artek grundades 1935 av makarna Alvar och Aino Aalto, Marie Gullichsen och Nils-Gustav Hahl, med målet att marknadsföra Alvar Aaltos formgivning – möbler och armaturer som har behållit sin popularitet världen över oberoende av modets växlingar. Kännetecknande för varumärket är än idag en praktisk och avskalad formgivning genomsyrad av humanistisk och naturnära ideologi. Idag är Artek känt som en av de mest innovativa bidragarna till modern design och samarbetar med några av de främsta formgivarna.

  

 

FAVORITER FRÅN ARTEK

Artek har många ikoniska möbler i sin kollektion. Bland dessa märks till exempel den eleganta Serveringsvagnen 901 som formgavs av Alvar Aalto 1936, Stol 66 med det karaktäristiskt breda ryggstödet som uppmuntrar till att flytta den med sig och vilstolen Mademoiselle som inspirerats av tekniken för traditionella pinnstolar. Upptäck även den nya belysningsserien Kori Collection formgiven av Stockholmsbaserade TAF Studio, en kollektion som kan bli morgondagens klassiker.

 

Handla Kontrasti

Meny