Fri frakt inom Sverige

En smakfull jul

Inför de stundande högtiderna bjuder Shalony van Stralendorff, en av grundarna till BonniBonne, på väldoftande klassiker som värmer kropp och själ kalla vinterdagar. 

 

Fotograf | Erik Lefvander Creative Director | Therese Sennerholt Stylist | Shalony van Stralendorff & Emelie Ivarsson

 

 

VÄRMANDE VÄLDOFT

I en vacker lägenhet i Birkastan i Stockholm dukas det upp till väldoftande småplock som sprider värme kalla vinterdagar. Den vackra arkitekturen från 1908 skapar tillsammans med den fina dukningen ett välkomnande intryck. Formgivaren och designern Shalony van Stralendorff dukar gärna med levande ljus, varma toner och naturliga material för att förstärka känslan av tradition och julefrid. Shalony grundade tillsammans med Emelie Ivarsson den svenska designduon BonniBonne och har alltid haft en kärlek till och omtanke för naturen, något som märks i både hennes matlagning och design.

 

Nedan kan du ta del av några av de smakfulla drycker och sötsaker som väntar gästerna – en värmande glögg, smarriga päron och den klassiska mjuka pepparkakan. 

En varm glögg smakar alltid bra, oavsett om man kommer in från vinterpromenad, pulkabacken eller bara vill ha något gott framför öppna spisen. Det här receptet är baserat på fin äppelmust.

ÄPPELGLÖGG

 

Ingredienser

• 3 l äppelmust

• 1 vaniljstång

• 3 kanelstänger

• 1 msk kardemummakärnor

• apelsin, torkad (skivad av 1 apelsin)

• 2 stjärnanis

• ½  krm svartpeppar

• 1 chilifrukt, urkärnad

• honung (om du vill ha sötare glögg)

• 1 dl rom (om du vill spetsa glöggen)

 

Servering

Mandlar och russin

 

Gör så här

Dag 1

Häll upp äppelmusten i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Tillsätt både frön och stång till äppelmusten. Blanda i alla andra ingredienserna utom rom, låt koka upp och ställ åt sidan till nästa dag.

 

Dag 2

Smaka av och värm upp glöggen. Sila av och toppa eventuellt med rom. Servera med mandlar och russin.

 

– – 

Inkokta päron med lätt vispad grädde eller mjuk vaniljglass är en riktig klassiker och fungerar året om.

INGEFÄRSINKOKTA PÄRON 

 

Ingredienser 

• 1 l vatten

• 1 vaniljstång

• 8 dl strösocker

• 10 cm skalad, skivad ingefära

• ½ msk färskpressad citronjuice

• 1 kg små fasta päron

 

Servering

Vaniljglass eller lättvispad grädde

 

Gör så här

1. Dela vaniljstången längs med och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull tillsammans med vatten, socker, ingefära och citronjuice. Låt koka upp.

2. Skala päronen och lägg i sockerlagen. Låt sjuda ca 10 minuter tills de mjuknar men fortfarande har lite kärna.

3. Lyft över päronen i en väl rengjord glasburk och häll på lagen, se till så att lagen täcker. Sätt på locket och låt svalna. Förvara i kylen. De inkokta päronen håller 4–6 månader om de förvaras täckta i sockerlag i en väl rengjord glasburk med lock utan att öppnas. Öppnad burk håller 1–2 veckor.

4. Servera gärna med en kula vaniljglass eller kanske lite lättvispad grädde. 

 

– – 

Efter mat och efterrätt smakar det gott med lite kaffe och mjuk pepparkaka med sina klassiska kryddor. I bakgrunden skymtar glasburken med inlagda päron.

MJUK PEPPARKAKA

 

Ingredienser

• 1 ½ dl gräddfil

• 100 g smör

• 2 ägg 

• 2 dl strösocker

• 1 ½ tsk malen ingefära 

• 1 ½ tsk malen kryddnejlika

• 2 tsk malen kanel

• 3 dl vetemjöl

• 1 tsk bikarbonat

 

Servering

• ½  msk florsocker 

• 1 dl lingon

• 2 dl grädde 

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°. 

2. Smält smöret, häll ner det i en bunke och häll i gräddfilen. Låt svalna.

3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner smörblandningen i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. 

4. Häll smeten i en smord och bröad bakform. Grädda pepparkakan i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt svalna. 

5. Pudra över florsockret genom en finmaskig sil. Skiva upp och servera med en klick nyvispad grädde och några lingon.

 

– –