Journal

Hitta rätt soffa för ditt hem SOFFGUIDE

Hitta rätt soffa för ditt hem

SOFFGUIDE

Det finns många viktiga frågor att ställa sig när det kommer till valet av soffa. Inte sällan används en soffa i många år, och den spelar ofta en central roll i hemmet i människors vardag. Att välja rätt soffa är med andra ord en investering, och det är bra att väga in olika faktorer innan man gör sitt val. I denna guide får du de tips du behöver för att välja rätt soffa för dig och dina behov.


Svensk elegans med Orrefors INTERVJU MED DAVID CARLSON

Svensk elegans med Orrefors

INTERVJU MED DAVID CARLSON

Ett nytt kapitel läggs till Orrefors historia. Grunden är densamma – att förvandla kalk, sand och soda till storslagna glasobjekt – men nu renodlas designen och förs in i framtiden. Vi träffade varumärkets Creative Director, David Carlson, för att prata om hur svenskt glas står sig idag och vilka nya produkter och formgivare vi kommer att få se under våren.


100 år av design Lysande designikoner

100 år av design

Lysande designikoner

Från Bahaus-lampan till den tidlösa elegansen hos Pantop– utforska belysningen i vårt sortiment som bär på ett rikt arv och spänner sig över ett decennium.


Flexibel Förvaring Anpassa förvaringen efter dina behov

Flexibel Förvaring

Anpassa förvaringen efter dina behov

Det finns många fördelar med ett flexibelt förvaringssystem. Varje hem är unikt och därför ser också behoven olika ut. Med enkla medel kan du bygga till eller ta bort sektioner allt efter som behoven förändras. Skapa den perfekta förvaringen för dig – oavsett vilken stil du föredrar.


Modern tolkning av en designikon PIRA G2 FRÅN STRING FURNITURE

Modern tolkning av en designikon

PIRA G2 FRÅN STRING FURNITURE

Förlagan till Pira G2 ritades 1955 av den svenske arkitekten Olle Pira till designutställningen H55. I år introducerades en ny tappning av det ikoniska hyllsystemet, ritat av arkitekten Anna von Scheven och industridesignern Björn Dahlström.


HEMMA HOS: AMÉLIE DU CHALARD "Mitt hem är en återspegling av mig själv och hur jag vill leva."

HEMMA HOS: AMÉLIE DU CHALARD

"Mitt hem är en återspegling av mig själv och hur jag vill leva."

Amélie du Chalard upptäckte Fritz Hansen innan hon upptäckte Poul Kjærholms möbler, men det ena ledde till det andra och nu har Chalard ett brett urval av Kjærholms möbler i hela sitt fantastiska hem i Paris.


LÄNNAS JUBILEUMSMAGASIN 2023

LÄNNAS JUBILEUMSMAGASIN 2023

Se årets utgåva av LÄNNA Magazine

I årets utgåva av LÄNNA Magazine tittar vi tillbaka på de 50 år som gått sedan vi startade år 1973. Följ med på en resa genom vår historia, och läs om de varumärken som varit med oss genom åren och hjälpt oss bygga LÄNNA till den självklara destination för skandinavisk design vi är idag.


LÄNNA x DUX LÄNNA FIRAR 50 ÅR

LÄNNA x DUX

LÄNNA FIRAR 50 ÅR

På ett hotell i Chicago år 1926, fick Efraim Ljung en vass idé som skulle bli startskottet till svenska varumärket DUX. Sedan dess har familjeföretaget inte bara innoverat sängtillverkning men också producerat några av våra mest älskade möbelklassiker. Nu lanserar vi vårat samarbete där den omtyckta fåtöljen Karin 73 kommer i ett helt nytt utförande.


String furniture

String Furniture

Inred rum för rum med String

Med förvaring från String hittar du smarta fövaringslösningar för varje rum. Upptäck ett flexibelt hyllsystem som kan växa med ditt hem. 


Mille Notti  Skapa ditt drömsovrum

Mille Notti

Skapa ditt drömsovrum

Det finns flera enkla saker du kan tillföra, utöver inbjudande sängkläder, för att skapa ditt drömsovrum. Här är fem tips som hjälper dig att skapa en elegant och avkopplande miljö - där du alltid landar mjukt. Oavsett hur dagen har varit.  


Fritz Hansen

Fritz Hansen

ETT OCH ETT HALVT SEKEL AV DESIGNKLASSIKER

Fritz Hansen är ett av de främsta varumärken som satt skandinavisk design på kartan. Med möbelklassiker som Myran, Ägget, Svanen, Grand Prix och Superellips kännetecknas det danska företaget av unik design, anmärkningsvärt hantverk och premiumkvalitet. Följ med på en resa i Fritz Hansens historiska universum. 


Victor-Porträtt

VICTOR NORÉN

LÄNNA 50 år – Personalens designfavoriter

– En bra produkt för mig är enkel men genialisk, säger Victor. Det låter kanske tråkigt, men jag gillar produkter som fyller en funktion och helst är enkla till sin form.

Vad som började som ett extraknäck blev ett heltidsjobb inom möbelhandlaren som pågått i snart 24 år. Om det är någon i företaget som verkligen kan LÄNNA, så är det Victor. 


Villa Erskine

I harmoni med naturen

Villa Erskine på Ekerö

Villa Erskine är ett arkitektoniskt verk beläget på den natursköna ön Ekerö. Byggnaden är ett mästerverk av den berömda svensk-brittiska arkitekten Ralph Erskine, som spelade en betydande roll inom modern arkitektur under 1900-talet.


INTE BARA VANLIGT VATTEN SVENSKA AARKE UPPGRADERAR VARDAGEN

INTE BARA VANLIGT VATTEN

SVENSKA AARKE UPPGRADERAR VARDAGEN

Svenska designmärket Aarke har tagit sig an ambitionen att göra vattenanvändande till en designupplevelse. Resultatet är produkter som gör sig lika bra på köksbänken som framme på bordet.


50 ÅR AV DESIGNARV Länna firar 50 år

50 ÅR AV DESIGNARV

Länna firar 50 år

I år firar vi att LÄNNA har funnits som möbelbutik sedan 1973 – det är fem decennier av designhistoria som har följts med sin tid.

Idag är LÄNNA känt för att erbjuda kvalitetsdesign i tidlös stil för skandinaviska hem, såväl designikoner som morgondagens klassiker, men det började inte med möbler.


I LUGNET OCH DET  BESTÅENDE HEMMA HOS ELISABETH HEIER

I LUGNET OCH DET BESTÅENDE

HEMMA HOS ELISABETH HEIER

Vi är många som inspireras av Elisabeth Heiers poetiska bilder och stilsäkra inredningar på bloggar och i magasin. I den charmiga stadsdelen Grünerløkka i Oslo träffades vi för ett samtal om inredningen av hennes egen lägenhet, som genomsyras av lugn, harmoni och medvetna val. 


Svenska klassiker Swedese

Svenska klassiker

Swedese

Yngve Ekström var en av de modernistiska formgivarna som gjorde begreppet Scandinavian Modern välkänt runt om i världen. Med människan som utgångspunkt och med noggrant hantverk i naturmaterial ritade han flera av våra tidlösa klassiker som passar lika bra i hemmet som i sommarstugan.


Simon-porträtt

SIMON NILSSON

LÄNNA 50 år – Personalens designfavoriter

–  Jag tycker att man ska våga mer och tillåta sig experimentera med sin inredning och inte vara rädd för att blanda olika stilar.

Som ansvarig för LÄNNAs utställning i Stockholm har Simon Nilsson botaniserat i sortimentet under många år och hittat karaktärsstark design som kan skapa en mer personlig och eklektisk inredningsstil. 


Länna x Kasthall

Länna x Kasthall

Länna firar 50 år

Att stiga in i Kasthalls textila värld är att påminnas om hur bra och intressant gott hantverk kan vara. Det här är mattor med stor själ. 

I samband med 50-årsjubileumet har vi på LÄNNA tagit fram två unika mattor tillsammans med Kasthalls designteam.


Ellen-Porträtt

ELLEN EHRENSKY

LÄNNA 50 år – Personalens designfavoriter

– Arteks tevagn står högt på önskelistan och en Ox Chair lär jag aldrig sluta drömma om.

Med bakgrund som både inredare och inköpare brinner LÄNNAs konceptansvarige ledare Ellen Ehrensky för möbler som håller i stil och kvalitet över lång tid – gärna minst i 50 år. 


Lanna-CHS-Intro

LÄNNA x Carl Hansen Søn

Länna firar 50 år

Kärt barn har många namn – något som i högsta grad gäller den omtyckta stolen CH24 som också kallas Wishbone och Y-stolen. Med sin lätta konstruktion och skulpturala form tillför den både stil och funktionalitet till varje rum.

För att fira att LÄNNA fyller 50 år har vi tagit fram en unik utgåva i samarbete med Carl Hansen & Søn.


Nanimaraquina - EN LIVSVÄV AV BERÄTTELSER

EN LIVSVÄV AV BERÄTTELSER

NANIMARQUINA FYLLER 35 ÅR

Nanimarquina är familjeföretaget som tagit de handvävda mattorna till designscenenMed rötter i Barcelona och med en särskild passion för mattor kan företaget nu fira trettiofem åren framgång som berorlika delar känsla för hantverk som moderna uttryck 


MilleNotti

Med känsla för sömnkvalitet

Textilier från Mille Notti

Allt startade med en dröm – att skapa sköna sängkläder i kvaliteter utöver det vanliga. Inte bara för att textilierna skulle hålla längre, utan för att Mille Notti är övertygade om att kvalitet förgyller hela sovupplevelsen.


Pall 60 från Artek

En tidlös ikon fyller 90

Pall 60 från Artek

För 90 år sedan såg den skandinaviska designklassikern Pall 60 dagens ljus. Pallen ritades av Alvar Aalto och var i början av 1930-talet banbrytande. För att uppmärksamma 90års-jubileet släpper Artek tre nya varianter av pallen under 2023 och först ut är pallen Kontrasti.


Hemma Hos Pella Hedeby

Hemma Hos

Pella Hedeby

En solig försommarkväll besökte vi stylisten och inredaren Pella Hedeby. Från sin stilfullt inredda terrass berättar Pella om sina tankar kring inredning av utemiljöer, hållbarhet och en del annat som bidrar till ett härligt sommarliv.


Växtkraft Låt naturen ta plats

Växtkraft

Låt naturen ta plats

Nu är det hög tid att planera och plantera det som ska fylla krukor och grönsaksbäddar i sommar. Redan i januari och februari var det dags att så frön med lång utvecklingstid, men annars är mars och april är de stora såmånaderna för dig som vill förodla.


Svenska klassiker Omtanke från Grythyttan Stålmöbler

Svenska klassiker

Omtanke från Grythyttan Stålmöbler

Grythyttan Stålmöbler har rötterna ­stadigt förankrade i Bergslagens djupa, trollska skogar och ­deras berättelse är en saga om eld, stål och människans starka vilja. Men det är lika mycket en längtan efter att få skapa något beständigt – att göra möbler som ska hålla över tid och i generationer. 


Muuto outdoor

DENNA LILLA DEL AV VÄRLDEN ÄR I STÄNDIG FÖRÄNDRING

I ett lugnt hörn av Köpenhamn ligger Selma Lamais unika studio. Här har det danska designmärket Muutos konstnärliga chef, utrymme och tid att skapa, experimentera och arbeta med konsthantverksprojekt tillsammans med sina två söner. På våren öppnas dörrarna till deras bakgård som ryms på bara 12 kvadratmeter. Där har de sina middagsbjudningar, lekstunder och umgås med familj och vänner.


Rätt möbler till vardagsrummet

RÄTT MÖBLER TILL VARDAGSRUMMET

En guide

En del vet instinktivt vilken stil de vill ha, andra behöver mer inspiration och goda råd. Att välja de rätta vardagsrumsmöblerna är stora beslut. Det är många faktorer som spelar in och det är inte alltid helt enkelt att veta var man ska börja. För att göra processen smidigare listar vi här några tips att tänka på innan du gör ditt köp. 


Inred matplatsen

INRED MATPLATSEN

MED PROFFSENS RIKTLINJER OCH BEGREPP 

Platsen där vi umgås och äter, till vardags och till fest, är förlängningen av hemmets hjärta: köket. Kanske är det anledningen till att vi ofta går på känsla när vi inreder just matplatsen? Lika viktigt för att du ska vilja leva med möblerna länge är att tänka över helheten – vad har du idag och vad behöver du komplettera med och hur?


Vaarnii

ATT FÖRBÄTTRA EN IKON

BELYSNING FRÅN FINSKA VAARNII

Det var inte en slump att det hypade finska varumärket Vaarnii fick upp ögonen för svenske modernisten Hans-Agne Jakobsson. Formgivaren som oförtröttligt designade och tillverkade hundratals, kanske till och med tusentals, lampor under senare hälften av förra seklet. Gemensamt har de en förkärlek till furu och ett enormt kunnande om trämaterialets möjligheter. 


VILLA PRENKER LÄNNA MAGAZINE 2022

VILLA PRENKER

LÄNNA MAGAZINE 2022

Årets utgåva av Länna Magazine utspelar sig i det arkitektritade huset Villa Prenker i Kungsör, signerat Bruno Mathsson 1953. I magasinet får Mathssons välbevarade kulturarv harmoniera med annan tidlös design från Skandinavien och resten av världen.


Arbetarjugend möter vacker konst Hemma hos arkitektparet

Arbetarjugend möter vacker konst

Hemma hos arkitektparet

I en charmig lägenhet i Birkastan bor Rakel Östlund och Anders Stenholm. Lägenheten från 1908 har generös takhöjd med fint ljusinsläpp och är inredd med tidlös design och vackra konst­föremål. När vi träffar dem berättar de om sina tankar kring konst, arkitektur och hur de dekorerar sitt hem inför de stundande högtiderna.


En smakfull jul Väldoftande sötsaker

En smakfull jul

Väldoftande sötsaker

Formgivaren och designern Shalony van Stralendorff bjuder gärna på hemgjord äppelglögg och klassisk mjuk pepparkaka när vinterkylan smyger sig på. Shalony är ena halvan av den svenska designduon BonniBonne och har alltid haft en kärlek till och omtanke för naturen, något som märks i både hennes matlagning och design.


Mitt hem, mitt tempel Hemma hos Suzanne Sandström

Mitt hem, mitt tempel

Hemma hos Suzanne Sandström

Suzanne Sandströms moderna lägenhet i Hammarby Sjöstad i Stockholm präglas av en tilltalande tidlöshet. Den hemtrevliga känslan kommer av en ­härlig blandning av gammalt och nytt. För Suzanne är det viktigt att omge sig med möbler och inredningsdetaljer som hon tycker om och blir glad av ­oavsett om det är en sak hon köpt eller ärvt. 


Spotlight | Flos Italiensk innovation

Spotlight | Flos

Italiensk innovation

Flos grundare sa: ”Design ska inte vara trendig. Bra design består tills den slits ut”.  Den fantastiska framgångssaga som Flos startade för snart 60 år sedan lever än idag. Tack vare nya samarbeten med några av vår tids stora och nytänkande formgivare producerar det italienska varumärket formstarka armaturer som alla har potential att bli morgondagens ikoner. 


SKANDINAVISK MODERNISM AUTENTISK DESIGN FRÅN FRAMA

SKANDINAVISK MODERNISM

AUTENTISK DESIGN FRÅN FRAMA

Frama är en designstudio baserad i Köpenhamn som skapar formstarka produkter med ett enkelt och medvetet formuttryck. Deras kollektioner betonar autenticiteten i naturliga material, simpel geometri och otvivelaktig hantverkskvalitet – en estetik som tilltalar det skandinaviska sinnet. 


Introduktion NORRLÄNDSK POESI FRÅN BONNIBONNE

Introduktion

NORRLÄNDSK POESI FRÅN BONNIBONNE

Den norrlandsbaserade designstudion BonniBonne är född ur en passion och fascination för natur, gastronomi och estetikens närvaro i vardagen. Designfilosofin grundar sig i en strävan att få lyfta fram det norrländska hantverket, genom att ge vardagliga föremål en modern tappning. Resultatet är ett väl kurerat sortiment med ett poetiskt tilltalande formspråk.


NATURENS ORDNING Hos inredningsdesigner Tina Hellberg

NATURENS ORDNING

Hos inredningsdesigner Tina Hellberg

Med bara ett stenkast mellan hem och arbete, har inredningsdesigner Tina Hellberg skapat en lugn oas på Södermalm i Stockholm. Mitt i naturen och samtidigt mitt i stan får varje detalj ta plats, och färgerna lyfter varandra.


Med smak av svensk sommar Naturligt och välbalanserat

Med smak av svensk sommar

Naturligt och välbalanserat

I en gammal sjöbod på Ålö i Stockholms södra skärgård har det dukats upp till en härlig sommarmiddag. Med havet och klippor som vacker fond bjuds det på lokala delikatesser. Vi bad Shalony van Stralendorff, en av grundarna till BonniBonne, sätta samman en enkel meny med skärgårdstema. Hennes dukning går i jordiga toner för att förstärka känslan av svensk sommar.


FOKUS Niclas Hoflin

FOKUS

Niclas Hoflin

Vi fick en pratstund med Niclas Hoflin, grundare och formgivare bakom det välrenommerade belysningsmärket RUBN. Niclas bjuder på tänkvärda belysningstips, berättar om hur han ser på ljusets betydelse och vad han tror om framtiden inom belysning.


Introduktion Handtillverkad elegans från Wendelbo

Introduktion

Handtillverkad elegans från Wendelbo

Det danska familjeföretaget Wendelbo öppnade sin verkstad i Århus 1955. Sex decennier och tre generationer senare har den lilla möbelverkstaden blivit ett internationellt möbel- och designföretag som säljs över hela världen.


Långsamhetens lov REPORTAGE MED EMMA OLBERS

Långsamhetens lov

REPORTAGE MED EMMA OLBERS

Emma Olbers lever som hon lär – längst ut i Stockholms norra skärgård renoverar hon varsamt familjens fritidshus med skrapa och linoljefärg. Här föds även många av idéerna till hennes framgångsrika möbler, bland annat den nya utemöbelserien Pino för Stolab.


Introduktion Uttrycksfullt signerat Carl Malmsten

Introduktion

Uttrycksfullt signerat Carl Malmsten

O.H. Sjögren i Tranås grundades 1902 av Oskar Herbert Sjögren och är idag en av landets äldsta möbelfabriker. Tillverkningen av möbler sker, nu som då, enligt hantverksmässiga principer och ambitionen är fortfarande att tillverka möbler av högsta kvalitet. 


Introduktion Genuin design från svenska Verk

Introduktion

Genuin design från svenska Verk

Drömmen om en helsvensk möbelproduktion är inte längre bara en vision. Det nyetablerade varumärket Verk visar att det går att tillverka en hel möbelkollektion med endast inhemska råvaror och lokal arbetskraft. Men vägen dit har varit krokig och motargumenten många, berättar Simon Anund, Creative Director på Verk.


Pino En svensk utemöbel

Pino

En svensk utemöbel

Stolab har under flera år pratat om att ta fram en serie för utomhusbruk. För att tydliggöra sin syn på vad en svensk utemöbler är sammanställde Stolabs vd Martin Johansson ett manifest. När det var klart blev nästa steg enkelt – de kontaktade Emma Olbers och resultatet döptes till Pino.


Utomhusbruk Svenskt hantverk från Byarums Bruk

Utomhusbruk

Svenskt hantverk från Byarums Bruk

På Byarums Bruk finns en sällsam stolthet över att hålla gjuteritraditionen och det krävande hantverket vid liv. Deras råa vackra växtkärl och möbler ligger helt rätt i tiden.  


Introduktion Från Stockholm till Mallorca

Introduktion

Från Stockholm till Mallorca

Dusty Deco är grundat av det äkta paret, tillika de två entreprenörerna med ett maniskt habegär för vackra saker. Idén är att endast sälja saker som de verkligen älskar och som de skulle vilja ha i sitt eget hem – oavsett om det är ­vintage eller ­nyproducerat i egen design.


introduktion Upptäckarglädje från Karakter

introduktion

Upptäckarglädje från Karakter

Karakter är det danska designföretaget som är grundat i en anda av upptäckarglädje, mod och en ambition att aldrig kompromissa när det kommer till kvalitet. Med en produktportfolio som sträcker sig från moderna skulpturala verk till designklassiker från erkända formgivare strävar de efter att bygga ett varaktigt arv.


Introduktion Skandinavisk elegans från Nuura

Introduktion

Skandinavisk elegans från Nuura

Det unga belysningsvarumärket Nuura, med den danska designern Sofie Refer i spetsen, tillverkar elegant belysning inspirerad av det nordiska ljuset. Deras vackra armaturer refleketerar den skandinaviska designtraditionen – minimalistisk design i utsökta material med ett avskalat och vackert formspråk. 


Fokus Emma Olbers

Fokus

Emma Olbers

Vi fick chansen att prata med och ställa några frågor till den svenska formgivaren Emma Olbers om hur hon tänker kring sitt arbete, hållbar design och vad som inspirerar henne. 


Kabinett Det nya hemmakontoret

Kabinett

Det nya hemmakontoret

Kabinett är det nya hemmakontoret formgivet av Alexander Lervik. I samarbete med Adea har de lanserat en möbel som enkelt förvandlas från ett skåp till ett skrivbord som har plats för allt ett utrustat hemmakontor behöver. 


Slow living Reportage Pella Hedeby

Slow living

Reportage Pella Hedeby

Inför höstens nummer av Objekt har vi hälsat på hemma hos Pella Hedeby. I ett vackert hus i Viksberg strax utanför Södertälje berättar hon om sina tankar kring inredning och framtidens utmaningar ­gällande miljö och hållbarhet.


Bröderna Bouroullec En fransk framgångssaga

Bröderna Bouroullec

En fransk framgångssaga

Ronan Bouroullec föddes 1971 och Erwan Bouroullec 1976 i den lilla byn Quimper, Bretagne i Frankrike. Idag räknas de till några av Frankrikes främsta industriformgivare genom tiderna.


Hemma hos Therese Sennerholt

Hemma hos

Therese Sennerholt

I Therese Sennerholts vackra lägenhet i Birkastan samsas tidlösa designklassiker med moderna objekt så som samtida skulpturer och stora fotografier. Hon föredrar det naturnära och taktila, färgerna är neutrala och jordnära.


Tidlös design Passa tiden med stil

Tidlös design

Passa tiden med stil

Tid är en grundläggande dimension i vår tillvaro som gör att vi kan beskriva händelser i en ordnad följd. Tid kan redovisas på flera sätt – analogt, digitalt eller helt enkelt med text. 


Hemma hos Annaleena Leino

Hemma hos

Annaleena Leino

Vi har träffat stylisten Annaleena Leino och bett henne berätta om sina tankar kring inredning. Från sin studio på Ekerö skapar hon ­minimalistiska och organiska miljöer. Hennes sätt att kombinera klassiska och tidlösa möbler med sitt egna mer moderna formspråk skapar vackra miljöer som man gärna vill ser mer av. 


FOKUS Andreas Engesvik

FOKUS

Andreas Engesvik

Andreas Engesvik är en av Norges främsta samtida formgivare och han har verkligen placerat Norge på designkartan – både nationellt och internationellt. Vi har träffat Andreas och ställt några frågor. 


Meny