Alvar Aalto

Formgivare

Alvar Aalto

(1898–1976)

Arkitekten och formgivaren Alvar Aalto föddes 1898 i Kuortane, Finland. 1921 tog han examen vid Helsinki University of Technology, den enda platsen i Finland vid den här tiden som undervisade i arkitektur.

Milstolpar

  • 1935, startar företaget Artek 
  • 1936, Formger ikonen Aalto Vas som återfinns i Iittalas sortiment

 

Uppifrån och ner:
1. Vasen Aalto som är en del av Alvar Aalto Collection från Iittala. Designen gjordes redan 1936, och när vasen presenterades för första gången på världsutställningen i Paris 1937 gjorde den succé.
2. Alvar Aalto i sin studio.
3. Den stapelbara Pall 60, skapad 1933 av formgivaren Alvar Aalto, representerar kärnan av funktionell möbeldesign. Den enkla idén bakom denna nu ikoniska pall är baserad på tre böjda ben och en rund sits. Hemligheten bakom succén av denna originalpall av Aalto ligger i benens unika kurva som så småningom kom att bli ett distinkt kännetecken på alla Aalto-möbler.

Milstolpar

  • 1935, startar företaget Artek 
  • 1936, Formger ikonen Aalto Vas som återfinns i Iittalas sortiment

1923 startade Alvar Aalto kontor i Jyväskylä tillsammans med Aino Marsio som han året därpå skulle komma att gifta sig med. Även Aino var arkitekt. En praktisk, modern ung kvinna som var väl berest. De kommande åren arbetade de intensivt och ställde upp i ett flertal arkitekttävlingar. 1927 vann Alvar Aalto en tävling och flyttade sitt kontor till den större staden Åbo som inspirerade Alvar Aalto med sin stora hamn och långa historia. Här träffade Alvar Aalto flera stimulerande kollegor, däribland arkitekten Erik Bryggman. De var båda intresserade av modernismen, något som Alvar Aalto var en av de första och mest inflytelserika arkitekterna i norden att inrikta sig på.

 

Uppdragen blev fler och större men man kan nog säga att han 1935 blev internationellt erkänd efter att biblioteket i Viipuri färdigställdes. Hans rykte spreds och i USA uppmärksammades han ännu mer 1939 vid New York World Fair. Efter detta var Alvar Aalto så erkänd att det skrevs mer om honom än någon annan modernistisk arkitekt, inklusive Le Corbusier, i den välkända boken Space, Time and Architecture: The growth of a new tradition (1949), av Sigfried Giedion.

 

Samma år som boken släpptes, 1949, dog Alvars fru Aino Aalto i cancer. Alvar Aalto gick då in i en period av skapande och arbetade väldigt hårt. Tre år senare, 1952, gifte Alvar Aalto om sig med en assistent på kontoret vid namn Elissa Mäkiniemi.

 

Hans nya berömmelse ledde till fler internationella projekt och 1941 blev han inbjuden som professor vid MIT universitetet I USA. Här skapade han bland annat studenternas nya boende, Baker House, en byggnad helt i rött tegel, vilket Alvar Aalto skulle använda sig mycket mer av i framtida byggnader.

 

Förutom byggnader formgav Alvar Aalto även möbler, lampor, glas och andra inredningsföremål samtidigt som han målade mycket. För sina möbler skapade han 1935 företaget Artek, ett namn menat att manifestera önskan att kombinera konst (art) och teknologi. Här experimenterade Alvar Aalto med olika material, speciellt trä, och fick ett antal patent för olika sätt att böja trä på. Han låg ständigt i framkant när det gällde utveckling och teknologi och tänjde på gränserna för vad som skulle fungera. Den mest kända möbeln var hans Paimio Chair som permanent står i utställningen på MoMA i New York.

 

Alvar Aaltos glasföremål säljs numera av Ittala, med produkter som t.ex. Savoy-vasen, även kallad Aalto-vasen.

 

Alvar Aalto är en av Finlands mest framgångsrika personer någonsin och är enormt uppskattad i sitt hemland. Efter sin död 1976 instiftades Alvar Aalto-medaljen, arkitekturens mest prestigefyllda pris. Finlands 50-mark sedel pryddes av Alvar Aalto och direkt efter hans död skapades ett frimärke som en hyllning till honom.

Meny