SVENSKA KLASSIKER – SWEDESE

YNGVE EKSTRÖM VAR EN AV DE MODERNISTISKA FORMGIVARNA SOM GJORDE BEGREPPET SCANDINAVIAN MODERN VÄLKÄNT RUNT OM I VÄRLDEN. MED MÄNNISKAN SOM UTGÅNGSPUNKT OCH MED NOGGRANT HANTVERK I NATURMATERIAL RITADE HAN FLERA AV VÅRA TIDLÖSA KLASSIKER SOM PASSAR LIKA BRA I HEMMET SOM I SOMMARSTUGAN.

Swedese – Lamino

 

 

VISIONÄREN EKSTRÖM

Yngve Ekström var en visionär som satte sin prägel på allt, från arkitektur till möbler, och tillsammans med stora namn som Alvar Aalto, Bruno Mathsson, Arne Jacobsen och Paul Kjærholm gjorde han begreppet Scandinavian Modern känt över hela världen.

Swedese – Yngve Ekström

 

 

DEN ERGONOMISKA KLASSIKERN LAMINO

När tidningen Sköna Hem utlyste en tävling om vilken svensk möbel som var “Århundradets möbel” stod fåtöljen Lamino som solklar vinnare. 

 

Den populära designklassikern är ett typexempel på tidlös formgivning. Noggrant hantverk, naturmaterial och mjukt svängda linjer är signifikativt för fåtöljen som ritades av Yngve Ekström 1956. Inom familjen Lamino finns även en tillhörande pall, ett bord samt fåtöljen Laminett som har en något lägre rygg.

Swedese – Lamino

 

 

När Yngve ritade Lamino 1956 gjorde han det med människan som utgångspunkt, vilket gör den lika behaglig att sitta i som att titta på. Fåtöljen är ett livsverk och en symbol för Ekströms experimenterande för att hitta den perfekta kurvan. Dess popularitet är beviset på att alla ansträngningar och prototyper gav resultat.

Swedese – Yngve Esktröm

 

 

Lamino tillverkas i formpressat och skiktlimmat fanér med klädsel i fårskinn, textil eller läder och finns i flera olika träslag och ytbehandlingar.

Swedese – Primo

 

 

Möbelsläktingen Primo, är en fåtölj av nättare modell men med element som påminner om Lamino. Den har en flätad sits och finns med hög eller låg rygg och kan fås med tillhörande fotpall.

 

Se hela vårt sortiment från Swedese här. 

Meny