Skandinavisk elegans

Det unga danska belysningsföretaget Nuura är ett varumärke som kombinerar tidlös design med modern teknologi. Resultatet blir eleganta och extravaganta armaturer som förgyller hus och hem.

Nuuras eleganta armaturer kompletterar och förstärker den övriga inredningen utan att ta plats

 

 

Skandinavisk elegans

Det danska varumärket Nuura grundades år 2017 av Sofie Refer, Nadia Lassen och Peter Østerberg. Tillsammans skapar trion vackra armaturer som reflekterar den skandinaviska designtraditionens bästa sidor – minimal och elegant design i utsökta material med ett vackert formspråk. Nuura betyder ljus och ära och så som de lyckats med sin strävan – att skapa estetisk och exklusiv belysning som reflekterar det nordiska ljuset, speglar glädjen och rikedomen i vår underbara natur.

Med ljuskronan utgångspunkt designar Nuura belysning som både berikar och kompletterar interiörer i privata hem och på allmänna platser. I deras sortiment finns bland annat pendlar av handblåst glas, voluminösa takkronor och stilrena klusterlampor att hänga efter eget tycke och smak. 

Collage med golvlampa Blossi, bordslampa Miira och porträtt av formgivaren Sofie Refer

 

 

Sofie Refer 

Den danska designern Sofie Refer föddes 1974 och är idag är en internationellt välkänd formgivare. Hon studerade produktdesign på The Danish Design School och tog examen 2003. 

Hennes formgivning har sitt ursprung i den skandinavisk designtradition där respekt för natur och enkelhetens skönhet är viktiga element i hennes design. Inspirationen från naturen i form av blomklasar, regndroppar och årstider kan anas i hennes armaturer som lyckas kombinera det extravaganta med det skandinaviskt avskalade.

Bland några av hennes vackra armaturer ses den magnifika takkronan Apiales som påminner om en blomma som hänger ner från taket där klustret med ljuskällorna skapar ett vackert och harmoniskt sken. Lampan är tillverkad i handblåst glas av yrkesskickliga hantverkare med detaljer i metall. Apiales finns i flera olika utföranden och i två storlekar. 
Blossi är en minimalistisk serie armaturer som innehåller både bord- och golvlampor samt en variant för tak eller vägg. Det rena och avskalade formspråket gör att den smälter in i sin omgivning utan att vare sig försvinna eller ta för stor plats. Lampan är tillverkad i handblåst glas av yrkesskickliga hantverkare med detaljer i metall. Blossi finns i flera utföranden.

 

Sofie Refer har belönats med flera priser för sin formgivning. Bland priserna finns The German Design Awards år 2019 för ”Excellent Product Design”, Elle Decoration Collection år 2009 för ”The World’s Best Design” och Wallpaper Design Award år 2006 för ”Best Light”. Hon har även gjort projekt för Four Season Hotel i Abu Dhabi, The Ritz Carlton i Hong Kong och Shiseidos huvudkontor i Tokyo.

 

 

 

Läs mer om och ta del av fler produkter formgivna av Sofie Refer här.

 

Apiales takkrona
Anoli pendel
Liila tak- och vägglampa
Blossi

Meny