VILLA PRENKER – BRUNO MATHSSON 1953

ÅRETS UTGÅVA AV LÄNNA MAGAZINE UTSPELAR SIG I DET ARKITEKTRITADE HUSET VILLA PRENKER I KUNGSÖR, SIGNERAT BRUNO MATHSSON 1953. I MAGASINET FÅR MATHSSONS VÄLBEVARADE KULTURARV HARMONIERA MED ANNAN TIDLÖS DESIGN FRÅN SKANDINAVIEN OCH RESTEN AV VÄRLDEN.

 

Fotografi | Pierre BjörkLänna Magazine 2022 | Se den här

LÄNNA MAGAZINE bild 1

  

 

Villa Prenker ritades av Bruno Mathsson och uppfördes i Kungsör 1953. Helge Prenker, som vid tidpunkten drev en möbelfirma, var i behov av en privatbostad kombinerat med utställningslokal och när det var dags att göra verklighet av konceptet gick uppdraget till den numera legendariska arkitekten.

LÄNNA MAGAZINE bild 2

  

 

Mathsson hade under sina studieresor i USA ett par år tidigare inspirerats av amerikanska Case Study-hus, något som satte sitt tydliga avtryck på projektet. Byggnaden fick ett sjutton meter långt glasparti, där kontor och utställningslokal var vänt mot gatan medan själva bostaden låg dold bakom lokalytorna. Den modernistiska efterkrigsarkitekturen, med de stora glasfasaderna som sitt kanske tydligaste signalement, fick under processen anpassas för att kunna fungera i det nordiska klimatet.

LÄNNA MAGAZINE bild 3

  

 

I magasinet får Bruno Mathssons välbevarade kulturarv harmoniera med annan tidlös design från Skandinavien och resten av världen. De mest ikoniska möblerna från namnkunniga formgivare som Alvar Aalto och Jean Prouvé hittar sin plats bredvid en rad nyare designvarumärken inklusive HAY, New Works, Magniberg och Dusty Deco.

 

Se Länna Magazine 2022 i sin helhet här.

LÄNNA MAGAZINE 2022

Meny