upptäckarglädje från karakter

Det danska designföretaget karakter specialiserar sig på att ta fram kompromisslösa och ambitiösa verk från välkända formgivare och samtida designers.

Karakters Produktportfolio

 

 

dansk karaktär

Karakter är det danska designföretaget som är grundat i en anda av upptäckarglädje, mod och en ambition att aldrig kompromissa när det kommer till kvalitet. Rotade i den skandinaviska designtraditionen med en internationell synvinkel presenterar de en portfolio fylld av möbler, belysning och konstföremål som är relevanta ärliga, uttrycksfulla och ibland lekfulla.

 

Karakter erbjuder något utöver det vanliga. Deras sortiment består av produkter både från designers som redan har skrivit designhistorien till de formgivare som strävar efter att skriva framtidens kapitel. Alla formgivare som Karakter presenterar är handplockade för sina idéer och kreativitet och den gemensamma nämnaren är att de alla har en inspirerande nivå av produktivitet och ett kompromisslöst synsätt på sitt eget arbete och skapande. Något som även är en grundläggande byggsten för Karakter som varumärke och deras val när det kommer till design.

 

 

formgivarna bakom verken

Med en strävan att bygga ett varaktigt arv arbetar Karakter tillsammans med samtida designers som Aldo Bakker och PlueerSmitt och presenterar verk av mästare som Bodil Kjær, Achille och Pier Giacomo Castiglioni, Paul McCobb, Joe Colombo och Angelo Mangiarotti. Varje pjäs har ett tydligt, obestridligt uttryck som säkerställer dess självklara plats i det moderna hemmet och i offentliga miljöer världen över.  

Bodil Kjær

 

 

Bodil Kjær

Den danska arkitekten, formgivaren, forskaren och professorn Bodil Kjær (född 1932) är den kvinnliga banbrytaren av dansk design från århundradets mitt. Kjær har specialiserat sig på inredning och stadsplanering och är idag främst erkänd för den flexibla serien kontorsmöbler som hon designade på 1960-talet. Karakter presenterar nu det ikoniska skrivbordet Office Desk, som var det första av sitt slag när det ritades 1959 med sina rena och minimalistiska drag, nästan svävandes i luften. Office Desk har kallats “Det vackraste skrivbordet i världen” och har dessutom blivit förevigad i inte mindre än tre stycken tidiga Bond-filmer. 

 

Bodil Kjærs uppsving under senare år är väl förtjänt. Hennes ikoniska verk är eleganta och tidlösa, och gör sig lika självklara nu som för 60 år sedan. Idag bor Kjær på Jyllands östkust i Danmark där hon fortsätter att undervisa, forska och delta i den arkitektoniska utvecklingen i Århus.

Aldo Bakker

 

 

ALDO BAKKER

Från tidigt i sin karriär har den holländska konstnären Aldo Bakker (född 1971) producerat verk där hans utsökta känsla för material, färg och form har en framträdande roll i vartenda objekt han formger. Hans arbeten har publicerats och ställts ut i stor utsträckning och han har ett pågående samarbete med noga utvalda möbeltillverkare. Samtidigt vidareutvecklar han och fullbordar sin personliga kollektion tillsammans med hantverksmästare och gallerier runt om i världen.

 

Några av de verk som Bakker tagit fram för Karakter är de konstnärliga pjäserna Coffee Table och Console Table. Sidobordet Coffee Table är tillverkat av en enda tunn metallskiva som böjts och formats till en vacker självstödjande konstruktion. Den skulpturala möbeln Console Table har en toppskiva med justerbara kolumner till ben i samma dimension som förstärker känslan av ett lekfullt och flexibelt konstverk.

Bröderna Castiglioni

 

 

Achille Castiglioni och Pier Giacomo Castiglioni

Under 1940-talet startade bröderna Castiglioni en designbyrå i Milano. Det professionella partnerskapet blev ett av de mest innovativa och eleganta designkonstellationerna i modern design. Bröderna Castiglioni ägnade sig främst åt stadsplanering, arkitektur och design. De var alla tre intresserade av både teknik och konst, och de experimenterade fritt med nya former, tekniker och material i sina skapelser.

 

Den yngsta brodern Achille Castiglioni (1918–2002) hade en passion för att omdesigna, uppfinna och omkonceptualisera. Ofta använde han sig av enkla och vanliga material och föredrog därtill att använda så få material som möjligt för att skapa former med maximal effekt. Hans design visar en mix av enkelhet, ironi och glädje, där hans intresse för tillverkningsprocessen och nya material starkt lyser igenom. Under sin karriär samarbetade Achille Castiglioni med många designers, däribland Giancarlo Pozzi. Tillsammans skapade de sidoborden Trio och Comodo 1991.

 

”Jag har alltid velat göra motsatsen. Inte för att jag har ett anarkistiskt beteende, utan för att jag tror att den grundläggande basen för design består i att tänka motsatsen ” – Achille Castiglioni

 

Pier Giacomo Castiglioni (1913–1968) är den andra av de tre bröderna Castiglioni. Pier ansågs som sin bror Achilles intellektuella jämlike och de skapade många verk tillsammans som kombinerar teknisk innovation med minimalism. Resultatet blev en rad designföremål som är funktionella, praktiska och estetiskt vackra – så som Rampa och Libreria Pensile från Karakters portfolio. Många av deras gemensamma verk är idag moderna designklassiker och fortfarande i produktion under licens. Museum of Modern Art i New York har några av deras viktigaste alster i sin permanenta samling. 

 

Bröderna Castiglioni hade ett starkt inflytande på den yngre generationen italienska designers och deras verk speglar en tidlös elegans som aldrig går ur stil. Se fler produkter formgivna av Achille Castiglioni.

 

 

Meny