RONAN & ERWAN BOUROULLEC

Formgivare

Ronan & Erwan Bouroullec

 

Den franska designstudion Ronan & Erwan Bouroullec har sitt säte i Paris och består av två bröder. De räknas till några av Frankrikes främsta industridesigner genom tiderna.

Milstolpar

  • 1998, startar den självbetitlade designstudion
  • 2002, duons första utställning, Design Museum
  • 2002, första produkten för Vitra

 

Uppifrån och ner:
1. Copenhague från Hay är en serie möbler formgivna av duon och avsedda för Köpenhamns nyligen renoverade universitet.
2. Den lekfulla och minimalistiska armaturen Aim för Flos går att arrangera lite som man vill.
3. Den vackra och munblåsta Ruutu är en serie vaser i glas från Iittala, formgivna av Ronan & Erwan Bouroullec.
4. Palissade – en helt ny möbelkollektion för utomhusbruk för Hay, presenterades på London Design Festival 2015.

Milstolpar

  • 1998, startar den självbetitlade designstudion
  • 2002, duons första utställning, Design Museum
  • 2002, första produkten för Vitra

Ronan Bouroullec föddes 1971 och Erwan Bouroullec 1976 i den lilla byn Quimper, Bretagne i Frankrike. Föräldrarna arbetade inom medicin och både mor- och farföräldrarna som bönder. Ingen i familjen hade någon erfarenhet av design och att bröderna skulle välja en sådan bana var oväntat. Båda hade svårt i skolan, men när de båda började båda studera industridesign var det som de hade hittat hem. Efter avslutade studier vid École Supérieure des Arts Décoratifs, Paris, och École nationale supérieure des Arts, Cergy, började de arbeta tillsammans.

 

Tack vare ett stipendium från den franska staten kunde Ronan direkt efter examen 1998 påbörja egna designprojekt, assisterad av lillebror Erwan som fortfarande studerade. En av Ronans första produkter var en flexibel köksinredning som kunde anpassas efter behov och dessutom tas med vid eventuell flytt. Den geniala idén snappades upp av Cappellini och de fick därmed sitt första större projekt.

 

I samband med det första uppdraget startade bröderna 1999 den självbetitlade designstudion. Redan två år senare lanserades stolen Hole. Något år senare kom stolen Spring Chair och duon har sedan dess formgivit en mängd produkter för Cappellini. Duon samarbetar under denna period med flera varumärken och 2002 lanseras den första produkten för Vitra – Joyn, en kollektion för kontor. Sedan dess har duon haft en en mängd samarbeten och deras produkter har rönt stor framgång. Bland samarbetspartners syns idag en mängd varumärken så som Hay, Iittala, Flos, Kartell och Nanimarquina för att nämna några.

 

Ronan och Erwan Bouroullec utmanar och kompletterar varandra tack vare sina distinkta, men olika personligheter. Deras arbeten omfattar en mängd områden och bredden är enorm – från små inredningsdetaljer till stora inredningsprojekt. Förutom formgivning av möbler för hemmabruk och offentlig miljö ligger fokus på smycken, porslin och andra inredningsdetaljer som de använder när de inreder och utformar olika interiörer.

Oavsett vem som ligger bakom en idé så står de båda som formgivare. Anledningen är att det är omöjligt att ange vem som gjort vad – de bidrar båda till helheten och har olika svagheter och styrkor. Det är samarbetet och att de kompletterar varandra som gör dem så framgångsrika.

Meny