Reportage | Annaleena Leino

Vi har träffat stylisten Annaleena Leino och bett henne berätta om sina tankar kring inredning. Från sin studio på Ekerö skapar hon ­minimalistiska och organiska miljöer. Hennes sätt att kombinera klassiska och tidlösa möbler med sitt egna mer moderna formspråk skapar vackra miljöer som man gärna vill ser mer av. 

 

I vardagsrummet har Annaleena inrett för Länna Möbler har hon använt sig av det naturliga ljusinsläppet för att skapa en vacker stämning. Hon har valt att arbeta med ljusa, organiska toner och adderat svärta i soffbord samt i detaljer som belysningen för att skapa dynamik. Vidare har hon arbetat med textilier med olika texturer för att ­skapa kontraster; soffa i sammet, pläd av bouclegarn, fåtölj i kanvasväv samt den flätade mattan.

Uppdraget som inredare

Att inreda ett nytt hem, eller förnya ett nuvarande, är alltid lika roligt och utmanande. För mig som inredare är det viktigaste att göra resan tillsammans med kunden på ett så lätt och smidigt sätt som möjligt.  

Inspirationen till mitt arbete som inredare börjar i huset eller lägenheten som ska inredas. Jag ser nästan direkt vad en bostad eller ett rum behöver. Jag vill ta fram det subtila som alltid finns där, men som inte alltid fått möjlighet att synas. Bostaden ska vara en harmonisk plats, livets mittpunkt, där man ska kunna koppla av och känna sig som hemma. Jag har som inredare även en viktig funktion vid nybyggnationer och renoveringar där man kan spara mycket tid, pengar och inte minst stress genom att ta hjälp. Det är viktigt för mig att kunna tillföra en fin helhetslösning och jag strävar alltid efter kvalitet och en stil som är tidlös och varaktig.

Rummen i en bostad har alla olika funktioner. Det i många fall största rummet, och den viktigaste samlingspunkten i ett hem, är vardagsrummet. Det kan se lite olika ut – från att vara en formell salong till att vara platsen där hela familjen samlas för studier, underhållning, socialisering eller lek. I det moderna hemmet är det inte ovanligt att det ligger i direkt anslutning till kök och matplats. Då är det viktigt att skapa en helhet och en röd tråd som går att följa genom alla rum. Det är också viktigt att bestämma en kontakt­punkt för vardagsrummet, där du vill skapa den sociala platsen – är placerar jag soffa, fåtöljer och ett urval och arrangemang av andra vardagsrumsmöbler. Sist adderar jag belysning och noga utvald konst och andra föremål som förhöjer inredningen och skapar en mer ombonad känsla.

 

trender 2018

Vilken som är årets mest framträdande trend är tydligt. Vi inreder mer och mer med långsiktighet och eftertanke, något som påverkar våra inköp. Vi väljer kvalitet före kvantitet och funderar över hållbarhet och konsumtion. Årets färger går även de i samma anda – dova, mjuka och subtila, färger som man inte tröttnar på och som är lätta att komplettera. Genom att byta ut inredningsdetaljer och accessoarer kan vi skapa nya stilar. Årets accentfärger går åt grönt, rött och gult. Den grå färgtrenden som vi sett i några år nu, håller i sig även under 2018. Däremot kan vi se att de mörka träslagen är på frammarsch igen efter flera års frånvaro. 

 

 

ANNALEENA LEINO

Annaleena har en flerårig erfarenhet som inredningsstylist , formgivare och inredare för privata hem och offentliga miljöer. I sitt arbete som stylist arbetar ­Annaleena bland annat för tidningen Residence. ­Under åren har Annaleena även arbetat med koncept­utveckling och som färg- och textilkonsult för det  svenska varumärket Massproductions. Annaleena började sin bana inom inredning och ­styling på Beckmans Designhögskola. Nu bor och verkar Annaleena på Ekerö, väster om Stockholm.  

Meny