LÄNNA x Carl Hansen & Søn

MED SIN LÄTTA KONSTRUKTION OCH SKULPTURALA FORM TILLFÖR DEN KLASSISKA Y-STOLEN STIL OCH FUNKTION TILL VARJE RUM.  FÖR ATT FIRA ATT LÄNNA FYLLER 50 ÅR HAR VI TAGIT FRAM EN EXKLUSIV UTGÅVA AV STOLEN CH24 I SAMARBETE MED CARL HANSEN & SØN. 

CHS-CH24–LannaEdition

 

 

1973-2023 – Länna fyller 50 år och det firar vi med att lansera exklusiva jubileumsprodukter under hela året.   

 

Kärt barn har många namn – något som passar väl in på stolen CH24 som också kallas Wishbone chair och Y-stolen efter den karakteristiska formen på ryggen. Med sin lätta konstruktion och skulpturala form tillför stolen både stil och komfort till varje rum.  

 

I samband med 50-årsjubileumet har vi på LÄNNA tagit fram ett exklusivt utförande av Y-stolen tillsammans med Carl Hansen & Søn, där vi kombinerat tvålbehandlat bokträ med en sits av ljust läder. Ett vackert, skandinaviskt och unikt utförande av denna designikon som ritades av Hans J. Wegner, 1949. 

CHS-CH24-LannaEdition-Detail

 

 

En stol med många namn 

Historien bakom ryggstödet är att det utformades för att ge avlastning och stabilitet men att Wegner drev idén om reduktion till sin spets, på ett nästan minimalistiskt sätt, vilket fick det att likna ett stående Y. Under formgivningen valde designern även att kombinera ryggen och armstödet till ett enda stycke som ångböjdes till en rundad form.  

 

Y-stolen är en design med många finesser, vilket kräver stor precision i produktionen. Över 100 steg krävs för att tillverka en CH24, varav de flesta utförs för hand. Enbart den handvävda sitsen tar omkring en timme för en skicklig hantverkare att tillverka. Då används runt 120 meter papperssnöre, vars imponerande slitstyrka och stabilitet gör stolen både stark och hållbar. 

CHS-03

 

 

Stolens mästare: Hans J. Wegner 

CH24 var den allra första modellen som Hans J. Wegner designade exklusivt för Carl Hansen & Søn 1949. 

 

Hans J. Wegner föddes år 1914 i Tønder och blev under sin livstid en av Danmarks mest inflytelserika formgivare. Han har ofta kallats för stolens mästare och designade över 500 stolar. Kärnan i Wegners design var att integrera det inre arbetet, möbelns själ, till designens yttre, där funktionalitet och enkelhet kan uppskattas. Och det lyckades han med. 

Hans-J-Wegner

 

 

Wegner ställde höga krav på komfort och ergonomi, för honom var stolen inte bara en möbel utan ett konstverk till för “att stödja den mänskliga formen”. Wegner inledde sin karriär som möbelsnickare och på grund av sitt stora intresse för formgivning flyttade han till Köpenhamn och utbildade sig vid Copenhagen School of Arts and Crafts. Därefter utbildade han sig även till arkitekt. 

 

Wegner mottog flera priser och utmärkelser under sin livstid och idag ingår hans verk i nästan alla stora designmuseer, från MoMA i New York till Die Neue Sammlung i München. 

CHS-05

 

 

Tillverkare av modern dansk designhistoria 

Det danska designföretaget Carl Hansen & Søn är ett familjeföretag i tredje generationen, med anor från 1908. Genom åren har företaget haft fokus på att tillverka danska designklassiker och har under årens lopp utökat sortimentet genom nya inflytelserika formgivare. Utöver Hans J. Wegners design tillverkar de verk av kända designmästare som Arne Jacobsen, Børge Mogensen, Ole Wanscher, Kaare Klint, Poul Kjærholm, Bodil Kjær och Tadao Ando. Carl Hansen & Søn är idag världens största tillverkare av möbler i design av Hans J. Wegner. 

 

Med sin unika form har den ikoniska CH24 nått en speciell plats i den moderna designvärlden. Den originella Y-stolen har varit i kontinuerlig produktion sedan den introducerades år 1950 vilket gör den till en av våra mest älskade klassiker. Något vi ödmjukt hoppas att vår utgåva kan bidra till. 

 

Varmt välkommen till butiken för att provsitta en unik Y-stol, som även hittas online här. 

Meny